Журналистът Мохамед Халаф за OFFNews: Проблемът на палестинците и арабите не е Израел, a организации като ''Хамас''

Този конфликт ще бъде решен, когато двете страни разберат, че за да има две сигурни държави, трябват взаимни компромиси и спазване на договореностите. Всички можем да живеем заедно.

Кристина Минчева 08 януари 2024 в 16:36 7553 0

Мохамед Халаф

Снимка БГНЕС/Владислава Григорова

Журналистът Мохамед Халаф

Три месеца след началото на войната между Израел и "Хамас" израелската армия е разбила военните структури на терористичната организация в северната част на Ивицата Газа, интензивни са боевете в южния град Хан Юнис. Убити са командири на терористите, вкл. заместник-лидерът на "Хамас" Салих ал- Арури. Унищожени са голямо количество оръжия и муниции, както и тунели на групировката под Газа. Израелски удар ликвидира и висш командир на "Хизбула". В същото време проиранската групировка не спира да атакува израелски цели, хутите да нападат кораби в Червено море, а "Ислямска държава" пое отговорност за двата взрива в Иран, които убиха близо 100 души по време на събитие в памет на генерал Касем Солеймани.

Беше постигнато четиридневно примирие, по време на което бяха освободени 103 израелски заложници в замяна на 210 палестински затворници и прекратяване на огъня. Заговори се и за второ споразумение, но възможно ли е то, какъв е изходът от войната и ще се създаде ли палестинска държава?

Разговаряме с журналиста Мохамед Халаф. Той е роден в Ирак. Идва в България през 1978 г. Хоноруван преподавател във Философския факултет и във Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ „Св. Климент Охридски”. Автор е на книгата „Фауда. Колапсът на Близкия изток“ (2019) и редица анализи на събитията от Близкия изток.

- Г-н Халаф, убийството на зам.-лидера на "Хамас" Салих ал-Арури и атентата в Иран предизвикаха страх от ескалация на конфликта. Да очакваме ли ново нахлуване в Израел, изключване на възможността за сключване на ново примирие или разрастване на войната в целия Близък изток?

Това убийство не е единственото в последните дни. По-рано в Дамаск беше убит един от най-важните лидери на революционната гвардия на Иран Рази Мусави. Той е координатор между всички прокси ирански групи в региона - "Хизбула", "Хамас" и всички други въоръжени групи в Сирия, Йемен, Ирак, Западния бряг, Газа. Беше убит и един от лидерите на един от отрядите на "Хизбула", чийто баща е заместник-ръководител на организацията. Имаше още един знаков атентат срещу военна база на "Хизбула", в който бяха убити важни командири .Всички тези атаки трябва да се разглеждат в контекста на това, че Израел вече тръгна към промяна в правилата на военната игра, която се случва в региона. Тоест до момента бяхме свикнали да има ограничени военни действия от страна на прокси иранските групи, а сега се вижда, че вече има директни атаки срещу лидери, които организират тези атаки.

С убийството на ал-Арури в Бейрут Израел изпраща едно ясно послание на "Хизбула", Иран, "Хамас" и хутите, че този път те няма да са меки в отговорите на действията, които организациите предприемат срещу тях, а ще стигат до лидерите, до които всички си мислят, че няма как да се достигне. Ал-Арури е координаторът между "Хамас", Иран и "Хизбула".

Това е шестата война между Израел и "Хамас", но в предишните никога не са стигали до такава ескалация.

- Като имаме предвид роля на Иран в конфликта и подкрепата на САЩ за Израел, то възможно ли е войната да прерасне в Трета световна война?

Този въпрос е много важен и много труден. Преди всичко трябва да посоча, че ако ще има отрицателно развитие, то първо ще сме свидетели на регионална преди световна война. Интерес за ескалация на конфликта има Русия, защото това ще доведе до пренасочване на големите доставки на оръжие от Украйна към Израел. Ако се стигне до там, САЩ и техните съюзници ще бъдат ангажирани в една по-голяма война, която не мисля, че Иран в момента е заинтересован да води, нито САЩ предвид предстоящите избори. Щатите изтеглиха военния кораб "Джералд Форд", който беше изпратен в началото на войната.

Иран няма интерес от това да влиза в директен конфликт със САЩ, защото стратегията му, още от войната с Ирак, е да не се стига до военен конфликт със Съединените щати, защото държавата им ще бъде разрушена. Заради това те финансираха още преди години проект, който беше предложен от убития генерал Касим Сулеймани, за създаване на трансгранични шиитски въоръжени групи, които ще бъдат инструмент срещу другите фактори от региона и света.

Това, което се случва в Ирак, в Сирия, в Ливан, в Газа е организирано от ислямската република с цел налагане на контрол и показване на САЩ дългата ръка на Иран - без него в региона не може. Това го знаят всички - САЩ, Израел и Европейският съюз. Това включва и ядрената програма на Иран. Според американските медии аятолах Али Хаменей е наредил да не се предприемат силни действия срещу убийството на Мусави в Дамаск. Това показа, че Иран не иска да има война. Всъщност ние го забелязваме от началото на войната в Газа.

- Още в началото на войната израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обяви, че Израел планира да си върне пълния контрол над Ивицата Газа. Администрацията на американския президент Джо Байдън обаче предупреди Израел, че е по-вероятно да се окаже в тежка ситуация в Газа, ако няма план кой да управлява там. Кое е работещото решение - Израел или друг да управлява анклава? Какво въобще е бъдещето на Газа?

Нито САЩ, нито Иран, нито Израел, нито арабските държави знаят как ще бъде решен конфликтът. Войната още не е приключила, тя ще продължи дълго. Израел не иска да поема отговорност над цивилното население в Газа, а да упражнява военен контрол на Ивицата - от гледна точка на сигурността на самия Израел. Израел иска да създаде зона за сигурност, която да разделя израелските гранични селища от Газа, където да няма хора. Коалиционните партньори на Нетаняху от радикалната религиозна десница искат да изтласкат палестинците от Ивицата към Египет, където да са настанени в лагери в Синай. Те искат правителството на Египет да пусне гражданите на Газа да се изселят в Синай. САЩ, ЕС и светът като цяло са против нов трансфер на палестинците. Израелците не могат да създадат такава ситуация, защото това ще доведе до много неочаквани процеси в региона, не са изключени и нови войни.

- Кой е по-големият проблем за палестинците - "Хамас" или Израел? Какво изобщо е спасението за тях?

Проблемът на палестинците и арабите не е Израел. Проблемът е в такива организации като "Хамас", "Хизбула" и други. Всички тези въоръжени организации са извън контрола на държавата. Държавата е принудена да се съобразява с тях. През 2006 г. "Хамас" пое властта в Газа чрез избори. През 2007 г. чрез преврат взе цялата власт от ръцете на законната власт в Рамала. Оттогава тя превърна територията на Газа в ислямски емират - извън контрола на правителството.

Това са организации, които нямат в мозъците си идея за провеждане на преговори, постигане на споразумения или решаване на проблеми. "Хамас" получи милиарди долари като помощи от Катар и ЕС и други финансови източници. Те се изпращат за развитие на палестинските градове и изграждане на инфраструктура, образование, държавни институции, но вместо това "Хамас" изгради 500 километра тунели. Те не се използваха за създаване на заводи, пътища, а за тунелите, където се крият бойците и лидерите на "Хамас", не тези граждани, които са бомбардирани всеки ден.

В Ливан е по същия начин, защото Иран не иска тези държави да имат правителство, за да изпълняват политиките на ислямската република в региона.

- Какво е решението, какъв е изходът от тази война?

Египет предлага много важен проект на "Хамас" и Израел. Той включва:

1. "Хамас" да предаде оръжията си и да се откаже от управлението, да се създаде правителство от технократи, които не са свързани с никоя от въоръжените или други политически групи, които да поемат управлението в Газа и Западния бряг и да извършват възстановяването на Газа.

2. Да се освободят всички цивилни заложници в замяна на определен брой палестински затворници в Израел в рамките на десет дни.

3. Израелците да изтеглят част от войниците и танковете, спиране на огъня. Израел да спре и разузнавателните операции. Да се проведат преговори в рамките на месец, в които да се преговаря с посредничество на Катар и Египет за освобождаване на израелските войници в замяна на още палестинските затворници.

"Хамас" не са приели предложението. Израел също не е дал съгласието си . Ние не знаем какво се случва зад кулисите. Но така или иначе, след убийството в Бейрут "Хамас" спря да преговаря. Египет също, като протест срещу тези действия, които затрудняват неговата роля.

- Евентуалното създаване на палестинска държава ще заличи ли опасността от нов конфликт в региона?

93-та година и след дълги тайни преговори между палестинците и евреите в Осло беше постигнат голям исторически успех. В резултат на това споразумение беше създадена палестинската власт. Тогава в него беше посочено, че палестинците имат право да правят международни летища и пристанища, но не и армия.

Когато беше подписано това споразумение, "Хамас" не искаха да признаят Израел, а палестинската власт я призна. Разбира се, Израел не спази всички отговорности. Ако параметрите на споразумението бяха спазвани и от двете страни, нямаше да се стигне до тук. Всеки арабин е учен от малък, че това е една територия, която е завзета от Израел и колониалистите. Сега омразата е много голяма, тя е повече отколкото преди. Всяка една религия не понася другата. За арабите няма разлика между евреи и ционисти. Всички са ционисти. Същото е и от другата страна - израелците мразят палестинците.

Този конфликт ще бъде решен, когато двете страни разберат, че за да има две сигурни държави, трябват взаимни компромиси, спазване на договореностите, и такова развитие няма да се случи нито с анексиране на пaлeстиниски територии, нито с оръжие, а с преговори. Всички можем да живеем заедно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!