Мартин Димитров: Старите приятели от СДС вече са в Нова Република

Антония Чорева Последна промяна на 16 март 2017 в 15:32 9089 10

Мартин Димитров е български политик, народен представител в 40-то, 41-то и 43-то Народно събрание, лидер на Съюза на демократичните сили (СДС) от 21 декември 2008 г. до 15 май 2012 г. и съпредседател на Синята коалиция. В последния парламент той беше един от най-дейните депутати, внесъл близо 50 законопроекта. Част е от политическото ръководство на дясното обединение Нова Република от януари 2017 г. Той е водач на листата на Нова Република в един от най-големите избирателни райони - 24 МИР София.

- Г-н Димитров, свързваме Ви по-скоро със СДС, на тези избори не сте със СДС обаче. Защо? Какво стана с десницата, мъчно ли Ви е за нея, за старите приятели?

- Старите приятели са с мен в Нова Република. С истинските СДС-ри винаги сме били заедно. Заедно сме и на тези избори. Винаги съм бил за обединено дясно, а не за подчинено и зависимо дясно. Реформаторският блок се превърна в зависимо дясно, в хора, които искат властта на всяка цена. Там са хората на Бареков, там е Светослав Витков, там са Кунева и Лукарски. Няма какво да ми липсва от тази компания, когато голямата част от принципните и работещите хора напуснаха блока и дойдоха при нас. След изборите очаквам това да направят и неколцината останали там поради някаква причина.

Тук е важно да кажа, че ние се принудихме да направим разумно и принципно обединение, което да бъде истинска дясна алтернатива и това е Нова Република. Заедно с Петър Славов, Трайчо Трайков, Методи Андреев, Светослав Малинов, Радан Кънев и ДСБ, заедно с Дани Каназирева.

Президентските избори показаха тежко разочарование от ГЕРБ и ние считаме, че сега е моментът за нова, истинска десница в България. Вече стои на дневен ред въпросът какво става след ГЕРБ. Затова има нужда от силна и демократична десница – именно това е Нова Република.

- Какви са целите Ви сега – в Нова Република? Какво искате да промените за България, за българите?

- Основната ни цел е първо да дадем на хората алтернатива – принципна, честна и достойна. На следващо място ние ще се борим за съдебна реформа. Не може повече така – при тези нива на корупция няма да дойдат нови инвеститори, които да предложат добри заплати за хиляди български граждани. Трябва правосъдна реформа по румънски модел, трябва заместник главен прокурор, който да отговаря за битката с корупцията. Трябва малкият и среден бизнес да бъде защитен от държавата и за него да се създаде добра среда. Досега ГЕРБ и БСП защитаваха монополистите.

На следващо място – ние ще бъдем единствените срещу готвения строеж на АЕЦ „Белене“, който е проблем в най-малко 2 отношения. На първо място 20 милиарда лева, които могат буквално да фалират българската държавата, ако бъдат прахосани за този проект. Вместо това те могат да бъдат използвани за построяването на всички магистрали, в това число и Хемус. На следващо място Белене за нас е опасен проект от гледна точка на сеизмологичната област, в която се намира. Има доклад на БАН, който казва „не стройте там ядрена централа“.

- А АЕЦ „Белене“? Четохте документите на делото от арбитражния съд. Какво пише там? Кой е виновен, колко изгуби България?

- България е загубила вече между 2 и 3 милиарда, които са платени за Белене. Реакторите са поръчани без да има одобрен проект и без да има осигурено финансиране. За мен това е престъпление срещу България. Само че трябва да си даваме сметка, че ако тези хора подпишат окончателната сделка, към тези загуби ще се добавят още 20 милиарда лева.

Виновни за всичко това са БСП, които са подписвали тези разходи, но вина започват да имат и ГЕРБ, които сега развиват темата за някакъв стратегически инвеститор, а всички знаем, че дори да се появи такъв инвеститор, разходите постепенно ще бъдат прехвърлени към българските граждани.


- Търсихте истината за КТБ. Намерихте ли я? Знаете ли нещо за фалита на банката, което ние не знаем? Ще има ли истинско разследване?

- Това, което разбрах е, че ГЕРБ и БСП не искат истината да излезе наяве, а в последния парламент те имаха мнозинство и бойкотираха всички идеи за истинско международно разследване. Разследването се ограничи до един аналитичен доклад. Междувременно там, където по света са фалирали подобни банки, практиката е да се взимат фирми-ловци, които проследяват и връщат парите. Те са силно мотивирани да го направят, защото за всеки върнат лев получават някакъв процент възнаграждение. Това трябва да се направи тук и така могат да се върнат около 30% от парите. До момента са върнати под 5%, което е пълен провал. КТБ е най-големият провал на управлението на ГЕРБ, но той се случи със съдействието на БСП.
Нашето опасение е, че ако лицата, източили КТБ, не бъдат намерени и не им бъде потърсена наказателна отговорност, ако не бъде върната поне част от парите, тези хора пак ще го направят. Именно затова темата КТБ трябва да бъде доведена докрай.

- Бяхте сред най-дейните депутатите. Ако пак станете депутат, с какво ще се захванете първо?

- Заедно с колегите Петър Славов и Методи Андреев внесохме над 100 законопроекта на първо и второ четене, зададохме над 800 въпроса. Много се гордея с това, че гражданските организации се научиха да ни търсят по важни теми и да работим заедно.

Едно от първите неща, които трябва да направим, е реформата в правосъдието по румънски модел.

