Отчет на ГЕРБ опроверга Борисов за записа от Перник (обновена)

Александра Маркарян Последна промяна на 09 октомври 2015 в 16:57 6799 20

Бойко Борисов

Снимка БГНЕС/Гергана Костадинова

Бойко Борисов

Отчет на ГЕРБ опроверга обяснението на лидера на партията и премиер Бойко Борисов за аудио записа с репликата "просто си платихме вота". Според Борисов не става въпрос за купуване на гласове, а за плащане на застъпници по време на евроизборите. От доклад на Сметната палата, публикуван днес, става ясно, че по време на въпросните евроизбори през 2014 г. ГЕРБ не са платили на нито един застъпник.

Докладът е изготвен на база официално подадените от партиите отчети.

Вчера премиерът Бойко Борисов отговори на въпрос на репортер на OFFNews дали ще оттегли кандидат за кмет на ГЕРБ, ако е замесен в купуване на гласове. Думите на министър-председателя бяха:

"Записът от Перник не е верен. Вече е проверен, даже вчера (бел. ред. сряда) пред журналисти всичко стана ясно. Това е от миналите евроизбори и става въпрос за застъпници. Така че няма да стане така, както са си го замислили с компромати. Въобще не се меся в изборите. Нека да използваме деня за по-добри неща."

Записът, на който се чува репликата "просто си платихме вота", беше изпратен до наш редактор и почти всички други медии. Подателят пише, че жената, която говори за платен вот е кандидат за кмет на предстоящите избори. Той пише кое е името й, в кой град е издигната кандидатурата й, както и коя е партията. OFFNews спести тази информация с презумпцията, че към момента автентичността на записа не е потвърдена. Препратихме мейла до ЦИК, която го разпредели към Районната прокуратура в Перник.

Според излезлия днес одитен доклад на Сметната палата за съответствието на декларираните приходи и извършените разходи от партиите, коалициите и инициативните комитети на евроизборите през 2014-та, ГЕРБ са регистрирали 5834 застъпници и 3840 представители.

Ето какво се казва в доклада след проверката на одиторите в частта за партия ГЕРБ по отношение на застъпниците:

"Направена е проверка за установяване на извършени разходи за възнаграждения на регистрираните застъпници и представители на партията за изборите. В съответните избирателни комисии са регистрирани 5 834 застъпници по реда на чл. 118 от ИК и са оповестени данни за 3 840 представители. В представения отчет за приходите, разходите и поетите задължения за плащане във връзка с предизборната кампания не са посочени разходи за възнаграждения. При проверката на представените счетоводни документи от партията не са установени такива разходи. (В отчета като разходи за възнаграждения са отчетени разходи по граждански договори за нает персонал със статут, различен от този на застъпници и представители."

Репортер на OFFNews поиска разяснение дали е допустимо не партия, а например свързана с нея неправителствена организация да плати на застъпници. Отговорът на говорителя на ЦИК Камелия Нейкова беше, че плащането на застъпници не е напълно уредено в Изборния кодекс, но със сигурност, ако има плащане на застъпници, то може да бъде направено единствено от самата партия.

13 от одитираните от Сметната палата партии, коалиции и инициативни комитети не са отчели да са плащали на застъпници или представители. Одитът посочва:

"По данни от районните избирателни комисии, от одитираните 16 политически субекта, 13 са регистрирали общо 58 522 застъпници на издигнатите от тях кандидати и 12 са оповестили общо 35 885 техни представители в избирателните секции в изборния ден. Само три политически субекта са отчели изплатени възнаграждения за застъпници и представители в общ размер на 306 230 лв."

Трите партии и коалиции, които са отчели плащания към застъпници или представители, са: НФСБ, коалицията между НДСВ и Илияна Раева и коалицията между "България без цензура" и ВМРО.

OFFNews изпрати запитване до премиера Борисов чрез пресцентъра на партия ГЕРБ. В него питаме министър-председателя и лидер на ГЕРБ какво се дължи разминаването между думите му и доклада на Сметната палата, както и коя хипотеза е вярна: че репликата "просто си платихме вота" се отнася за застъпници, но им е било платено, без това да бъде отчетено пред Сметната палата; че е налице подозрение за купуване на вота на избиратели; че отчетът на ГЕРБ не съдържа пълни данни (ако това е вярно, защо данни за заплащане на застъпниците липсват) или нещо различно от изброеното дотук.

