Сминдухът е едногодишно растение от семейство Бобови. Семената и листата му се използват за консумация като подправка, наричана също чимен. За родина на растението се смята Средиземноморието, но се използва и в Китай, Индия и Северна Африка.
Изсушената и стрита ароматна подправка е една от основните съставки в традиционната българска смес от подправки шарена сол.
В други страни се консумират и кълновете, свежата листна маса се слага в картофена яхния.
Листа на сминдух - изсушени или пресни, се ползват в ястия в кухнята на персите.
Употреба
Сминдухът се употребява на прах и се използва в смесите за кайзероване, пастърма и в саламите, защото не си сменя вкуса при обработка и консумация. Тази употреба е пряко свързана със силното му антисептично действие.
Семената и прахът се използват широко в индийската кухня заради хранителните им качества и леко сладкия, ядков вкус. Билката е много популярна и в персийската, арменската и много други кухни. Сминдухът е не само подправка, използва се и като сгъстител или като съставка при производството на сапун и шампоан.
Има и изследвания, според които при консумация на сминдух също така може да намали нивата на холестерола, да успокои възпаленията и да помогне за контрола на апетита.
Сминдухът е силен оксидант. Той съдържа витамин A, витамини от групата B, витамин C, витамин D, лецитин, етерични масла, калий и пр., както и фибри.
Една супена лъжица с цели семена от сминдух (около 11 г) съдържа 35 калории, както и протеин, въглехидрати, мазнини, фибри, магнезий, желязо, манган.
Пресни или изсушени листа от сминдух могат да се превърнат във финален щрих към сосове, къри, зеленчукови ястия и супи. Семената на растението могат да се използват цели или смлени – в смеси от подправки или в сухи натривки за месо.
Едно изстискване на лимонов сок в края на готвенето също може да помогне за балансиране на горчивината при консумация. Ако счукате леко семената, можете да си приготвите билков чай, който съдържа изобилие от полезни вещества. Други места, където ще открием подправката, са хранителните добавки и някои лекарствени средства, както и в редица билкови продукти.
Ползи
Въпреки че са необходими повече изследвания, много проучвания показват, че има разнообразни ползи при консумация за здравето. При употреба на сминдух може да се контролира кръвната захар, използва се и при лечението на диабет, повишава поносимостта към въглехидрати на хора без тези заболявания. Той има значение при снижаване на нивата на кръвната захар и лошия холестерол.
Има теория, че изброените ползи от сминдух да се дължат на повишеното съдържание на фибри. А това е повод да го добавим към менюто си.
Консумацията на сминдуха може да повиши нивата на тестостерон и да подобри сексуалната функция при мъжете. Освен това повишава либидото и издръжливостта. Екстрактът от семена на сминдух допълнително подобрява умствената бдителност и настроението при консумация.
Контролира апетита – намаля чувството на глад и приема на мазнини.
Благодарение на своите противовъзпалителни и успокояващи свойства, в комбинация с витамин C, консумацията на сминдуха скъсява времето за оздравяване на рани и възпаления. Облекчава кожата при екзема и други видове кожни заболявания. Затова е част от много лекове, свързани с тези състояния на епидермиса.
Почистването на лицето с отвара от сминдух или стриването на паста на листата от растението, поставени за 20 минути върху лицето, имат вълшебен ефект върху кожата. Но е препоръчително първо да изпробвате маската върху малък участък, за да избегнете алергична реакция. Има и различни рецепти за маски за коса със сминдух, чието чудодейно въздействие е да намаляват пърхота и да стимулират растежа на косата.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
След открит труп в боклука в Завода за отпадъци: ГЕРБ-СДС иска оставката на шефа
Областният лидер на ДСБ - Бургас премина в ДПС - Пеевски
Идеологът на Путин: Скоро Румъния ще е част от Русия
Областният лидер на ДСБ - Бургас премина в ДПС - Пеевски