Изборите ''2 в 1'': В битката влизат разединеното ляво и дясно пространство

Кристина Минчева 25 април 2024 в 15:20 1966 6

Снимка БГНЕС/СТЕФАН ВАСИЛЕВ

34 партии и коалиции са подали документи в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в предстоящите избори за Народно събрание и Европейски парламент, които ще се проведат на 9 юни. Това показват решенията на ЦИК, с които комисията регистрира претендентите за изборите, а срокът за подаване на документи за участие във вота изтече вчера. 

"Продължаваме промяната-Демократична България" и ГЕРБ-СДС се регистрираха в последния момент 

24 април беше последният ден, в който партиите и коалициите имаха възможност да се регистрират за участие в предстоящите избори "2 в 1". 

Ден преди коалицията ПП-ДБ да се регистрира за участие във вота, "Средна европейска класа", начело с Константин Бачийски, напусна обединението. Седмица по-рано партия "Зелено движение" също се отцепи и ще се яви самостоятелно на предстоящия вот.

Така коалицията намаля до четири партии - "Продължаваме промяната", "Да, България", ДСБ и "Волт". Те се регистрираха в последния възможен ден и внесоха 9999 подписа. Точно толкова внесоха и от партията на Бойко Борисов. Тя също се регистрира в последния момент и отново се явява на изборите с коалиционните си партньори СДС. 

Обичайно ДПС "Възраждане" и "Има такъв народ" ще участват самостоятелно на изборите. 

Григорова и Манолова срещу Нинова

Изборите "2 в 1" разклатиха лявото пространство. Ваня Григорова и лидерът на "Изправи се.БГ" Мая Манолова ще се обединят срещу лидера на БСП Корнелия Нинова.

Ваня Григорова и коалицията "Солидарна България" внесоха 5000 подписа за регистрация в ЦИК за предстоящите избори за НС и ЕП. В коалицията влизат "Българска левица", "Обединена социалдемокрация" и "Изправи се.БГ".

При регистрацията Григорова заяви, че лидерът на БСП Корнелия Нинова не ѝ е опонента, а Мая Манолова написа във фейсбук профила си, че "отивам на избори с Ваня Григорова, защото и двете сме биткаджии". 

Както OFFNews вече писа двете остриета на лявото пространство няма да участват във вота за европарламент, но ще заемат първите две места в списъка с бъдещите депутати в 50 Народно събрание.

За разлика от тях БСП начело с Корнелия Нинова ще се яви и с кандидати за народни представители, и за евродепутати. "БСП за България" внесе десет хиляди подписа за регистрация в ЦИК, като с тях във вота ще се включат "Политически клуб Екогласност" и "Политически клуб Тракия". 

Решението на евродепутата Елена Йончева да се яви на изборите за европарламент, подкрепена от ДПС, разтърси още повече червените. Регионалната структура на ДПС в Благоевград номинира Йончева за Европейския парламент на 22 април. Йончева е поставена на пето място в списъка с номинираните - след председателите на партията Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, настоящите евродепутати Илхан Кючюк и Искра Михайлова.

Благоевград е известен като един от районите на ДПС, който е под ръководството на Пеевски. Затова той обикновено се кандидатира за българския парламент от там. Йончева, от своя страна, заедно с почти всички настоящи евродепутати от БСП, които са избрани през 2019 г., е в конфликт с Корнелия Нинова. През 2019 г. Йончева води листата на БСП.

Бивш главен прокурор, санкциониран по закона "Магнитски" бизнесмен и независим депутат ще участват в изборите 

Коалицията "Граждански блок" и Иван Гешев също се регистрираха за участие в предстоящите избори. В коалицията влиза и Партия на българските жени с председател Весела Драганова (бивш мандатоносител на кабинета "Сакскобургготски" ) и БДС "Радикали", основана от бившия член на СД Евгений Бакърджиев. Бившият главен прокурор представи политическия си проект "Граждански блок" на 9 ноември и още тогава заяви, че ще участва в избори. За първи път човек, който е оглавявал държавно обвинение, влиза директно в политиката. 

В края на февруари санкционираният по закона "Магнитски" бизнесмен Васил Божков обяви нов политически проект - Национално движение ЦЕНТЪР. Още тогава той обяви, че ще участва в предстоящ вот. В създадената от него коалиция влиза партия "Свобода" и "Българска земеделска партия". 

Независимият депутат Радостин Василев също се явява на изборите с основаната от него партия на 22 октомври "Морал, Единство, Чест" (МЕЧ). 

Срок за явяване на независими кандидати за членове на ЕП

От днес, 25 април, ЦИК започва да приема документи за регистрация на инициативни комитети за издигане на независими кандидати за членове на Европейския парламент. Крайният срок за приемане на документи е 29 април. Документи за регистрация на кандидатски листи за членове на Европейския парламент от България ЦИК започва да приема също от днес, като крайният срок за приемане на документи е 7 май.

На изборите на 9 юни в страната ще бъдат открити над 11 800 секции за гласуване, а за гласуването извън страната Централната избирателна комисия прие решение за списъка на държавите - 776 места в 60 страни, като най-много са в Турция, Великобритания и Германия.

До назначаването на служебен кабинет и избори "2 в 1" се стигна след неуспешните преговори между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ за осъществяване на ротацията.

Това е и първият служебен кабинет, който се избира след промените в Конституцията, които ограничават ролята на президента при неговото съставяне. Така за заемането на поста служебен премиер Румен Радев можеше да избира само между председателя на Народното събрание, председателят и заместник-председателите на Сметната палата, омбудсмана и зам.-омбудсмана, управителя и подуправителите на Българската народна банка. 

Промените в Конституцията задължиха парламентът да работи до излизането на депутатите във ваканция заради предизборна кампания. Така утре, 26 април, е последният ден на 49-ото Народно събрание. След това депутатите излизат във великденска ваканция, която съвпада в разпускането на парламента заради предстоящата предизборна кампания, която започва на 9 май.

Пълен списък с регистриралите се партии и коалиции за предсрочните избори за Народно събрание и Европейски парламент може да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

6

ИАД

25.04 2024 в 21:06

Бедний, бедний Ботев,
глухият не можеш събуди даже с топ!

1000

5

ИАД

25.04 2024 в 20:56


А бедният роб търпи, и ние
без срам, без укор, броиме време,
откак е в хомот нашата шия,
откак окови влачи народа,
броим, и с вяра в туй скотско племе
чакаме и ний ред за свобода!

1000

4

ИАД

25.04 2024 в 20:54

Сочи народът, и пот от чело
кървав се лее над камък гробен;
кръстът е забит във живо тело,
ръжда разяда глозгани кости,
смок е засмукал живот народен,
смучат го наши и чужди гости!

1000

3

ИАД

25.04 2024 в 20:53

Той ли? - кажи ми. Мълчи народа!
Глухо и страшно гърмят окови,
не чуй се от тях глас за свобода:
намръщен само с глава той сочи
на сган избрана - рояк скотове,
в сюртуци, в ресѝ и слепци с очи.

1000

2

ИАД

25.04 2024 в 20:50

Той ли ил някой негов наместник,
син на Лойола и брат на Юда,
предател верен и жив предвестник
на нови тегла за сиромаси,
нов кърджалия в нова полуда,
кой продал брата, убил баща си?!

1000

1

ИАД

25.04 2024 в 20:49

Кажи ми, кажи, бедний народе,
кой те в таз рабска люлка люлее?
Тоз ли, що спасителят прободе
на кръстът нявга зверски в ребрата,
или тоз, що толкоз годин ти пее:
„Търпи, и ще си спасиш душата?!“



 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки