Новият шеф на СОС: Като не можеш да кажеш нещо срещу някой, фабрикуваш измишльотини

Кой е собственик на "Топлофикация София" не решава проблемите на дружеството, твърди Георги Георгиев

Юлиана Ончева 26 октомври 2021 в 14:35 5920 0

- Г-н Георгиев, смятате ли, че „Топлофикация София“ трябва да стане собственост на държавата и какво ще е Вашето предложение в работната група, която се създава?

„Топлофикация София“ е била и държавна, и общинска, и със смесено участие на община и държава, и очевидно това, кой е собственик не решава проблемът. Важно е да се разбера причината за тежката ситуация в момента, която изисква извънредни мерки. В момента дружеството купува природен газ от „Булгаргаз“ на цена от 96 лв. на мегават/ч, а продава на своите клиенти топлинна енергия с определена цена на газа от 47 лв. Това е огромна разлика, която остава като дефицит в дружеството, което няма как да плати пари, които не получава. Убеден съм, че всички експерти - както в „Булгаргаз“, така и в Министерство на енергетиката - разбират, че това огромно разминаване в цените води до безпрецедентна липса на ликвидност в дружеството, която ще се отрази на цялата енергийна система. Затова предложихме да намерим заедно с държавата механизъм за компенсации и около това се обединихме всички политически сили в общинския съвет.

Служебното правителство предложи план за компенсации на бизнеса заради скъпия ток. Такова решение трябва да се намери и за природния газ, чиято цена „Булгаргаз“ увеличава всеки месец при фиксирана цена на парното от юли.

След размяната на по-остри реплики вчера получихме покана за среща от министъра на икономиката и зам.-министъра на енергетиката, на която присъстваха и директорите на „Булгаргаз“ и БЕХ. Имаме уверение, че в най-кратък срок ще обмислят варианти за компенсации за „Топлофикация“ заради високата цена на природния газ. Нашата цел е да гарантираме отоплителния сезон и да защитим софиянци от рязко поскъпване на цената на парното.

Кой ви покани да станете председател на СОС и кога - след оставката на Елен Герджиков или преди това?

След оставката на г-н Герджиков в групата ни обсъждахме номинации и получих подкрепа от колегите. Разговаряхме и с кмета г-жа Фандъкова, която ми каза, че ще разчита на юридическия ми опит като председател на СОС. Доверието на колегите ми е огромна отговорност и стимул в работата за града. 

Още на срещата при Бойко Борисов, когато кметът Йорданка Фандъкова Ви представи сред подготвените млади кадри на Столична община, лидерът на ГЕРБ коментира, че партията си има готов следващ кмет? Вас ли визираше? 

София си има кмет и аз лично работя затова и този мандат на г-жа Фандъкова да бъде успешен за града и софиянци, въпреки трудностите, пред които ни изправи пандемията. Тя е човекът, който ме покани в листата за общински съветници на ГЕРБ и който ми е показал, че си струва човек да посвети време от живота си за обществена работа.

Защо говорят за Вас като за „Аватар на Орлин Алексиев“, как си го обяснявате? 

Отработен прийом в политиката по нашите географски ширини е като не можеш да кажеш нещо по същество срещу някой е да фабрикуваш всякакви измишльотини и манипулации. Аз съм човек на правото, който работи с факти и доказателства, и не влизам в оправдания от типа „нямам сестра“. За две години като председател на една от най-важните комисии в общинския съвет, тази по финанси, съм бил част от взимането на много решения – за бюджета, за КОВИД-мерките в помощ на бизнеса и т.н. Не съм чул критики по същество нито за тях, нито за изкараните допълнително близо 1 млн. лева за София от над 30 сделки с имоти, по които по мое настояване увеличихме цените в пъти и защитихме обществения интерес.

Какво смятате да промените в работата на СОС, което не Ви е харесвало досега? 

Преди всичко искам да върнем общинския съвет по-близо до хората. Вече започнах срещи по кварталите, първата беше в „Дружба“, после в „Надежда“. Изключително полезно за мен е да имам информация от първа ръка, да чуя критиките към нас и предложения, по които да работим. Започнах и приема на граждани в приемно време. Не искам хората да са с усещането, че нещо се прави скрито от тях или въпреки тях. Правим много публични обсъждания, но те явно са за по-специализирана аудитория и ще се опитам да отворим повече тези процеси. Моята амбиция е с участието и екипа си да помогна повече хора да разберат за тези обсъждания. 

На второ, място, искам да вдигнем темпото на работа – да намалим бюрокрацията, да опростим сложния административен път, който на документи не изглежда сложен, но в действителност е такъв. Това става чрез по-активна комуникация с администрацията, по-добър диалог с районните кметове и ускоряване на процесите. Вече проведох първата си работна среща с кметовете на всички райони – обсъдихме най-често повтарящите се проблеми и как да работим по-качествено и бързо.

