Колко време се варят пъдпъдъчи яйца

OFFNews 21 ноември 2024 в 07:43 3789 0

Пъдпъдъчи яйца

Снимка Pexels

Пъдпъдъчи яйца

Ако никога не сте варили пъдпъдъчи яйца, е нормално да се чудите колко е нужното време за варене.

Отговаряме веднага - времето за варене е между 1 и 5 минути.

Времето за варене на пъдпъдъчи яйца зависи от това как ги предпочитате. За да са рохки, са достатъчни и 1-2 минути варене. За твърд жълтък времето за варене е около 5 минути.

Как се варят пъдпъдъчи яйца

Варенето на пъдпъдъчи яйца всъщност е съвсем просто.

1. Извадете ги от хладилника поне 20-30 минути преди времето за варене. Целта е, когато ги сложите на котлона, да са със стайна температура.

2. Ще се сварят и ако са студени, но има шанс черупката да се пукне в тенджерата. Сложете яйцата в тенджерка със студена вода и едва тогава включете котлона. Когато водата заври, намалете леко котлона и изчакайте нужното време за варене, между 1 и 5 минути, след това отстранете тенджерата от котлона.

3. Вашите яйца са сварени. За да ги обелите лесно, сложете тенджерата с горещата вода и яйцата под чешмата, допълнете със студена вода и оставете 10-15 минути яйцата вътре. След тази процедурата черупката ще се бели по-лесно.

Пъдпъдъчи яйца - ползи

Пъдпъдъчите яйца са чудесен източник на протеини. Питателни са и вкусни, а и полезни за здравето.

Те са богат източник на витамини А, В1 и В2, като се смята, че съдържанието на витамин B1 е шест пъти по-високо от това в кокошите яйца, а съдържанието на витамин B12 - до 15 пъти по-високо. Те са и добър източник на желязо поради по-голямото количество жълтък спрямо белтъка. 

Високото съдържание на полезни мастни киселини помага за балансирането на холестерола. 60% от мазнините в пъдпъдъчите яйца се състоят от „добри“ мазнини (мононенаситени и полиненаситени) и могат да помогнат за положително повлияване на нивата на холестерола.

Съдържанието на витамин А помага за неутрализирането на свободните радикали. Това защитава организма и му дава по-добър имунитет, а освен това забавя стареенето на клетките. Отразява се благотворно и на зрението и защитата от катаракта (пере на окото).

Протеините, от своя страна, дават полезна енергия и помагат за работата на метаболизма.

Смята се и че притежават антиалергични свойства благодарение на съдържанието на овомукоиден протеин. Той помага на тялото да се бори със симптоми, причинени от алергични реакции.

Любопитно - колко време се варят различни яйца

Знаете ли колко време се варят яйца от различните птици. Ето кратка справка за времето на варене:

  • От пъдпъдък - 1-5 мин.
  • От кокошка - 3-13 мин.
  • От патица - около 15 мин. Препоръчват се само твърдо сварени.
  • От пуйка - 5-15 мин.
  • От гъска - 15 мин. Препоръчват се само твърдо сварени.
  • От щраус - 45-90 мин.

Kак се готвят пъдпъдъчи яйца

Точно като кокошите с тази разлика, че са ви нужни по-голям брой яйца.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Година след катастрофалния резултат от теста за функционална грамотност PISA