Представителят на Илюмжинов: "Петрол" скоро ще фалира

Вероника Шербанова 15 февруари 2013 в 11:50 6519 3

Борис Деворкин, Снимка: Сергей Антонов
Борис Деворкин, Снимка: Сергей Антонов

В края на януари акционерите на "Петрол Холдинг" АД Денис Ершов и Александър Мелник обявиха, че милиардерът Кирсан Илюмжинов е бил измамен с покупката си на техните 52,5% от акциите на компанията. Според документите, подадени от "Петрол Холдинг" в Търговския регистър, дялът е собственост на Сергей Батурин, а Илюмжинов изобщо не присъства в списъка със собствениците. Потърсихме за коментар един от представителите на Кирсан Илюмжинов в България Борис Деворкин. 

Какви са загубите на Кирсан Илюмжинов?

В този случай има два вида щети. От една страна, са финансовите загуби. За да се осъществи една сделка, трябва време тя да бъде подготвена, трябват средства, специалисти, пътувания. Освен това има една определена сума, която е била заплатена на Денис Ершов и Александър Мелник като потвърждение на сериозността на намеренията на Кирсан Николаевич. От друга страна, пострада и имиджът му. Той е публична личност. Сделката по закупуването на акциите беше обявена официално от „Петрол Холдинг“ и за това написаха много медии – не само български и руски, но и европейски. След това излиза тази нова информацията и излиза, че едва ли не е обвинен в измама заради фалшивите подписи или закупуване на акциите чрез Батурин, в което е взел активно участие, или пък е бил измамен и някой друг е успял да купи тези акции вместо него. Това са щети върху имиджа му, на които няма как да се сложи точна цена.

Променил ли се е интересът на Илюмжинов към „Петрол Холдинг“ след тази сделка?

Ако Кирсан Николаевич искаше да се откаже, отдавна щеше да се е отказал. Той нееднократно е казвал, че интересът му към компанията не се е променил. Това е сделка, която е започната и не е завършена. Не е по нашите правила да оставяме работата свършена наполовина. Имаме план за възстановяването и рефинансирането на компанията. В момента „Петрол“ няма такъв план. Сега се доставя гориво, но не е ясно откъде се купува и кой плаща за него. Не е ясно как и на кого се продава. Работи се за нечий джоб и ние знаем точно за чий. Цялата система трябва да се разчупи, да се смени.

Информиран ли е Владимир Путин за измамата и предлагана ли е помощ на Илюмжинов от Кремъл?

Аз лично нямам информация за това той да е искал помощ от някого. Мисля, че това не се е случвало. Ако беше, аз щях да знам, но това по принцип не е в неговия стил. Не е изключено, разбира се, някой да му е предложил помощ.

Ще бъде ли Кирсан Илюмжинов част от делегацията на Владимир Путин, която се очаква да пристигне в България през февруари?

Засега не знаем дали ще участва, не можем да коментираме на този етап.

Сергей Батурин ли е в основата на тази сделка според вас или някой стои зад него?

Кой е Батурин? Него просто са го използвали. Това, което е очевидно, е, че сделката нямаше да е факт без помощта на настоящото ръководство на холдинга. Представете си, че имате компания и имате партньор. Идвам аз при вас и ви казвам, че вашият партньор ми е продал своя дял. При вас е книгата на акционерите или поне трябва да бъде. Един от абсурдите всъщност е, че Сергей Батурин е донесъл със себе си книгата на акционерите, което е смешно само по себе си. Няма ли да се обадите на вашия партньор и да го попитате за това? Няма ли да ви учуди, че нося със себе си книгата на акционерите? Според свидетелските показания пред Варненския съд през 2010 г. Митко Събев е взел книгата на акционерите и повече не я е връщал. Как тогава тази книга се е оказала у Батурин? Можем да кажем, че той я е намерил в сейфа в кабинета на Денис Ершов, както се опитват да обяснят. Но в кабинета на Ершов никога не е имало сейф. Той разказа какви ли не приказки за това, че я е забравил в парка или я е загубил или какво ли още не. Такива съвпадения просто не може да съществуват. Все пак не говорим за компания, която продава дъвки в някаква лавка. Това е сериозна компания със сериозен капитал, със сериозен оборот. Сергей Батурин е изпълнил своята роля. Батурин не е никой, не се страхува от никого тук. Сигурно никога няма да се върне в България. Подписал се е и е заминал.

Какъв е според вас мотивът на Сергей Батурин да се обърне срещу Кирсан Илюмжинов?

Аз не познавам много добре Батурин, но според това, което съм чувал от Кирсан Николаевич, е имало някаква история с детски играчки, които Батурин е трябвало да купи за детски дом за някаква определена сума – 50 000 долара или 50 000 рубли, не помня. Той публично е обещал, но не е изпълнил обещанието си и така е злепоставил Кирсан Николаевич. След това пътищата им са се разминали. Батурин се появи пред Кирсан Николаевич сега, когато се появи тази сделка. А защо е постъпил така? Той просто е такъв човек. Има една поговорка – Рибата търси дълбокото, а човекът – хубавото. Батурин е от тези хора, които търсят по-хубавото, независимо от цената, независимо какви морални принципи трябва да престъпят. Просто в определен момент реши, че при нас нищо няма да излезе и отиде там, където са парите. Той дълго време стоя в Гранд хотела в Поморие за сметка на „Петрол“. След това получи и колата, която преди това беше на Ершов. И той е направил това, което е направил. Сложил е подправените подписи. Направил го е, знаейки, че това е престъпление. Целта му е била една – да получи някакви пари и да замине. Това е и направил.

По време на пресконференцията беше казано, че Сергей Батурин е алкохолик и наркоман? Откъде знаете, че това е така, имате ли доказателства?

Ами всеки път, когато сме се виждали, той все пиеше и то голямо количество. А за това, че е наркоман - на последната ни среща в Гранд хотела в Поморие, преди да се разминат пътищата ни, беше пиян и ми каза, че тук кокаинът е по-лош от този в Москва. Явно е опитал и знае.

При обясненията за сделката с акциите на „Петрол Холдинг“ беше споменато и името на управителя на Корпоративна търговска банка Цветан Василев. Какава е неговата роля и какво е отношението на кредиторите към сделката?

Той, в лицето на банка КТБ, е един от основните кредитори на „Петрол Холдинг“. Кредитът, получен от КТБ преди година, е в размер на 86 млн. долара. Знаем, че КТБ е давала още някакви пари на компанията. Когато се срещнахме, Василев каза, че ако не е бил той, „Петрол“ отдавна да е умрял. На нашата пресконференция на 28 януари беше цитиран разговор между Митко Събев и Александър Мелник, в който се казва, че всички решения за подаване на документите в Търговския регистър, оформление и т.н., са взети в кабинета на Цветан Василев. Аз лично не съм присъствал, но в тази информация може би има смисъл, тъй като е възможно основният кредитор да е искал да си върне парите, може да има и някакви други интереси. Това също не знам. В българските медии четох, че има връзка между адвоката, който е подавал документите, и Цветан Василев. Беше ми интересно да прочета, но не знам. За останалите кредитори също не мога да кажа нищо, тъй като ние в момента не можем да разговаряме с тях. Единственото, което знаем е, че в момента в България няма банка, на която „Петрол“ да не дължи пари.

Усещате ли намесата на български или чуждестранни спецслужби?

Не знам, за чуждестранните наистина не знам. По-скоро не. „Петрол“ е стратегическа компания за България, голяма компания, която се явява един от най-големите данъкоплатци в страната, но чак спецслужби – не знам, надали. Със сигурност мога да кажа, че не ни е бил оказван някакъв натиск.

Защо се обърнахте към премиера Бойко Борисов и главния прокурор Сотир Цацаров и има ли отговор от тях?

Засега няма отговор от тях, но се надяваме, че скоро ще ни отговорят и ще се срещнем с тях. Писмото по принцип е изпратено до Европейската комисия и ние много разчитаме на това и на пресата като цяло, тъй като искаме да привлечем обществения интерес към това, което се случва. Това ще помогне за по-бързото решаване на този въпрос. Делата във Варненския съд продължават, но в България решенията на съда винаги се бавят много. На това разчитат и нашите опоненти. Ако се реши бързо, може би все пак ще имаме възможност да влезем в управлението на компанията и да направим нещо хубаво за себе си и за българите. Ситуацията в „Петрол“ е такава, че съвсем скоро тя ще фалира и от това ще пострадат огромно количество хора. Знаем, че правителството се намесва в някои търговски проекти, както се случи например при конфликта между Bulsatcom и bTV. Когато се намеси, те се разбраха и всичко се нареди. Ситуацията тук е такава, че вече се налага намеса отвън, защото тук се използват различни манипулации например чрез съдебната система, прокуратурата, за да се продължи максимално моментът, в който могат да крадат. Ние разбираме, че справедливостта ще възтържествува, въпросът е кога. Защото когато влезем в управлението на компанията, това ще са вече руини и няма да можем да я възстановим. В този случай ще загубим не само ние, но и всички около нея, в това число и имиджът на държавата. През цялото време министърът на финансите говори за това, че трябва да се привличат нови инвеститори. По този начин няма как да се привлекат инвеститори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!