Как се правят макарони на фурна?

OFFNews 23 ноември 2024 в 06:27 15612 1

Макарони

Снимка Getty Images

Макарони на фурна

Макароните на фурна са любимо ястие, подходящо за закуска, обяд и вечеря. Питателна и полезна, рецептата за макарони е бърза и лесна за приготвяне.

Ако никога не сте ги приготвяли, тук ще опишем една лесна рецепта за макарони със сирене.

За вкусни макарони на фурна са ви необходими:

  • 1 пакет макарони - 500 грама;
  • Могат да са с различна форма, за предпочитане - тръбички. В италианската кухня са известни като "пене";
  • 1 литър прясно мляко;
  • 80-100 г масло;
  • 1 чаена чаша натрошено сирене;
  • 1 ванилия;
  • 4-5 яйца;
  • Ако пакетът макарони е от 400 грама, сложете с 1 яйце по-малко и 750 мл прясно мляко.

Приготвяне на макарони на фурна:

В тенджера налейте вода и сварете макароните според инструкциите на пакета. Всеки вид паста има нужда от различен брой минути варене, най-често между 5 и 10 мин. Във водата за варене сложете 1 чаена лъжица сол.

Прецедете макароните в гевгир. 

В купа разбъркайте добре захарта с прясното мляко и ванилията. Добавете към тази смес натрошеното сирене. Няма нужда да бъркате сместа със сиренето с миксер.

Слагаме сварените макарони в тавички. Върху тях изсипваме сместа. Маслото нарязваме на малки парченца и ги слагаме върху макароните равномерно.

Печем на предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се получи лека кафеникаво-жълта коричка. Обикновено за това са нужни 40-45 минути печене на макароните.

Вашите вкусни макарони на фурна са готови!

Можете да пробвате и други рецепти за макарони на фурна - например макарони със сметана.

Макарони със сметана

Продукти:

  • 250 г макарони
  • 400 мл течна сметана
  • 100 мл прясно мляко
  • 4 яйца
  • 20 г масло
  • Настърган кашкавал - 100-120 г.

Приготвяне:

Макароните се варят във вряща вода според инструкциите от опаковката. Във водата слагаме 1 кафена лъжица сол.

Отцеждат се от водата.

Сметаната, яйцата и млякото се разбиват в купа. Добавя се настърганият кашкавал и се разбърква.

Слагаме макароните в тавичка, заливаме със сместа и разбъркваме. Добавяме равномерно маслото на малки парченца.

Пече се до златисто в предварително загрята на 180ºС фурна до получаване на коричка - около 40 минути.

Рецепта за макарони със зеленчуци

Продукти:

  • 1/2 пакет макарони
  • 1 домат,
  • 1 тиквичка
  • 1 чушка
  • 1/2 глава лук
  • 1 скилидка чесън (по желание)
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • Настърган кашкавал или пармезан

Приготвяне на макарони на фурна със зеленчуци:

Сваряваме макароните във вода според инструкциите на опаковката. Във водата разтваряме зеленчуковия бульон.

Нарязваме зеленчуците на ситно и ги задушаваме в тиган с олио, сол, черен пипер и щипка босилек. Доматите можем да обелим преди рязането - въпрос на вкус.

След омекване отстранете тигана от котлона.

Отцеждаме макароните от водата. Изсипваме макароните върху зеленчуците, поръсваме с кашкавал и разбъркваме.

Рецепта за макарони със сос

Продукти:

  • 300 г макарони
  • 1 консерва домати - пасирани
  • 100 г готварска сметана или крема сирене
  • сол
  • пипер
  • босилек
  • 1 малка глава лук
  • 2 скилидки чесън (по желание)
  • 1 1/2 чаша настърган кашкавал
  • 2 супени лъжици олио или зехтин.

Приготвяне на макарони на фурна със сос:

Сварете макароните според указанията на опаковката в подсолена вода.

Режем на ситно лука и чесъна и задушаване в малка тенджера с 2 супени лъжици олио или зехтин. Добавяме доматения сос и сух босилек. Оставяме да ври около 10 мин, докато се сгъсти леко. Накрая добавяме сметаната или крема сиренето и оставяме за още 3-4 минути да ври.

След отстраняване на соса от колона добавяме вътре половината кашкавал и разбъркваме. Добавяме макароните и изсипваме в тавата. Отгоре поръсваме с останалия кашкавал.

Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути, докато кашкавалът добие златиста коричка.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    955

    1

    Niko Kolev

    23.11 2024 в 10:41

    На макароните слагаме захар. Когато се варят, се добавя лъжица олио, за да не слепват. След прецеждане с гевгир, следва обилно охлаждане със студена вода. Връщат се в тенджерата охладени и пак се добавя лъжица олио, след което се разбъркват внимателно.