Как се прави огретен?

OFFNews 03 декември 2024 в 05:36 351 0

Огретен с картофи и кашкавал

Снимка Wikimedia Commons

Огретен с картофи и кашкавал

Името на популярното ястие огретен идва от френски au gratin, което означава "с коричка". Всъщност в кулинарията има техника за обработка, наречена гратиниране, чиято цел е да запечата ястието, образувайки коричка и така да подобри вкуса му и външния му вид.

За да се създаде коричка върху почти готовото ястие се поръсва, намазва или полива с друг продукт, обикновено настърган кашкавал. Тази кора се образува в резултат на топлинна обработка - разтопяване на продукта или изпичане. Освен настърган кашкавал в рецептите за гратиниране може да се използва сирене, галета, гъсти сосове.

Класическата рецепта за огретен в България включва варени картофи и заливка от разбити яйца с прясно или кисело мляко или сметана, поръсени с настърган кашкавал или сирене и масло. Има рецепти и с други зеленчуци като тиквички, спанак и гъби. 

Рецепта за огретен с картофи и сирене

Продукти:

  • картофи - 1 кг
  • масло - 60 г
  • сирене - около 300 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 4 броя
  • сол, черен пипер, чубрица - на вкус

Обелените и нарязани на филийки картофи се слагат във вряща и подсолена вода и се варят до полуготово състояние. В леко намазнена тава се редят ред картофи, ред сирене, докато свършат картофите и най-отгоре се поръсва с натрошено сирене и масло.

Полива се със заливка от разбитите яйца, млякото и подправките. Пече се 1/2 час на 200 градуса.

Рецепта за огретен с тиквички и картофи

Продукти:

  • картофи - 700 г
  • тиквички - 1 бр.
  • краве масло - 50 г
  • яйца - 3 бр.
  • кисело мляко - една кофичка
  • сирене - 150 г
  • копър
  • сол

Сварените в подсолена вода картофи се обелват и нарязват на филийки. По същи начин се нарязва и измитата тиквичка. Зеленчуците се подреждат в намазана с масло тавичка като се застъпват. Поръсват се със сол и копър. Кравето масло се разрязва на малки парченца и разпределя отгоре.

Яйцата се разбиват заедно с киселото мляко, прибавя се натрошено сирене, след което се излива върху тиквичките и картофите. Пече се на 180 градуса.

Рецепта за лесен огретен със сирене и картофи на шеф Тодор Димитров

Рецепта за огретен с кашкавал на Деси

Продукти:

  • картофи - 1 кг
  • масло - 60 г
  • кашкавал - около 300 г
  • прясно мляко - 400 мл
  • яйца - 4 броя
  • сол, черен пипер - на вкус

Обелените картофи се режат на филийки и се подреждат в намазана с масло тава - ред картофи, ред настърган кашкавал, докато се подредят всички картофи. Отгоре се поръсва със сол и малко черен пипер. Заливат се със смес от разбитите яйца и млякото и се пече.

Вегетариански огретен

Продукти:

  • картофи - около 1 кг
  • олио
  • брашно - 6 - 7 с.л.
  • растително мляко - 400 мл
  • тофу - 150 - 200 г
  • сол
  • чубрица
  • галета

Обелените картофи се нарязват на филийки. В тиган се сгорещява олио и се слага брашното. Бърка се, докато брашното стане кафяво. На тънка струйка се налива млякото като се бърка постоянно. Като се сгъсти се посолява.

В тава се разбърква добре картофите с олио, сол и чубрица. Отгоре се поръсва с натрошено тофу, залива се със соса и се разбърква. Преди да се опече върху огретена се поръсва с галета, за да стане хрупкава коричка. Пече се на 200 градуса.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Доц. Георги Лозанов: Заживяваме в обратна дискриминация и диктат на малцинствата