Длъжни сме и да положим усилия дебатите в залата да не се превръщат в тези на последните две Народни събрания. Ние имаме задачата да решаваме конкретни проблеми на хората и трябва да бъдем на нивото на очакванията към нас. Днес политическото шоу взима превес и това не е полезно. Нека има дебати, дискусии, но общите приказки и политическите заяждания за безплодни за съвет, управляващ град с над 1.5 млн. граждани.

Герджиков беше представител на Столична община в НЗСОБ, ще го наследите ли и там?

Да, националното сдружение е представителна организация, която защитава интересите на местната власт и обичайно председателят на Столичния общински съвет участва в работата. Вече имам предложение затова и колегите ме подкрепиха на сесия, от миналата седмица участвам със съвещателен глас в работата на управителния съвет на сдружението, докато се проведе общото събрание, което трябва да гласува кандидатурата ми.

Смятате ли, че ще можете да работите с правителството – служебното и редовното след вота, така че интересите на софиянци да бъдат защитени, да не се спират проекти? 

Длъжни сме да направим всичко възможно, за да работим с всяко българско правителство, в т.ч. и служебно. Досега заедно с кмета Фандъкова спечелихме битката метрото да остане в Плана за възстановяване и очакваме догодина да започне и същинското строителство. За съжаление, не бяхме чути за средствата за канализация и 200 млн. лв. за населени места около София бяха отрязани. Надявам се на ползотворен диалог и за компенсациите за „Топлофикация София“. Получихме уверението, че „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“ ще получат компенсации заради скъпия ток, така както и частните фирми по плана на правителството. Стараем се да сме конструктивни в разговорите с правителството. Конфликтът е най-лесен, но софиянци не бива да бъдат наказвани заради политическата обстановка. Градът и неговите проблеми нямат партиен цвят.

А с колегите си от другите политически групи в СОС – очаквате ли противопоставянето в комисиите и на заседанията да се увеличи?

Когато това противопоставяне е аргументирано, с конкретни факти и тези – е добре дошло. В спора се ражда истината. Но само ако в спора участниците си служат с тези и идеи, а не с изтъркани политически клишета и взаимни обвинения за всичко от сътворението на света до днес и коя партия била виновна за това. Така че очаквам па важните въпроси за града да не търсим поводи за конфликти.

Кога започва работа по общинския бюджет 2022 и какви са приоритети в него?

Екипът на кмета вече работи по бюджет 2022, който тепърва ще се обсъжда с политическите групи и районните кметове. Според мен с новия бюджет трябва да осигурим издръжката по всички фундаментални услуги, които предлагаме на гражданите.

Кои са основните проблеми на София според Вас – най-важните 5?

Имаме основни спешни проблеми и други, които са стратегически за града. Сред първите са нарастващата неконтролируемо цена на природния газ, което затруднява неимоверно „Топлофикация София“. Скокът в пъти на цените на електрическата енергия пък увеличи с над 2 пъти разходите за нея на „Метрополитен“ и „Столичен електротранспорт“. Другият проблем отново е финансов – спадът на приходите от продажба на карти и билети в градския транспорт. 

Една от стратегическите теми, по която лично работя, е новите правила за поставяне на преместваемите обекти. Вече проведохме обсъждания с бизнеса и съобразяваме и техните предложения, за да не си измисляме самоцелни правила, а работещи механизми за контрол. Екипът на главния архитект разработва и стандарти за градска среда – за това как да изглеждат всички тротоари, кошчета за боклук, пейки и други. Това са бавни и продължителни процеси, които ще имат много голям ефект върху облика на града ни.

В кой квартал на столицата живеете и как се придвижвате? 

Живея в „Лозенец“ и затова идвам до работа предимно пеша. Поставил съм си за цел всеки ден да правя поне по 10 000 крачки, защото напоследък времето за спорт с новата ми работа драстично намаля. Извадил съм си годишна карта за градския транспорт, която е много удобна и изключително изгодна, по левче на ден. Ползвам и автомобил, когато се налага.

Ваксиниран ли сте и имате ли информация колко от общинските съветници са ваксинирани, за да се върнат присъствените заседания на СОС? 

Ваксиниран съм, да. Вярвам в науката и мисля, че само тя може да ни спаси от огромното изпитание, което сполетя човечеството. И грижата ни един за друг, разбира се, в днешно време това означава спазване на мерките, които не изискват никакви извънредни усилия. В момента подготвяме технически залата за гласуване в общината, за да може да се върнем поне към хибридни заседания – това означава, че част от присъстващите ще са в залата, а другите, които са възпрепятствани – онлайн, като се осигурява възможност това да не пречи на работата. На председателски съвет предстои да обсъдим процента на ваксинация сред колегите.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки