Quantcast

Иво Христов: СИРИЗА е шанс за спасение на ЕС, а Брюксел е най-голямата опасност за европейската идея

В последните 20 години свръхконцентрацията на пари негласно отмени демокрацията, казва създателят на "Солидарна България"

Владимир Йончев Последна промяна на 29 януари 2015 в 20:07 16435 87

Иво Христов
Иво Христов

Иво Христов е роден на 8 октомври 1970 г. в Истанбул. Завършил е средното си образование в "Атене Роаял", Брюксел, и Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски". Преводач на Ромен Гари, Маргьорит Дюрас, Филип Джиан, Андре Жид, Тонино Бенакиста. Автор в списание A-specto, кореспондент на Courrier des Balkans за България. Водещ на "Малки истории" по БНТ. Създател на сдружение "Солидарна България".

Г-н Христов, СИРИЗА спечели почти пълно мнозинство. Доскоро беше немислимо толкова лява и несистемна партия да участва в правителство, а сега тя ще управлява (почти) самостоятелно. Колко лява всъщност е СИРИЗА, къде стои в спектъра на политическите партии? С какво се отличава от Комунистическата партия на Гърция? Кое я направи толкова силна - лявата идеология, антисистемният й характер, харизмата на Ципрас?

Силна я прави масивната подкрепа на хората. Внушава ни се, че гърците са избрали „популистите“, а са загърбили „реалистите“. В България да изядеш торба сол, а сетне да понесеш сто тояги минава за „реализъм”. В Гърция ядоха сол и решиха, че е време да бият шута на онези, които им я поднесоха: партиите от статуквото, които вкараха страната в дълговата криза. Напълно логичен и достоен избор. Силата на СИРИЗА е в осмисления провал на неолибералните рецепти. Гърците отказват да задушават растежа под нов дълг. А тройката (МВФ, ЕС, ЕЦБ) им налага тъкмо това: нови кредити за погасяване на стари задължения с цел спасяване баланса на банките-кредиторки и дивидентите на техните акционери. И ефектът е пагубен: дългът не спада, а расте. През 2010 г. държавният дълг възлиза на 150% от БВП, а днес надхвърля 175%. СИРИЗА е лява, защото отхвърля неолибералните догми, които старите леви партии в цяла Европа възприеха през 90-те. С което приключиха идейния си път.

Два дни преди изборите проучванията сочеха само 3% преднина за СИРИЗА с тенденция за намаляване. Митингът с Пабло Иглесиас и First we take Manhattan, then we take Berlin ли обърна нещата?

В Гърция митингите са рутина. Разминаването предполагам може да се отдаде на познатите нам особености на балканската социология. ЕК също направи всичко възможно да сплаши гърците. Парадоксално считам, че СИРИЗА е шанс за спасение на ЕС, а Брюксел е най-голямата опасност за европейската идея. СИРИЗА е повод ЕС да преосмисли най-пагубните си провали: източната политика, късогледия неолиберализъм, загубата на суверенитет на ЕС спрямо САЩ и институционалното високомерие на евроелита към гражданите.

Ципрас гръцки феномен ли е или е част от нова вълна политици? Да чакаме ли подобно развитие на събитията и в Испания?

Не съм експерт по Гърция, но очевидно Ципрас е предвестник на ново поколение политици, чиято поява е неизбежна, предвид идейния маразъм на сегашния набор лидери. Те крушираха в Украйна. Там ЕС загуби моралната си достоверност и демократичната си претенция без дори да го осъзнае. Евросъюзът прие ролята на секундант на САЩ в геополитическия им дуел с Русия, подкрепи преврата в Киев, съучаства в разпалването на гражданска война, отряза се от естествената си суровинна база на Изток и прие да финансира прозападната олигархия в Киев. Неслучайно през последния месец Турция и Исландия загубиха интерес към членство в ЕС. Съюзът заприлича на аварирал автобус без шофьор и маршрут, в който пътниците почват да се озъртат объркано.

Пак по темата за новия тип млади и харизматични политици - това ли липсваше на левите партии досега - хора като Ципрас и Иглесиас?

В последните 20 години свръхконцентрацията на пари негласно отмени демокрацията. Предизборните кампании струват стотици милиони, в САЩ – милиарди. Гражданите гласуват, но парите селектират, опаковат, продават и крепят политици. Политиката стана поприще за сламени хора, които не си принадлежат. Затова Нобеловият лауреат за мир Обама разпали войни, а пишман-социалистът Станишев въведе плоския данък. Лидерската криза е обща за левицата и десницата. Вляво към нея се добавя и идейна капитулация, безволие и загуба на социална чувствителност.

Иво, ти отстояваш леви позиции, но поне досега не съм усещал носталгия при теб по Че Гевара и героите на революцията. На митингите преди и след победата на СИРИЗА непрекъснато се викаше "Венсеремос", пееше се "О, Бела, чао", "Бандера роса"... Това ли е твоят ляв проект, припознаваш ли се в тази революционна атмосфера?

Трудно е човек да изпита носталгия по някой бюргер, брокер или нотариус. Революционната носталгия е обяснима и неизличима, защото бунтът е онова, което все някога е изкушавало всеки от нас, освен микроорганизмите от конформисткия планктон. Но малцина събират куража да се разбунтуват. Левицата има свои икони и химни. Впрочем дори българската десница имаше своя „Последен валс“, който днес звучи иронично. Но десницата по дефиниция е тер-а-тер. Понякога доскучава сама на себе си и краде леви символи. Като нелепата възстановка на „Свободата води народа“ на Дьолакроа, която родиха протестърските ПР-и.

От видеокадрите прави впечатление, че симпатизатните на СИРИЗА и Подемос в Испания са едновременно най-младите и най-възрастните. Как си обясняваш това? Може ли да се каже, че внуците реабилитираха дядовците си за сметка на бащите си?

Кадрите заблуждават. Социолозите констатират разнообразна подкрепа за СИРИЗА. Разбира се, големи маси чиновници, назначени от партиите на статуквото, продължават да подкрепят "Нова демокрация" и ПАСОК. В Гърция съществува така наречената „държава в държавата” (паракратос), мрежа от полицаи, военни, съдии, следователи и корупционен бизнес, аналог на нашето „задкулисие”, която ще бъде най-опасният враг на СИРИЗА през идните месеци. Това задкулисие ще е обективен съюзник на тройката.

Има ли СИРИЗА аналог в България?

Успехът има много бащи и дори Сидеров днес претендира за български аналог на СИРИЗА. За щастие баш-ПЕСоглавеца Мартин Шулц сгълча Ципрас да не се отклонява от НАТО-вската подкрепа за олигарха Порошенко в Киев, с което постави БСП в невъзможност да сиризничи. Истинските аналози на СИРИЗА у нас са критиците на неолиберализма вляво. Които обаче още не са съзрели до гръцката идея да се обединят. У нас бедни хора гласуват за десницата. Беден, който гласува за десницата е като агне, което гласува за Гергьовден.

ПАСОК претърпя крах. Той окончателен ли е? Отстъпват ли традиционните леви партии пред комунистическите? Виждаш ли подобна аналогия в България?

Травестираната левица отстъпва пред автентичната. Прилагателното „комунистически” е опит да се увеси камък на врата на новата левица, като й се припишат стари грехове. Не съм чул СИРИЗА да проповядва диктатура на пролетариата, еднопартийна система или ограничаване на частната собственост. Тя не е комунистическа. Първите й решения са абсолютно адекватни. Спря приватизацията на пристанището в Пирея. Възнамерява да спре приватизацията в енергетиката, от която ние патим и до днес. Отби част от консултантския бизнес от държавната ясла. У нас за забиването на европирон в краварник се наема консултант и се туря табела.

Ципрас се разграничи и от конфронтационния курс на Запада в Украйна. Ще ми се да отворя важна скоба. В момента Киев мобилизира запасняци сред които и мъжете от българското малцинство, което възлиза на 200 000 човека. Тези хора са пред невъзможна дилема: да участват в гражданска война или да ги съдят за отклоняване от военна повинност. Някои села вече въстанаха срещу мобилизацията. В този момент България би трябвало да предложи политическо убежище на преследваните ни сънародници. Всякакви наши политици се снимаха с украинските българи докато им даряваха стари книги за читалищата, а сега, когато те имат нужда от помощта на София, тук всички мълчат.

Последен въпрос, който вероятно трябва да е пръв: Къде е границата между комунизма и социализма?

Това е разликата между утопията и реализма.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.07 2015 в 12:53

Трагедията на това „западно възпирано“ момче.-Иво Христов е в това, че няма нито акъл, нито знания да обясни на хората, че СИРИЗА е първата лява антинеолиберална партия бореща се срещу неолибералния капитализъм( същата е и ПОДЕМОС), нито Че Гаварската страна ДДР го е научил що е то неолиберален капитализъм, нито, че БСП е от първия си час неолиберална партия, а не марксистка като БКП. За туй си бае старите марксистко ленински тезиси на баща си ( научени с парите на бетониращото неолиберализма у нас „Отворен общество“) и вика ура на цялото неолибералнто олигархично статукво на България, без да желае да даде едно решение как да се борим срещу него( както СИРИЗА е дала на гръцкия народ) Язък за „западното възпитание“! ;)

БАНКСТЕРИЗМА- причината за гръцкия дълг и референдум
В. „Труд“ предава лаконично новината, че в дискусия за референдума в Гърция в неделното ток шоу на Гюнтер Яух на 6 юни по обществената германска телевизия А Ер Де, бундесдепутатът от управляващата партия ХДС Ралф Бринкхаус казал:„Гърците не са прави в исканията си” и намесил България и Румъния . "Жизненият стандарт в страни от Европейския съюз като например Румъния и България, а и в някои други, е донякъде много по-нисък от този в Гърция. Обяснете им защо те трябва да дават пари, за да поддържат гърците своя стандарт на живот." - добавил Бринкхаус .
Немецът не бил съгласен с исканията на гърците. За какво, не става ясно?
Исканията на гърците в референдума и предложенията на СИРИЗА към кредиторите са две различни неща. Ето предложенията на СИРИЗА, те са коренно различни от исканията на Тройката ,на този линк ще ги прочетете : http://ideyazabulgaria.org/aktual…/garcia-i-syryza/4891-4891
Г-н Ралф Бринкхаус, обаче, упорито не искал да си спомни какви са исканията на гърците в референдума. Да му припомним:
В референдума гърците казват „НЕ“ на исканията на трите неолиберални институции в „Тройката“( МВФ, ЕЦБ, ЕК), подчинени на Вашингтон, които искат от правителството на Ципрас „рязане на пенсии,заплати ,социални придобивки и обедняване на хората по този начин“- Този път не е е правилният начин за изплащане на външните заеми. Какво ще вземеш от босия, дори и цървулите му не можеш?! Това показва алчността на неолибералите- всички представители на едрите банкови среди и защитаващи единствено интереса на банките-кредитори. СИРИЗА искат реформите в Гърция да не засягат повече икономиката и минималните условия на живот на най-бедните, за да могат да си връщат заемите.
Това показа и самия референдум, 85 % от гласувалите НЕ ( Охi) са именно бедни хора и най вече младите. Не искат да обедняват повече.
2) Що се отнася до плащането на заемите за Гърция, там плащат всички членки на ЕС, понеже то се прави от ЕЦБ с подкрепата на Юнкер( ЕК), които без да питат нас( особено бедните членки) бъркат в „Общия социален фонд“ на ЕС, в които ние и останалите членки на ЕС си внасяме вноската и от тези пари на всички европейски данъкоплатци дават заеми на Гърция, като не ги даваше на гръцкото правителство да ги разпределя, а ги даваше на частните банки с огромни лихви- най-високите в Евросъюза, банките да решават къде да отидат тези пари. И е установено ,че 90 % от тези пари при всеки транш са се връщали веднага да плащат лихвите и само 10% са влезли в Гърция , нито цент не отишъл в икономиката и социалната сфера, а в гърлата на мошениците, спекулантите и политиците и ги е направило безкрайно богати от спекула и крадене.
Но и Барозу и Юнкер(ЕК) и Драгин( ЕЦБ) прикриват тези факти, защото са неолиберали, а неолибералите по принцип са известни като крайно корумпирани личности и скарани с основните ценности на съвременна Европа-демокрацията и правовата държава.
Освен това еврокомисалите в ( ЕК) не са избирани от европейските избиратели, а са назначени от правителствата. Брюксел няма своя съдебна система, за това еврокомисарите са извънземни, няма кой а им търси съдебна отговорност за делата им. Единствено те могат да бъдат съдени в собствената им страна, а това зависи от силата на местната правова държава. Португалия е известна със слабо действащата си правова държава, за това и потъналия в корупция Барозу до сега не е осъден. Люксембург е известна като офшорна зона и банков рай , банките са главния икономически сектор на държавата и никога държава Люксембург няма да подгони Юнкер. А Драгин ( ЕЦБ)е бил в бордния съвет на най-голямата олигархична финансова корпорация "Голдмън Сакс", сега управляваща САЩ.
