Прогноза: До 10 години ще има война за вода

OFFNews 16 декември 2020 в 18:07 7307 0

Снимка Dir.bg

За първи път през 2018 година в интервю адвокат Цветан Цветанов предвижда появата на "виртуалния" човек на планетата, виртуалния начин на живот и общуването онлайн, които днес се налагат по целия свят.

Климатичните промени и световната водна криза ще доведат до много тежки хуманитарни кризи с изхранването и грамадни мигрантски потоци, предвижда още адвокат Цветанов.

С какви промени очаквате да се сблъска човечеството през следващото десетилетие?

Светът и хората винаги са се променяли. Днес човечеството е изправена пред наистина смъртоносна пандемия - кризата с COVID-19. За съжаление скоро се очакват нови вълни на тази пандемия, а до 2030 г. - нови такива кризи, причиняващи масови заболявания. Какво ще се промени? Вижда се ясно следното: Животът ни през времето на пандемията се промени и никога няма да бъде същият.

В немалка степен ще има трайни, дълбоки психологически ефекти върху нас и развитието ни. Ще се принудим изцяло да променим начина, по който работим и живеем. За огромната част от хората, макар и болезнено в етичен, психологически, социален, икономически, културен и дори в морален аспект, нашият свят ще се превърне в "новия" свят. Светът на "виртуалния" човек!

Това няма да е временно. Ще е съпроводено с бурно развитие на технологии, стандарти и мобилни приложения, масово използване на изкуствен интелект и роботи, насочени да отговорят и покрият неговите потребности и нужди, дори и в интимната човешка сфера и общуване. И това динамично развитие ще бъде, както тук на Земята, така и в Космоса с нови постижения и полети до и от Луната и дори до Марс. Където общуването, както знаем, отдавна е виртуално.

Правил съм прогнозни твърдения, публикувани в медиите още през 90-те години на миналия век, които се основават на връзка с ускорените промени в климата на нашата планета.

Отнасят се до недостига на вода, възможните рискови последици за живота на човека и околната среда, необратимото изчезване на животински и растителни видове. Като обикновен човек съм призовавал активно през годините, че цялото човечество трябва да се подготви и да вземе необходимите мерки. И сега съм още повече убеден, че днешните тревожни последици в глобален мащаб, които засягат неминуемо и нас, и страната ни, са причинени от обстоятелствата и са свързани с избрания и създаден, но не винаги най-добре осмислен от нашата цивилизация начин на досегашен живот.

Водени от желанието да построим на всяка цена метафорично "Вавилонската кула" ние не винаги налагаме най-добрите приоритетни и ценности. Днешният технологичен капитализъм и манталитета на "успеха на всяка цена" в глобален и индивидуален план са норма сред индивида, корпорациите и дори обществото. Все още не сме се научили да преценяваме задълбочено неминуемите последици от това. Както и дали те са винаги желани и добри за хората?

Именно налаганите пазарно-технологични стандарти ще доведат до промяна на разбирането за етика и хуманност. Промяната ще доведе до нов индивид - "виртуалния" човек. А животът на такова общество ще е базиран на виртуалните стандарти в глобален план.

Вероятно ще има единна виртуална световна валута, обвързана с параметрите на най-жизнено важните за развитието и оцеляването на съвременната ни цивилизация ресурси - енергийни и водни източници, информационно - цифрова и транспортна инфраструктура. Планетата ни ще се окаже с ограничени на брой благоприятни климатични региони за живеене. Реализирането на всичко това естествено зависи от шанса да няма глобален конфликт, който да ни затрие като цивилизация.

Битките за вода са вече факт в Близкия изток, може ли да се превърне този проблем в глобален?

Да бъда последователен и да припомня прогнозата си, отразена в медийни публикации преди години и за последно през лятото на 2018 г. и пролетта на тази година.

"Тежка водна криза се задава на планетата, което при неумереното разрастване на световното население може да доведе до тежък проблем - загуба на плодородност на почвите и оттам жестока криза с изхранването, както и до нови и то мащабни мигрантски процеси към по-богатите с такива ресурси страни и обезлюдяване на отделни огромни райони на планетата. Въпрос е дали ще бъдат избегнати страшните конфликти, които съпровождат такива събития", написах тогава аз.

Понеже споменавате Близкия изток, а там се намират близо половината от страните по света, страдащи от липса на вода, като Саудитска Арабия, Бахрейн, Кувейт и Катар ще припомня нещо от зората на човешката цивилизация.

Знаете ли, че има 19 държави без реки. ОАЕ, Саудитска Арабия, Йемен, Либия, Кувейт, Бахрейн, Катар, Оман са част от тях.

Древен шумерски надпис, съдържа знаменателна кратка история, че "Еанатум, владетел на Лагаш" водил война срещу Умма". Причината за една от първите войни в човешката история - водата. Мястото на конфликта, случил се преди 4500 години е близо до мястото, където реките Тигър и Ефрат се вливат една в друга.

Ситуацията днес в този регион е изключително напрегната и сериозна. Турция е в остра и оспорвана борба с Ирак и Сирия за водите на Тигър и Ефрат. Изображения от спътници сочат, че спорният басейн на Тигър и Ефрат, обхващащ части от Турция, Сирия, Ирак и Западен Иран, губи водните си ресурси по-бързо от всяка друга област по света.

Судан, Египет и Етиопия пък са в напрегнат спор за водите на най-прочутата река в света - Нил, а Израел и Йордания, подкрепяна от Палестинската автономия, взаимно се обвиняват за ограбване на водите на библейската река Йордан за напояване на жизнено важните за тези страни земеделски земи.

Какво можем да добавим сега през декември 2020 г. за бъдещето на водата. Нека видим какво казва престижния Института за икономика и мир /IEP/ в Сидни в материал, публикуван през месец септември 2020 година, тоест пред два месеца.

Около 1,2 милиарда души може да мигрират до 2050 г. Климатичните промени са в сила за всички стани, но най-бедните и уязвими народи ще се справят най-трудно, твърдят авторите. В доклада са използвани данни от международни организации като ООН, Организацията по прехрана и земеделие FAO и предишни изследвания на IEP. С помощта на тези данни, от института изчисляват относителната заплаха за увеличаване на населението, водната криза, несигурността с храните, суши, наводнения, циклони и повишаването на температурите и нивото на океана.

Според доклада повече от милиард души живеят в 31 страни с ниска устойчивост на тези кризисни фактори, което означава, че те не са подготвени да се справят с въздействието на екологичните промени в идните десетилетия. Регионите в най-голям риск са Субсахарска Африка, Южна Азия, Близкия Изток и Северна Африка.

Страните с по-големи ресурси в Северна Америка и Европа ще се справят по-добре с ефектите от тези бедствия, но вероятно ще посрещнат големи вълни от климатични бежанци, се предупреждава в доклада.

"Това ще окаже огромно социално и политическо влияние, не само на развиващите се, но и на развитите страни, защото масовото изселване ще доведе до по-големи бежански вълни към най-развитите страни", обяснява основателят на IEP Стив Килелеа (Steve Killelea) и добавя, че тази екологична промяна е "следващата голяма глобална заплаха за планетата".

Продължава на стр. 2

Страница на статията : 010203
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови