Ако никога не сте варили пъдпъдъчи яйца, е нормално да се чудите колко е нужното време за варене.
Отговаряме веднага - времето за варене е между 1 и 5 минути.
Времето за варене на пъдпъдъчи яйца зависи от това как ги предпочитате. За да са рохки, са достатъчни и 1-2 минути варене. За твърд жълтък времето за варене е около 5 минути.
Как се варят пъдпъдъчи яйца
Варенето на пъдпъдъчи яйца всъщност е съвсем просто.
1. Извадете ги от хладилника поне 20-30 минути преди времето за варене. Целта е, когато ги сложите на котлона, да са със стайна температура.
2. Ще се сварят и ако са студени, но има шанс черупката да се пукне в тенджерата. Сложете яйцата в тенджерка със студена вода и едва тогава включете котлона. Когато водата заври, намалете леко котлона и изчакайте нужното време за варене, между 1 и 5 минути, след това отстранете тенджерата от котлона.
3. Вашите яйца са сварени. За да ги обелите лесно, сложете тенджерата с горещата вода и яйцата под чешмата, допълнете със студена вода и оставете 10-15 минути яйцата вътре. След тази процедурата черупката ще се бели по-лесно.
Пъдпъдъчи яйца - ползи
Пъдпъдъчите яйца са чудесен източник на протеини. Питателни са и вкусни, а и полезни за здравето.
Те са богат източник на витамини А, В1 и В2, като се смята, че съдържанието на витамин B1 е шест пъти по-високо от това в кокошите яйца, а съдържанието на витамин B12 - до 15 пъти по-високо. Те са и добър източник на желязо поради по-голямото количество жълтък спрямо белтъка.
Високото съдържание на полезни мастни киселини помага за балансирането на холестерола. 60% от мазнините в пъдпъдъчите яйца се състоят от „добри“ мазнини (мононенаситени и полиненаситени) и могат да помогнат за положително повлияване на нивата на холестерола.
Съдържанието на витамин А помага за неутрализирането на свободните радикали. Това защитава организма и му дава по-добър имунитет, а освен това забавя стареенето на клетките. Отразява се благотворно и на зрението и защитата от катаракта (пере на окото).
Протеините, от своя страна, дават полезна енергия и помагат за работата на метаболизма.
Смята се и че притежават антиалергични свойства благодарение на съдържанието на овомукоиден протеин. Той помага на тялото да се бори със симптоми, причинени от алергични реакции.
Любопитно - колко време се варят различни яйца
Знаете ли колко време се варят яйца от различните птици. Ето кратка справка за времето на варене:
- От пъдпъдък - 1-5 мин.
- От кокошка - 3-13 мин.
- От патица - около 15 мин. Препоръчват се само твърдо сварени.
- От пуйка - 5-15 мин.
- От гъска - 15 мин. Препоръчват се само твърдо сварени.
- От щраус - 45-90 мин.
Kак се готвят пъдпъдъчи яйца
Точно като кокошите с тази разлика, че са ви нужни по-голям брой яйца.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
Mumko
Русия се прицели в обявените за чуждестранни агенти
Владè
Валентин Тончев: Всички власти са на Пеевски, Главчев му е гумен печат
user4eto
Посолството на САЩ влага 240 хил. долара в бивш барутен погреб във Варна
user4eto
Най-младата баба в България е на 28 години