Едно малко отклонение:
Трите най големи блока в Европарламента- ЕНП, S&D и Либерал -социалисти( центристите) са неолиберали, приели неолибералната идеология от САЩ, той им е духовен водач, станали негови усърдни слуги, продали са изцяло външната политика на ЕС в ръцете на САЩ, прокарват интересите на долара в Европа срещу еврото.
Сега еврото е най-силната валута в света, далеч пред американския долар, заради развитата европейска реална демокрация и нейната отлично работеща правова държава, която е донесла просперитета на най -развитите европейски страни от северна и средна Европа, изградила им е много добре работещи социална държава, там е построен изцяло развития социализъм на Маркс. Сега страните от северна и средна Европа имат най силните икономики в света, Германия се счита за №1 икономика в света.
В политическо отношение на САЩ му трябва слаба Европа, за това наводниха най-висшите й управляващи кръгове със свои агенти -неолиберали, също неолиберли стоят начело на най-големите европейски страни водещи ЕС. По принцип от 20 години в Европа управляват само неолиберали, поради това, че при навлизането си от САЩ в Европа през 80-те години със своя отровен дъх на пари, неолиберализмът ликвидира старите леви сили- комунистите на изток и социалистите на запад, те приеха неолибералната идеология и се прехвърлиха от ляво в дясно . Нямаше кой да се се бори срещу неалибералния капитализъм, той остана без опозиция и нанесе огромни щети на социалната държава на Европа и нейната производителна средна класа. Едва преди 3-4 години започнаха да се раждат първите антинеолиберални партии, борещи се срещу неолиберализма. СИРИЗА е първата и чест прави на гръцкия народ, че роди първата политическа сила срещу неолибералния капитализъм.
Спрямо развитите страни от северна и средна Европа, които имат непрекъснат демократичен път на развитие от II Световна война до сега, то Гърция е млада демокрация. Тя излезе от режима на Военната Хунта 1974 г.( сродна историческа съдба с Испания и Португалия) без никаква политическа система, тепърва трябваше да създава своите партии. В същото време беше вече се появил на бял свят неолиберализма, роден в Чикагската икономическа школа на Милтън Фридмън.
През 1975 г Милтън Фридмън бе удостоен с Нобелова награда , а Рейгън започна да поставя неолиберализма като държавна идеология на САЩ.
Популярността на неолиберализма в 70-те години беше вече голяма, защото идеята му излизаше от страната с най-силната икономика тогава- САЩ. Отровния мирис на парите носещ се от него подлъга новосъздаващите се партии в младите демокрации да приемат неолибералната идеология от часа на раждането си.
Родените през 1974 г партии „Нова демокрация“( консерваторите) и ПОСОК( социалистите) са от първия си час неолиберали, разменяйки си помежду властта и потънали в корупция, чийто ръководители докараха кризата с външния дълг и не направиха никакви усилия да донесат развития европейски опит в Гърция и изградят правова държава по подобие на високоразвитите европейски демокрация.
Същата съдба последва и младите демокрации от бившата комунистическа система след 1989 г., но там главните играчи на системата комунистите, бяха подкупени от Рейгън и сами внесоха неолиберализма в държавите си, за да останат на власт и продължат да управляват.
Гръцката икономика въобще не се разви в последните 25 години в правилна посока, тя остана само в областта на услугите и туризма без производства. Основните валутни приходи на гърците идват от
- морски транспорт
- туризъм
- износ на лека промишленост/селско стопанство
Такава икономика е слаба, стои на пачи крака, не е в състояние да плаща външни заеми, нито да създава стандарт на населението си.
Гърция остана и най-бедната страна в Еврозоната.
За това първия финансов трус на голямата криза 2007 г. избухнала в майката и меката на неолибералния капитализъм - САЩ и разпространена по света, разтресе преди всичко слабите икономики като гръцката.
Запитайте се "Защо кризата не се отрази на Германия или на икономиките на скандинавците ?"-
Защото икономиката на Германия и скандинавците са силно производителни, произвеждат от птиче мляко . За това е там не банкрутира нито една банка, но банкрутираха банките на САЩ( над 200 до сега) и се заклатиха слабите икономики като Гърция, Испания, Италия, Португалия – също без производства като гръцката и развити само в туризма и услугите.
