Кирсан Илюмжинов купи "Петрол Холдинг" АД

Владимир Йончев 19 юни 2012 в 11:06 3500 1

Кирсан Илюмжинов
Кирсан Илюмжинов
Бившият президент на република Калмикия и председател на Международната федерация по шах Кирсан Илюмжинов купи българската компания "Петрол Холдинг" АД. Неговата компания Credit Mediterranee е закупила 52,5% от акциите на дружеството. 47,5% от тях досега бяха собственост на Денис Ершов, а 5% на Александър Мелник. Другият акционер в компанията е Митко Събев, който продължава да държи своите 47,5%. Митко Събев е дал съгласието си за сделката, както се изисква от устава на "Петрол Холдинг", казаха от пресслужбата на холдинга. Най-голямата структура в  "Петрол Холдинг" АД е "Петрол" АД, което от своя страна е собственик на "Нафтекс". Други фирми в холдинга са финансовата компания TFS, "Трансхолд", хотелски комплекс "Поморие". Футболният отбор Черноморец се финансира от съсобственика на "Петрол Холдинг" Митко Събев, но не е част от структурата на холдинга. Събев и Денис Ершов влязоха в открита борба помежду си през последните години. За да придобие контрол над дружеството всеки от тях нееднократно отправя обвинения за финансови злоупотреби и измами срещу противника си.
Денис Ершов в продължение на десет години беше смятан за персона нон грата в България, заплаха за националната ни безопасност.
Кирсан Илюмжинов пък е член на "Единна Русия", управляващата партия в Руската федерация. През 2005 г. руският президент Владимир Путин назначава Илюмжинов за допълнителни 5 години като лидер на Калмикия, след като са отменени изборите за лидери на регионите.
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови