Журналистът Мохамед Халаф за OFFNews: Правителствата на Нетаняху искаха ''Хамас'' да бъде силна

Принос за създаването на групировката има Израел

Кристина Минчева 09 януари 2024 в 11:04 21915 1

Мохамед Халаф

Снимка Фейсбук/ Мохамед Халаф

Журналистът Мохамед Халаф

Подземни кухни, тоалетни и стаи с осигурени комуникационни връзки със света, където може да се живее комфортно дълго време, свързани с тунели, които извеждат на земята. Така изглежда подземният град на "Хамас" под болница "Ал Шифа", който беше открит от Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ). Те показаха на света и най-голямата система от тунели на терористичната групировка в Газа, разположени на 400 метра от граничния пункт "Ерец" между Израел и палестинския анклав и на дълбочина от около 50 метра. Вече 95-и ден война ЦАХАЛ се стреми да унищожи огромната мрежа от тунели под Ивицата. Възможно ли е това обаче? 

Разговаряме с журналиста Мохамед Халаф. Той е роден в Ирак. Идва в България през 1978 г. Хоноруван преподавател във Философския факултет и във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на книгата „Фауда. Колапсът на Близкия изток“ (2019) и редица анализи на събитията от Близкия изток.

Първата част от интервюто можете да прочетете тук: Журналистът Мохамед Халаф за OFFNews: Проблемът на палестинците и арабите не е Израел, a организации като ''Хамас''

- Според американски и израелски медии израелските сили за отбрана са започнали да изпомпват морска вода в тунелите на бойците на "Хамас". Израелската армия не е коментирала информацията за използването на морска вода за унищожаване на тунелите. Според вас Израел предприел ли е такава операция и има ли опасност да навредят на заложниците, които се държат там, както и да причинят допълнителни разрушения в Ивицата?

"Хамас" има огромна мрежа от тунели под Газа. Израел твърди, че е унищожил 800 от тях, но те са с дължина 500 км. Те са една паяжина, която много трудно може да бъде унищожена. Тунелите са под училища, детски градини, болници. Във война всичко става военна зона. Не случайно Израел обвини Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци в Близкия изток за работа в сътрудничество на "Хамас". Тя разпределя храните, помощите до болниците. Що се отнася до изпомпването на морска вода в тунелите - да, Израел има такъв план. САЩ бяха против него, защото се опасяват, че ще има сериозни вреди върху околната среда. Гледах в социалните мрежи видео, което показва как израелските войници изпомпват морската вода в част от тунелите. Не видях обаче повече публикации в израелските медии по темата. Администрацията на Байдън изрази позиция срещу тези действия, защото ще унищожат подпочвените води.

- Налице е ескалация на проявите на антисемитизъм по света, включително и в големи университети в САЩ. Президентът на "Харвард" Клодин Гей дори напусна поста си. За какво говори всичко това?

Във всички американски университети и академичните среди има проблем. Контролът е в леви радикални групи. В същото време в американските университети Мюсюлманските братя имат голямо влияние. В Америка, в Европа имат голямо влияние не само в политиката, а и в културните центрове и държавните институции. На американските университети са дадени 1 млрд. и 300 млн. долара помощи само от държавата Катар. Тази страна явно подкрепя салафитските групи и Мюсюлмански братя. Това е опит на влияние върху политиката на тези университети и центрове. Откакто започна войната, всички мюсюлмани са по улиците и протестират. Европа се сблъсква с проблема, че пуска толкова много хора, без да знае какви са. Хенри Кисинджър беше предупредил за такова развитие. Преди смъртта си той коментира политиката на Ангела Меркел да отвори Германия и Европа за всички емигранти и каза, че това е голяма грешка, защото тези хора представляват и оказват голям натиск на правителствата по различни въпроси. Антисемитизъм винаги ще има сред арабите, но и сред други общности.

- През годините напрежението между Израел и ООН е тлеело, но с началото на войната срещу "Хамас" то като че ли ескалира. Забравила ли е ООН- както я упреква Израел- за какво е била създадена?

ООН не може да не се намеси, когато има много цивилни жертви. Да, Антонио Гутериш не трябваше да говори така като дипломат (Генералният секретар на ООН каза, че "действията на Израел в Газа, очевидно са нарушение на международното хуманитарно право"). Думите, които бяха използвани, подразниха Нетаняху и се създаде напрежение. Нетаняху в момента има проблем. Цялото правителство и армията са загубили доверието на хората, защото "Хамас" е организация, не е армия, която успя да проникне в цялата система на държава, възприемаща се за суперсила в региона. Те успяха да проникнат на 25 км. в територията на Израел и правеха каквото си поискат. Това се случи и през 73-а година, когато бяха нападнати от Египет и Сирия и премиер беше Голда Меир. Досега, по данни на израелската централна банка, държавата е загубила 58 млрд. Армията е от хора, работещи във всички сектори на икономиката. Те в момента са на фронта срещу "Хамас" в Газа. Хората не работят, хиляди са в хотели и държавата трябва да ги храни. В същото време това, което се случи, остави дълбока рана, няма как да бъде забравено - това е нещото, което накара Нетаняху да си отмъсти... масово отмъщение. Всичко това го направи "Хамас". Твърденията на групировката, че те все още са силни и имат ракети не са верни. В началото на  войната много повече бомбардираха Израел, отколкото сега. Принос в създаването на "Хамас" има Израел. Това пролича във всички правителства на Нетаняху. Те най-много работеха "Хамас" да бъдат силни, за да отслабят законната власт. Това е политиката на Нетаняху, за да се оправдава, че няма с кого да договаря, защото "Хамас" не признава Израел и по този начин няма да има палестинска държава.

- Мислите ли, че след края на войната ще бъде потърсена отговорност от Нетаняху и други хора от службите на Израел, както и от терористите на "Хамас" за хилядите убити?

В Израел се спазват правилата и законите. В затвора са влизали премиери, а що се отнася до "Хамас" и въобще арабските лидери или политици, такова понятие търсене на отговорност не съществува. "Хамас" предизвиква преди тази война още 5 войни. Да сте чували за поемане на отговорност пред хората на Газа или пред всички палестинци? Лидерът на "Хизбула" Хасан Насралла предзвика война с Израел през 2006 г., имаше разрушения, цивилни жертви, за него това бе нищо, а в Ливан той е всичко. От години в страната няма редовно правителство, няма и президент, липсва икономика, банковата система е в колапс. Има го него и "Хизбула". Хасан Насралла сега пак заплашва Израел с война и то против волята на хората. Няма отговорност и няма да има, защото има оръжие и бойци.

По време на война има пропаганда и от двете страни. Как оценявате поведението на медиите в този конфликт?

В една война, когато вече няма контрол върху социалните мрежи, винаги хората се заливат с множество информация от различни посоки. В арабските държави и тук при нас все още няма такива силни медии, които да разполагат с ресурс за журналистически разследвания. Кой български журналист е на терен, за да предава от там? Много медии, които отразяват конфликта на място, като "Ал-Джазира", са трибуни на "Хамас". Всички кореспонденти на арабските медии са палестинци и част от тях са под контрола на "Хамас". В един репортаж по телевизията възрастна жена обвинява групировката в предизвикването на безсмислена война и казва, че е загубила всичко - деца, внуци и дом, а репортерът се опитва да ѝ запуши устата и казва, "че трябва да има търпение и че ние ще победим".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика