"Путин е като хищник, готов да ни изяде при първа възможност"

Александър Вондра пред OFFNews

Деян Спасов Последна промяна на 01 юни 2015 в 18:35 12743 26

Александър Вондра; Снимка: Деян Спасов

Александър Вондра, една от най-ярките фигури в дисидентския живот на Чехия, дойде в България по покана на Софийския дискусионен форум и участва в дискусията на тема "Наследство на тоталитаризма. Влияние на системата в чувствителните сектори на обществения живот”.

Вондра е изпълнявал длъжностите на зам.-министър на външните работи на Чехия, външен министър, вицепремиер по европейските въпроси и министър на отбраната.

В интервю за OFFNews след дискусията в Софийския университет чехът, оттеглил се от политическата сцена през 2012 година, описа Владимир Путин метафорично като „хищник“ и заяви, че Русия се опитва да построи отново империя.

Ето какво още каза Александър Вондра:

Доколко заплахата, която идва от Кремъл, е реална за България и Чехия? Хората трябва ли да се страхуват от нещо?

Мисля, че има сериозни причини за притеснение. Просто защото сред българите, както и сред множество чехи все още има позитивно мислене за Русия. В чешкото обещество, в миналото, имаше хора, които се опитаха да балансират Германия с Русия и Изтока. Разбира се, тези чехи получиха уроците си след 1948 г. с настъпването на комунизма. Така те се освободиха от илюзиите си.

В България, следвайки пътя на логиката, Русия играе сериозна роля в историята ви, подпомагайки освобождението на страната от Османско владичество. Вероятно в България и респективно в Чехия, на Русия не се гледа толкова негативно, колкото например в Полша, Естония, Латвия или Литва.

Разбира се, руснаците знаят това и навлизат по интелигентен начин, служейки си с пропаганда. Много са активни и в интернет. Не мисля, че никой не трябва да има каквито и да е било илюзии за Путин. Русия набира скорост, опитва се да построи отново империя. Вече няма нищо общо с комунизма, а по-скоро конструиране на класически авторитарен режим.

Не си правите илюзии - за тези, които например вярват, че Владимир Путин осигурява защитата ни от декадентския Запад. Не трябва да искаме помощ от Путин, защото той не желае да ни помогне, тук става въпрос за сила. Той е като хищник, който ще ни изяде, когато получи възможност. Не трябва да му я даваме.

Кои са сферите в обществото, в които комунизмът е жив и днес?

Трудно е да се оттървеш от комунизма. Той е още в корените на институциите, на полицията, министерствата, различни организации. Не е въпрос на дни, месеца или на няколко години. В сфери като образование, правосъдие, ако има две генерации от учители, съдии, адвокати, израснали по времето на тоталитаризма, е трудно след това да промениш начина на мислене. Трудно да обучиш нови хора. Изисква време. Нуждаем се от две нови генерации, родени по времето на свобода. Имаме една, трябва ни още една.

Защо днес в Чехия Комунистическата партия на Бохемия и Моравия има немалко политическо влияние?

Това е много добър въпрос. Често ми го задават и в родината ми. Истината е, че в Чехия все още има комунисти. Въпросът е защо партия като тази получава шанс да бъде в парламента. И в другите държави има такива партии. Те са подобни на предшествениците си, но със сменени имена, но ние поне знаем кои са те. Никой не иска да влиза в коалиция с тази чешка партия, т.е. те са някакси в парламента, но изолирани. Не е хубаво, защото те ограничават свободата за действия в парламента. Те са постоянна опозиция. Странно е. Може би ни трябват още няколко години. Със сигурност този факт не е нещо, с което се гордеем.

Напоследък в България често се говори за румънския опит за борбата с корупцията във висшите етажи на властта. Кажете ни обаче какъв е чешкият опит за борба с корупцията?

Вижте, корупцията в Европа расте от Север на Юг и от Запад към Изток. Чехите сме някъде в средата. Вярвам, че нивото на корупция в нашето общество е еднакво с това в Австрия. Проблемът беше, че в миналото, когато израствахме, икономиката беше в перфектно състояние, никой не обръщаше толкова внимание на корупцията. Беше игнорирана като проблем. Когато имаш проблем и той бива игнориран от обществото, той се разпространява като болест.

В един момент, когато икономическата криза настъпи за две години корупцията стана тема номер едно. Ние преминахме от една крайност към друга. Първата крайност - хората игнорираха същинския проблем корупция, а сега втората крайност - сякаш го виждат навсякъде. Истината е някъде по средата, както винаги. Най-голямата интензивност на дебата относно корупция сякаш вече отмина. Някои хора бяха правилно изпратени в затвора. Решението е: когато имаш такъв проблем, трябва да го разрешаваш – легално. Не трябва да го игнорираш, не трябва да тръгваш по пътя на френската революция, а по-скоро по пътя на американската.

Всъщност наследихме ли нещо хубаво от комунизма, което е полезно за обществата ни днес?

Не съм комунист, така че няма... вижте това е нашият опит, каквото и да означава. Сега оценяваме свободата. Бих искал да вярвам, че сме по-имунизирани срещу риска от загуба на свободата отново. Не знам, може и да греша. Това, което не харесвам в Запада, е разпространението на тези вярвания, например, че не можем да пушим навсякъде, защото е нездравословно. Може би трябва да се даде шанс на хората да решат какво е добро за тях и какво не е добро за тях. Има тенденция на Запад срещу социализма, не комунизма, а социализма. Мисля, че трябва да внимаваме относно това. И нека се надяваме, че хората, живяли по времето на комунизма, практически имат опит и знаят какво означава да загубиш свободата. Те трябва да са готови да я пазят.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

13.06 2015 в 12:44

А 'бе, ПУНТ@ М@РИ, защо ми скрихте най-важния коментар - това ли са ви опорните точки?!:) :) :)
ЕТО ви го ОТНОВО:
Ivan Petrov(Vankata_820)


02 юни 2015, 12:1516


1

ПРЕДСТОИ ГОЛЯМА И ШИРОКОМАЩАБНА ВОЙН@!!!

ФАЩ следват програма максимум, всичката им политика е толкова скъпа, че ако не могат да извлекат максимална полза от нея, те ще фалират - твърде алчни и целеустремени са, не търпят компромиси!!!

Има един момент, от който от там нататък, Великите сили, възприемат поведение на подготовка за война и примерно за Китай, то
е необратимо, при Русия е по-спорно, те имат ортодоксалното в нея, а то е водещо!!!:)

Ще Ви обясня как действа ФАЩ в дългосрочен план с една държава:
На първо място те изцеждат режима, от който могат да се възползват в дадената държава и по този начин го радикализират, тъй като го подтикват към капсулиране, на демократично ниво, с корупционни практики, но най-вече с големите им проекти, в които се въвлича държавата или само в нейното американско домилитаризиране, като водеща е психозата от евентуално детрониране!!!:)

Планът "РАН" е пресен пример за вмешателство в една преди това противникова държава. Той разгръща основната стратегия, а именно:
Превзема се държавата, като се предизвиква доокопаване във властта и икономиката, именно на тези, които са виновни за катастрофалното състояние на държавата им. На тях се предлага помощ, която да ги увековечи и те на практика стават двойни агенти, без опция за отбой, а само за предателство!!!:) Вероятността да се постигне програма максимум е вероятна, тъй като поради уязвимостта си, тези елити ще се окопаят до степен, в която няма да могат да откажат нищо на новите си партньори, а поради корупционните си и антинационалстически практики, те са като пластелин за интересите на Господарите си - те ще катализират по такъв начин процесите в държавата си, че ще задушат израстването на Гражданското общество, от което всяка съвременна държава, дори след революция се нуждае, за да не се разпадне след нея и да престане да съществува. В такъв последващ, изцеден модел на развитие, поставен под контролиран хаос, вероятността за максимални изгоди се увеличава, тъй като всичко което може да се предизвика струва семки и бонбонки - моделът на асиметричната, ирационална сила, която няма ценности и принадлежност, а е евтина и деградирала след саморазрухата на държавата!!! С няколко думи: прираст на корупцията и разграбване на държавата, създаване на усещане за безнадеждност и безвремие, в което няма бъдеще за умните, можещите и независимите, отваряне на границите и изтичане на ядрото на държавата(Гражданското общество), срив на институционалността и разпалване на сляпата, добре информирана ярост на народното недоволство, на социален, етнически и икономически принцип, Гражданска война и разтваряне на държавата, сриване на държавата, превръщането й в 100% марионетна територия, без шансове за възстановяване, в перспектива от минимум 30 години - африканска одисея!!!:)

Всичките цветни революции, арабски пролети и т.н., бяха движени от корупционни практики, разгърнати от Запада и наложени, на тези, които не могат да откажат, поради естеството на мащаба си и агресивната политика, спрямо тях, отказалите бяха застреляни, като кучета, на тях не им се предложи работен екип, който да оптимизира държавата им(нямаха избор), и да наблегне на духовното, а се предложи широка информационна кампания за простолюдието, което вреше под натиска на стимулираните диктатори от Запада, обръча се разкъса, но една революция за да е успешна, трябва да разруши всичко по пътя си, да унищожи същността на държавата, но тези лумпени нямаха Гражданско общество, което да им върне държавата и да ги самоорганизира и те завряха, и изгоряха, заради външните фактори под Казана, но пък им бяха предоставени или 34 000 лодки за евакуация на бъдещото им гражданско обшество. Никой не печели повече от подобен развой, освен тези които имат силата да подчиняват, по-слаби и по-отслабващи държави, с целия си глобален инструментариум за строителство на нови държави, след тяхното разрушаване - това е като да можеш да направляваш Уолстрийт, с всяка една котировка на него!!!:)

Как успях Аз в България, ами не предложих доктрина за България, натисках по всички слаби звена, но не предлагах дългосрочно решение, а платените тролове на партиите, като хунта, решиха, че това е правилният подход и последователи бол, но какво се случва, като в обозрима перспектива не предлагаш решение, а само разкриваш цялата помия, в която плува народа и в която той започва да се саморазпознава, като свой, като давещ всичките си деца в нея - той възстава, но готова ли е средната класа, за това, не, подпомагано ли е военното контраразузнаване и бившата Държавна силгурност от ФАЩ, за да се доокопават във властта и да задушават средната си класа - ДА!!! Какъв е изходът, при положение, че фертилният фактор сред малцинствата е взривоопасен - ИЗВОДЪТ Е: ВЗРИВООПАСЕН и най-смешното е, че усилията това да се случи идват именно от Елитът на държавата, защото той оставя държавата на самотек, заради едната си изгода и се движи на задна скорост, докато малцинствата раждат на пета - пресен пример: Македония, с помощта на съюзниците на малцинствата, които на външна територия, се опитват да дадат посока на Хаоса, за пример: последните изказвания на Ердоган, който обвинява ФАЩ за предстоящият хаос в Македония, през Албания, да не говорим, че ЕС задължи преди време Македония, че там където има над 20% малцинства, езикът им става национален и общообразователен, а никой не спря Груевски да се движи на задна, до съвсем скоро!!!:) Според Вас, предлага ли се на Македония опция да смени предавката?:) - Все още не, но всички, с течащи лиги и експанзиален апетит, чакат!!!:)

Всичко върви по еднакъв сценарий - Максимална полза, доизцеждане на Статуквото и премахването му с контролиран хаос, с предложение за нова държава, а не за реорганизиране на старата!!!

Украйна беше именно така превзета, само че и Русия, поради недуракоустойчивостта си, успя да налее още масло в огъня с всичките й новосъздадени украински олигарси, които самогенерира и западно-красная приватизация, та там стана, най-голямата манджа с грозде и сега няма никакво решение, но пък най-силният народ(украинският), е решил да направи така, че да събори и Русия и ФАЩ и собствените си олигарси - войната там е неизбежна и Путин май взе да го разбира, но той май си го е знаел и отпреди(берлински комунистически одисеи) - добър стратег, начело на дураци!!!:)

Едно гражданско общество се формира в период от минимум 30 години, а след това то добива силата да впрегне народа си, в своите мечти и идеи и да го подчини на интелекта и патриотизма си, но до тогава масата народ е нехомогенна, разпознаваща държавата, като свой враг, включително и интелигенцията в нея - дали ще им стигне на нашите комунисти да се самореформират или ще разчитат на помощ отвън, това е днешният въпрос, който стои пред Българският политически, икономически и културен елит - но когато си си продал з@дника за сребърници и всеки си е бил своя чуждестранен печат на него, тогава се изисква наистина далновидност и презрение към цялото ти минало - отричане на всичко старо(ПЪЛНА ЛУСТРАЦИЯ)!!!

Кой български комунистически вожд, може да се прероди в една Маковей, примерно и да забрави за миналото си, да изживее Катарзис - КОЙ???:) :) :)

НА КОГО ЩЕ ПОВЯРВА ТОМА НЕВЕРНИ ТОЗИ ПЪТ, КАТО ВИЖДА САМО С ЯРОСТ, НА КОГО?!?!?!(Май, май си имаме Американски модел, с берлински привкус, ами сега?!)

Аз виждам чук и наковалня и Вас, Драги Българи, дали от Вас ще излезне нещо, ще видим, а дали ще ставате за нещо, след гимнастиките за луди и това, надявам се да видим - Честито на заслужилите в Геополитическия Пъкъл!!!
Фокусирайте се, като Ви понесат на гребена на Яростта!!!

P.S. Оставям ви на времето, Аз сторих, каквото трябва!!!:)

За протокола:
Борех се за Лустрация и не съм казвал, че искам друго и да, можех да предложа Доктрина на България, но и тя нямаше да е дуракоустойчива, като всичко на този свят - всичко с времето си!!!:)
Пожелавам Ви успех!!!

За незнаещите:
Именно герм@нците предлагаха да няма Лустрация в БГ, навремето!!!:)

04.06 2015 в 14:56

Смешници дават за пример Китай , а ми да ходят там да строят комуно-капитализма , сигурно 4-5 поколения китайци са работили за кутия с ориз , една част са измрели от изтощение , други избити. В която и да е страна , ако се работи безплатно 100-на години ще напредне донякъде. Българските червенотиквеничковчета почват да разбират и ги е яд, че са били лъгани цял живот и са гласували за шумкари и парт. секретари . А сега ще ги управляват с техните откраднати пари , отрочетата на същите - сегашните "капиталисти".

04.06 2015 в 10:07

В статията си Ботев пресъздава думите на сънародник, описващо типичните методи на руския царизъм и етническото прочистване, на което са подложени преселените преди десетилетия българи в Бесарабия:

„Кажете ни, виждате ли вие край на българ-ските страдания? В Турция ни мъчаха и предаваха едно време като скотове, а днес душат сяко едно стремление кам човечески живот...

А Россия, тая мнима защитница на славянството, тя употреблява още по-радикални средства, за да истрие от лицето на земята българск¬ите колонии. Тя отне земите на колонистите, подложи ни със сичката своя неясна строгост и подлост под законът на „общата повинност“ и, когато ние пожела¬хме да оставим пепелищата на ногайските татаре, които трудолюбивата българска ръка преобърна на рай, и да са върнем в своето старо отечество, испроводи няколко черни български души за да ни отвърнат от то¬ва намерение. Но това, което не можиха да направат устата на продадените блюдолизци, направиха казаците със своите сулици и камшици и с копитата на своите коне, направи правителството със своите темници, със своят Сибир и със своите 25 по гърбът. Вие няма да повярвате, ако ви кажа, че в едно село казаците извързаха сичките старци, мъже и ергене и, като ги испроводиха „куда Макар телят не голял“, не остави¬ха не една жена необезчестена, ни една мома неразвалена и ни едно дете неизнасиловано. Тие испокрадоха имането и покъщнината на селяните, испоклаха им птиците и добитакът и сичкото това премина ненаказано от страната на правителството. На мяста даже и кръв са пролея!...

...Пр¬авителството натовари 1,000 души български момци в един твърде веран вапор (гемия) и ги испроводи на Кавказ в такова зло време, щото от бурите вапорат потъ¬на в Черното море и нашите отидоха да защищават от рибите своето ново отечество. Нашето правителство е запретило входът на сичките български вестници в държавата и целта на това е "да са не раздражават духове¬те.“ Видите ли какви прекрасни мери употреблява защитницата на славяните, за да еманципира своите едноплеменници и едноверци? Какво ще да кажете против това?“

На което Ботев сам отговаря:

„Ние не ще да кажеме нищо друго, освен това, че секи човек и секи народ тегли от умът си. Кой ни е крив когато ние със своето воловско търпение в сяко едно отношение са стараем да докажем, че сме родени за тояга. „Трай душо, черней кожо!“ е девизата на нашият живот.”

Малко повече от година след тази статия Ботев ще превземе с четата си корабът „Радецки” и ще се отправи към своето безсмъртие. Трупът на простреляният Ботев ще бъде обезглавен от османлиите, а

03.06 2015 в 11:47

Тоя, на снимката, отдавна е изяден, но за съжаление и изплют...

03.06 2015 в 07:05

Велик е Руският войник...велиииик, велииииик, велиииииииик...

А вие сосароиди, скоро ще усерите ботушите и веригите на танка му!

Напрееееед братя, да преборим капитализма и прогнилия запад!

02.06 2015 в 22:37

...."Путин е като хищник, готов да изяде на Кънчо Путьов малкия, при първа възможност"..., ха ха ха

02.06 2015 в 17:09

Защо побликувате такива глупости ??

02.06 2015 в 11:19

Do ДКД:
Първо, едва ли Ботев, днес те вълнува, така че ще продължа напред:
Едва ли вярваш, че ФАЩ са причината, днес, бежанците да са повече отколкото са били след Втората световна война?!:) Предполагам, че след като си зациклил, ще продължиш да повтаряш: Русия, Русия, Русия!!!:) :) :)
На мен не ми пука, дали вярваш или не, времето е неумолимо за глупаците!!!:)

02.06 2015 в 08:43

Тук Иван Петров успешно е развил всички опорни точки на Кремъл от хибридната му война срещу останалия свят. Погледнах отгоре -отгоре и мога да кажа, че почти нищо не е пропуснал от тезисите на Лавров, и за Македония и за цветните революции и за "сатаната" САЩ. И планът Ран-ЪТ не е пропуснал, явно добре е запознат с трудовете на другаря Сидеров.
Ванка, преди месец господата Ран и Ът гостуваха в тв студио у нас и за такива като теб отново разясниха, че в техният план точка първа е била- ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТЕН БОРД, като са обяснили на Луканов, че без въвеждането й целият план губи смисъл. Само, че Луканов категорично е отказал да го направи, защото му е било ясно, че с валутен борд няма да можете да окрадете държавата. Тогава господата заявиха, че са готови в това студио да дискутират с всеки свой опонент. За миг си представих, че срещу тях сядат Волен Сидеро, Ташева или някой като теб. Представих си ги как косите им ще се изправят, очите ще се оцъклят и изпаднали тих ужас ще хукнат през глава към летището!
Ванка, ти да не си самия Петър Волгин или Чуколов и да пишеш под псевдоним?

02.06 2015 в 08:42

Тук Иван Петров успешно е развил всички опорни точки на Кремъл от хибридната му война срещу останалия свят. Погледнах отгоре -отгоре и мога да кажа, че почти нищо не е пропуснал от тезисите на Лавров, и за Македония и за цветните революции и за "сатаната" САЩ. И планът Ран-ЪТ не е пропуснал, явно добре е запознат с трудовете на другаря Сидеров.
Ванка, преди месец господата Ран и Ът гостуваха в тв студио у нас и за такива като теб отново разясниха, че в техният план точка първа е била- ВЪВЕЖДАНЕТО НА ВАЛУТЕН БОРД, като са обяснили на Луканов, че без въвеждането й целият план губи смисъл. Само, че Луканов категорично е отказал да го направи, защото му е било ясно, че с валутен борд няма да можете да окрадете държавата. Тогава господата заявиха, че са готови в това студио да дискутират с всеки свой опонент. За миг си представих, че срещу тях сядат Волен Сидеро, Ташева или някой като теб. Представих си ги как косите им ще се изправят, очите ще се оцъклят и изпаднали тих ужас ще хукнат през глава към летището!
Ванка, ти да не си самия Петър Волгин или Чуколов и да пишеш под псевдоним?