Как се прави бисквитена торта?

OFFNews 20 ноември 2024 в 05:08 10441 0
Бисквитена торта

Снимка Елица Бириджикова

Домашна бисквитена торта

Бърза, лесна, вкусна - това е рецептата за класическата бисквитена торта. 

Тук ще опишем основните стъпки за приготвянето на лесна бисквитена торта у дома. За нея са нужни съвсем малко продукти, много малко време и базови готварски умения. Дори да я приготвяте за първи път, действайте смело - шансът да се получи е голям. 

Преди да започнете, пригответе си подходяща тавичка - за предпочитане с правоъгълна или квадратна форма, дълбока поне 5 см. Друга форма също върши работа, но ще трябва да чупите продуктите на парченца, за да паснат в тавичката. Материалът на тавичката няма значение - може да е метална, силиконова, от йенско стъкло.

По-надолу ще опишем пълната класическа рецепта за бисквитена торта без печене. Към нея можете да добавите украса или плодове, шоколад, сметана - въпрос на вкус.

Домашна бисквитена торта - рецепта

Продукти:

  • 200-300 г обикновени бисквити (1 голям пакет)

(Може да ползвате и маслени или специални за бисквитена торта, каквито има на пазара.)

  • 1 пакетче нишесте-крем на прах - с вкус по избор
  • 1 л прясно мляко (може да се замени с вода или да е 50:50)
  • Захар - според указанията на опаковката на нишестето.

Приготвяне:

Сваряваме според указанията на опаковката, като бъркаме непрекъснато да не загори и изкипи. Отстраняваме от котлона. На дъното на тавичката нареждаме ред бисквити. Покриваме с пласт крем - около половин сантиметър. След това подреждаме нов ред бисквити и отново покриваме със слой от крема. След това повтаряме, докато продуктите свършат. Най-горният слой на тортата е от крем. Консумира се изстинала. След като изстине и стегне, можем да добавим украса по избор - шоколадови пръчици, настърган шоколад, парченца плодове, какао, кокосови стърготини, млени орехи и др.

Следвайки тази рецепта, можете да направите и бисквитена торта с ванилов крем, като използвате нишесте с вкус ванилия.

Със сметана

Продукти:

  • 200-300 г бисквити
  • 1 кофичка (400 г) заквасена сметана
  • 1/2 кофичка (200 г) кисело мляко
  • 7 лъжици захар
  • 1 ванилия

(По желание - може да добавим 3 лъжици плодово сладко и половин настърган шоколад - 50-60 г)

Приготвяне:

Разбъркваме всички продукти без бисквитите с миксер и редим в тавичката ред бисквити, ред крем. Завършваме с украса по избор. Оставяме за няколко часа да отлежи. Ако времето е горещо, прибираме в хладилник за няколко часа.

С плодове

За бисквитена торта с плодове следвайте рецептата за класическата торта или рецептата за бисквитена торта със сметана. Към тези рецепти добавете нарязани пресни плодове, замразени плодове или плодове от сладко. 

Бисквитена торта с маскарпоне - рецепта

Продукти:

  • 1 кутия маскарпоне (500 г)
  • Голям пакет обикновени бисквити, специални или "Закуска"
  • 400 г заквасена сметана
  • 60-70 г пудра захар
  • Течен шоколад -100-200 г
  • 2 ванилии
  • купичка студено прясно мляко за потапяне на бисквитите

Приготвяне:

С миксер разбийте маскарпонето, пудрата захар, ванилията и половината заквасена сметана. Трябва да се получи пухкава смес.

Останалата сметана разбийте с течния шоколад.

Не смесвайте двете смеси.

Потопете за няколко секунди всяка бисквита с прясното мляко и наредете един пласт на дъното на тавата. Покрийте със сместа с маскарпонето. Загладете с шпатула.

Отново следва пласт бисквити. Отгоре намажете пласт от крема с шоколада. Редувате двете смеси след всеки слой бисквити, докато свършат. 

Покрийте тавата с фолио и оставете в хладилник за няколко часа преди сервиране.

Добър апетит!

Виж още за:
    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Протестът през погледа на Gen Z репортерите на OFFNews