Ние ще предложим незабавна отмяна на данък „Уикенд“, който е символ на тормоза над малкия и среден бизнес. Ще работим още за диференцирано ДДС за храни, лекарства и книги, което ще помогне на хиляди хора да повишат своята платежоспособност и да могат да купуват повече и по-качествени стоки.

- Разкажете за икономическата програма на Нова Република. Как предлагате да се оправи благосъстоянието на българина?

- За 10 години членство в Европейския съюз само България не забогатя. Балтийските страни са вече богати, европейски икономики. Централноевропейските – също. Румъния, която беше зад нас, ни задмина. Това, което трябва, е икономически растеж. А високият икономически растеж минава през правосъдна реформа, но е необходима и голяма децентрализация. Ние предлагаме 50% от данък общ доход и 50% от данък печалба да остават там, където са платени. Те ще остават в общината, в която са създадени. По този начин общините ще бъдат стимулирани да търсят инвеститори и хората ще търсят повече отговорност и от администрацията, която трябва да събира приходите, но и за това как се харчат парите. Всичко ще бъде много по-видимо.

- Чели ли сте програмите на другите партии и какво от тях бихте взели искрено и кое е чист популизъм?

- Най-опасният популизъм са идеите на БСП да правят огромни инвестиционни фондове от милиарди левове, с които уж да подкрепят българската икономика. Тея фондове ще се превърнат в поле за огромни кражби и тежка корупция. Ще бъдат прахосани по същия начин, по който ефективността на 500-те милиона фонд по времето на Орешарски беше изключително ниска. Доклад на АДФИ по мое настояване показа множество злоупотреби. С прахосване на пари няма да стане. В този смисъл програмата на БСП за мен е най-опасна. Неслучайно казваме, че БСП е майката и бабата на корупцията в България.

- Една социална тема – бежанците. Тъй като сте християнин, какво мислите за отец Кортези, който напусна Белене, заради дискриминационното мислене на българите спрямо едно сирийско семейство? Какво бихте казали на него и какво на съгражданите му? Защо, според Вас, българинът не може да намери мярката?

- Поискахме оставката на кмета на Белене, тъй като е недопустимо да изгониш християнски свещеник, който е помагал, който е разпространявал християнските ценности и който е правил Белене и България по-добро място. Аз се надявам отец Кортези да се върне, но също така смятам, че е недопустим този акт на омраза към сирийско семейство, което е пребивавало по законен начин в България.

Имам силното съмнение, че изгонването на отец Кортези от хора, облечени в руски знамена, е свързано и с неговата идея и кауза за създаване на мемориал на жертвите на комунизма. Ние ще подкрепим и ще продължим неговата кауза и се надявам, че когато той се върне в България, ще имаме напредък.

- Нова Панорама, Нова Република… Започвате от начало, като че ли. Социолозите обаче ви оставят извън парламента. И ако това е краят, какво ще е вашето ново начало?

- Нова Република ще бъде приятната изненада на тези избори. Аз очаквам много социолози да си ядат дипломите и то продължителен период от време. Имам данни от София и Пловдив, които са много обнадеждаващи. Ние започваме да си събираме десния демократичен вот.

В момента обикалям област Плевен и навсякъде наблюдавам доброто отношение на хората. Нека българските граждани да не се подвеждат от социолозите и да гласуват за работещи и принципни хора. Само Трайчо Трайков имаше 100 000 мажоритарни гласа от неговите 230 000 получени на президентските избори. Така че всеки глас за Нова Република е глас за нов път на България.

С предавания като Нова Панорама ние доказваме, че знаем как да се преборим с медийната изолация и да достигнем до хората.

Материалът е публикуван съгласно договор от 01.03.2017 г. между ПП "Демократи за силна България" и "ОФФ Медия" АД за медийно представяне по време на предизборната кампания за изборите за народни представители, насрочени за 26.03.2017 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

73928

10

El Commandante

17.03 2017 в 03:34

KumaLisa, не е нужно да увърташ за тва че се изниза като мокра връв по терлички и с месеци не се вясна тука.

В тоя форум има достатъчно на брой хора,които са наясно с факта,че когато El Grande Commandante каже нещо, то се изпълнява мигновено, за разлика от приказките на съдрна цървул като тебе.

Тъй че предложението ми си остава в сила.

7728

4

KumaLisa

16.03 2017 в 18:28

По-голям смешник от този който се е самокръстил El Commandante, няма. Жалък червен пенсионер. Няма да ти уври тъпата глава докато не пукнеш. Вярно е, че аз не познах тогава, но е и вярно, че никой включително и ти, не извади тези илядо лева. Кво да правиш, четири пенсии са си това. Сега на какво искаш да ги заложиш. На червено и черно поравно ли? Измекяр.

73928

3

El Commandante

16.03 2017 в 16:32

Марешки ше спечели повече гласове на тея избори от тея несретници, искаш ли да вържем басче?

Ше сложиме ли и с тебе по едно илядо лева на масата, та след изборите и ти да не се вясваш тука с месеци като оня смешник Кума Лиса?

Ташки имаш ли да туриш парата където ти е устата?

73928

1

El Commandante

16.03 2017 в 15:48

"Петър Славов, Трайчо Трайков, Методи Андреев, Светослав Малинов, Радан Кънев и ДСБ, заедно с Дани Каназирева."

Как беше медицинския термин за "мъртвороден" бе, я некой да ми напомни моля...
 
X

Парламентът на живо