Макароните на фурна са любимо ястие, подходящо за закуска, обяд и вечеря. Питателна и полезна, рецептата за макарони е бърза и лесна за приготвяне.
Ако никога не сте ги приготвяли, тук ще опишем една лесна рецепта за макарони със сирене.
За вкусни макарони на фурна са ви необходими:
- 1 пакет макарони - 500 грама;
- Могат да са с различна форма, за предпочитане - тръбички. В италианската кухня са известни като "пене";
- 1 литър прясно мляко;
- 80-100 г масло;
- 1 чаена чаша натрошено сирене;
- 1 ванилия;
- 4-5 яйца;
- Ако пакетът макарони е от 400 грама, сложете с 1 яйце по-малко и 750 мл прясно мляко.
Приготвяне на макарони на фурна:
В тенджера налейте вода и сварете макароните според инструкциите на пакета. Всеки вид паста има нужда от различен брой минути варене, най-често между 5 и 10 мин. Във водата за варене сложете 1 чаена лъжица сол.
Прецедете макароните в гевгир.
В купа разбъркайте добре захарта с прясното мляко и ванилията. Добавете към тази смес натрошеното сирене. Няма нужда да бъркате сместа със сиренето с миксер.
Слагаме сварените макарони в тавички. Върху тях изсипваме сместа. Маслото нарязваме на малки парченца и ги слагаме върху макароните равномерно.
Печем на предварително загрята фурна на 180 градуса, докато се получи лека кафеникаво-жълта коричка. Обикновено за това са нужни 40-45 минути печене на макароните.
Вашите вкусни макарони на фурна са готови!
Можете да пробвате и други рецепти за макарони на фурна - например макарони със сметана.
Макарони със сметана
Продукти:
- 250 г макарони
- 400 мл течна сметана
- 100 мл прясно мляко
- 4 яйца
- 20 г масло
- Настърган кашкавал - 100-120 г.
Приготвяне:
Макароните се варят във вряща вода според инструкциите от опаковката. Във водата слагаме 1 кафена лъжица сол.
Отцеждат се от водата.
Сметаната, яйцата и млякото се разбиват в купа. Добавя се настърганият кашкавал и се разбърква.
Слагаме макароните в тавичка, заливаме със сместа и разбъркваме. Добавяме равномерно маслото на малки парченца.
Пече се до златисто в предварително загрята на 180ºС фурна до получаване на коричка - около 40 минути.
Рецепта за макарони със зеленчуци
Продукти:
- 1/2 пакет макарони
- 1 домат,
- 1 тиквичка
- 1 чушка
- 1/2 глава лук
- 1 скилидка чесън (по желание)
- 1 кубче зеленчуков бульон
- Настърган кашкавал или пармезан
Приготвяне на макарони на фурна със зеленчуци:
Сваряваме макароните във вода според инструкциите на опаковката. Във водата разтваряме зеленчуковия бульон.
Нарязваме зеленчуците на ситно и ги задушаваме в тиган с олио, сол, черен пипер и щипка босилек. Доматите можем да обелим преди рязането - въпрос на вкус.
След омекване отстранете тигана от котлона.
Отцеждаме макароните от водата. Изсипваме макароните върху зеленчуците, поръсваме с кашкавал и разбъркваме.
Рецепта за макарони със сос
Продукти:
- 300 г макарони
- 1 консерва домати - пасирани
- 100 г готварска сметана или крема сирене
- сол
- пипер
- босилек
- 1 малка глава лук
- 2 скилидки чесън (по желание)
- 1 1/2 чаша настърган кашкавал
- 2 супени лъжици олио или зехтин.
Приготвяне на макарони на фурна със сос:
Сварете макароните според указанията на опаковката в подсолена вода.
Режем на ситно лука и чесъна и задушаване в малка тенджера с 2 супени лъжици олио или зехтин. Добавяме доматения сос и сух босилек. Оставяме да ври около 10 мин, докато се сгъсти леко. Накрая добавяме сметаната или крема сиренето и оставяме за още 3-4 минути да ври.
След отстраняване на соса от колона добавяме вътре половината кашкавал и разбъркваме. Добавяме макароните и изсипваме в тавата. Отгоре поръсваме с останалия кашкавал.
Печем в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15-20 минути, докато кашкавалът добие златиста коричка.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
955
1
23.11 2024 в 10:41
Последни коментари
Служебният кабинет раздаде предколедно десетки милиони лева
Кремъл отрече съобщения за развод между Асад и съпругата му
Над 108 000 коли са излезли от София на 20 и 21 декември
Иван Костов - човекът, който промени България
Коледната трапеза е поскъпнала с 4.7%