От пресцентъра на ГЕРБ реагираха в рамките на същия ден и изпратиха следния отговор:

Всеки един кандидат на ПП ГЕРБ може да се възползва от даденото му право да регистрира застъпници в съответните секционни избирателни комисии, които да съблюдават изборния процес, съгласно разпоредбите на Изборния кодекс. Застъпниците правят това доброволно, без финансов ангажимент, и поради тази причина в отчета на ПП ГЕРБ към Сметната палата, не се отчитат разходвани средства в графа "застъпници".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.10 2015 в 16:50

в секцията, когато се броят бюлетините е възможно но е трудно да се правят машинации,там има поне 4-5 застъпници, представители и др. наблюдаващи и те обръщат особено внимание на броенето. там се допуска друга грешка - в бързината си комисията да свърши бързо броенето и писането на протокола и да отиде да го предаде в оик/рик броят всички - ровят купчината с бюлетини, всеки дърпа, нарежда и т.н. организиран хаос/изискване е да брой председател или определено лице, като обявява всяка бюлетина и я разпределя по парти/кандидат/. При писането на протокола много често резултатите се нагласяват иначе дори един глас да се засече трябва да се броят всички бюлетини. Истинската манипулация става при предаване на протокола в от 2-3 членове на сик в оик/рик, там се носи запечатан чувал с бюлетини и се дава само протокола, ака има грешка би трябвало комисията да се върне в секцията да се събере цялата и да започне броенето и писането отначало. при хаоса с приемане на протоколите означава поне още 24 часа хората да са на крак и да чакат, затова тези 2-3 членове на сик сякат и започват да си измислят числа и да поправят протокола, докато наместят резултата или изпълнят поръчката. За справка - пред всяка сик трябва да се постави извлечение от протокола с резултатите преди да се отиде в оик/рик, сравнете тези данни с официално публикуваните в цик резултати и ще останете изненадани. 2-3 човека обезмислят работата на цялата комисия, застъпниците, кандидатите и избирателите. след това нека си обжалват колкото искат, само съда може да нареди да се отвори чувала с бюлетините - ако не са го изяли мишките дотогава

10.10 2015 в 10:38

Те така лъже баш Мутрата,а да видим кой ще му противоречи.Народе,народе,тъпи български народе,къде изгуби ума си през годините,та избираш тия боклуци които са срам за всеки народ.

10.10 2015 в 09:52

Истината е, че по местната повечето партийни организации не само тези на Герб оперират със спонсорски пари, които не отчитат, а партийните централи се правят, че не виждат това. Нормално е да има места, където кандидатите не са почтени, както в Перник и са тръгнали да си купуват изборите.

09.10 2015 в 19:04

19 Май 2012г

Ден преди балотажа на кметския вот в Пловдив от миналата година, активисти на ГЕРБ бяха заловени да купуват гласове в ромския квартал Столипиново. После изборите бяха спечелени от Иван Тотев от ГЕРБ.

Преди да стане кмет на Пловдив, Иван Тотев се прочу като главен герой в записи от предизборни обучения на ГЕРБ – Пловдив. По това време той беше областен управител на Пловдивска област. От записите, които бяха разпространени в някои медии, се виждаше как областният управител учи съпартийците си от пловдивската структура на ГЕРБ да фалшифицират бюлетините, подадени за техните противници, като ги правят невалидни.

Тогава бъдещият кмет критикуваше пловдивските гербери, че на първия тур на частичните избори за районен кмет на район „Източен“ в Пловдив, които се проведоха в края на 2009 г., не са направили достатъчно бюлетини невалидни. В тази връзка той им каза: „Като цяло, броят на невалидните бюлетини не е най-добрият“.

След като записите станаха публично достояние, Тотев не подаде оставка като областен управител. Вместо това беше издигнат за кмет на Пловдив.

https://youtu.be/lYeJYWk1RCE


И стана кмет. И още е кмет. И се ОЧЕРТАВА пак да е кмет.
Пловдивската кампания на орките-милиционери е май най-скъпата в България. Разбира се говоря не за отчета пред Сметната палата.
:)))



09.10 2015 в 18:46

Да поясня още малко - давате 1000 - 2000 лева на някоя бедна жена от комисията да надраска палеца си с химикалка.
Когато брои бюлетините тя (без да иска) докосва квадратчето на другия кандидат (непосочен от гласоподавателя) и така бюлетината става невалидна.
Проверявай колкото си щеш!@ mother fucker!

09.10 2015 в 18:42

ся ще ви кажа още един номер за печелене на избори. Значи в едно населено място ако имаме 50 на 50 за даден кандидат, купуваме някого от комисията да НАДРАСКА (БЕЗ ДА ГО ЗАБЕЛЕЖАТ) БЮЛЕТИНИНИТЕ НА ДРУГИЯ КАНДИДАТ и така те се оказват невалидни защото има знак, зачертаване и т.н.
през 2001 - невалидни бюлетини - 98 000
2014 - нвалидни бюлетини 210 000
защо мислите че има толкова голям брой невалидни бюлетини?????????
Защото всяка бюлетина, в която е предпочетен НЕ НАШИЯ КАНДИДАТ е НАПРАВЕНА НЕВАЛИДНА.

09.10 2015 в 18:40

Тоест, ако в отчета имаше пари за застъпници, няма проблем?

Не е ли малко в стил "24 часа" тази пропаганда?

09.10 2015 в 18:19

Ех, офф нюз, ритате си трудовата книжка, както се казваше на времето ;-)

09.10 2015 в 18:18

Още едно Пиже, ама Той винаги си е бил такъв. Плюс онзи неосъден Пинокио дето му е шеф на Предизборния щаб

09.10 2015 в 17:53





Обичайна практика на соросоидите и еврогейовете.