Една от характерните черни на неолибералния капитализъм е това, че загърбва производителността на труда и не се грижи за благосъстоянието на средната производителна класа. Неолиберализмът заменя производствата с разни финансови игри- печатане на пари на поразия и купуване и продаване на токсични книжа наречени „облигации“, които не създават ръст на БВП, нито благосъстояние на обществото, а пълнят гушата на 1 % лихвари и ограбват и обедняват останалите 99% от обществото.
И това всичко идва от липсата на правова държава в Гърция( и в останалите южно европейски страни попаднали в криза) .
Неолиберализмът на САЩ навлезе в Европа само там, където нямаше правова държава да го спре и това са страните от Южна Европа и бившите комунистически страни, там неолиберализмът нанесе огромни щети и унищожи техните социални държави.
Но неолиберализмът не навлезе в развитите европейски страни от северна и средна Европа и не унищожи социалните им държава(без Англия), защото те имат силни правови държави, които пазят социалната държава от рушене и разграждане. Ето я истината!
Освен рязането на пенсии,заплати и социални придобивки, тройката изискваше от Гърция и продажба на всички държавни активи в икономиката и държавните социални фондове, което тласкаше неминуемо към приемане на неолибералния американски икономически и обществен модел и ликвидиране на модела на европейската социална държава( за разликата между двата казвам в статията си „Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?“ на този линк: http://ideyazabulgaria.org/news-mainmenu-2/analiz/4730-4730
Освен рязането на пенсии,заплати и социални придобивки, Тройката изискваше от Гърция и продажба на всички държавни активи в икономиката и държавните социални фондове, което тласкаше неминуемо към приемане на неолибералния американски икономически и обществен модел и ликвидиране в Гърция на модела на социална държава( за разликата между двата модела казвам в статията си „Прилаган ли е у нас Плана Ран Ът и как да се минимизират щетите от него?“ на този линк: http://ideyazabulgaria.org/news-mainmenu-2/analiz/4730-4730 )
Тройката има не икономически, а кадрови проблем. Налазена е от калинки назначени от Вашингтон . Проблемът с кадрите е демократичното представителство и опира до представителната (репрезентативна) демокрация на неолиберализма и техните политически носители- неолиберлите , получена в наследство от САЩ, която се изроди в диктатура на самовъзпроизвеждащи се псевдоелити.
Както е в Гърция 40 години в две поколения елит произлязъл от двете партии „Нова демокрация“ и ПАСОК управлявали страната от 1974 година до сега непрекъснато.
Както е у нас последният елит на БКП внесъл модела на неолибералния капитализъм, родил своята партия БСП, а тя със свои капитали роди всички останали партии и се трансформирал в "нов елит елит"( обединение на елита около Луканов, неговия кръг "Монтерей" и родените от тях силови групировки на подземния свят), този път неолиберален от олигарси и мутлимилионери, владеещи цялата икономика и финанси на страната.
Под диригентската палка на Вашингтон европейските неолиберали се опитват да налагат на цяла Европа представителната американска демокрация и са направили проблема европейски в цялост ( пренесен у нас с въвеждане на неолибералния модел с плана Ран Ът) , който руши европейската реална демокрация, чийто основни принципи: народовластие, правова държава, социалност и справедливост, солидарност и взаимопомощ, са вградени в нейната социална държава. По такъв начин руши и социалната държава на Европа.
Въпросните рестриктивни мерки на Тройката бяха приети и прилагани от всички гръцки правителства до идването на СИРИЗА т.е. възприети и от тях като правилни.
Сега неолибералите излизат с "аргумента", че свръхзадлъжняването на Гърция идва от изкуствено поддържане на по-висок жизнен стандарт .
Това не е вярно. БВП на Гърция е 5 пъти по-голям от този на България, На фона на това 750 евро минимална заплата дори е малко за Гърция.
По-високия жизнен стандарт в Гърция е поддържан за единици богати и много богати хора, забогатели от спекулата с външния дълг- банкери, политици и обкръженията им от бизнесмени -спекуланти.
Сега СИРИЗА, която няма абсолютно никаква вина за създаване на огромни външен дълг на Гърция , е партия с коренно различна идеология от досегашните, тя се бори срещу неолибералния капитализъм с трите лоста на европейската реална демокрация, упражнявана в най-развитите европейски страни: 1) народовластието ,2) доброволния избирателен вот( съзнанието, 3) правовата държава.
СИРИЗА смята да изгражда първо правова държава и с нейните лостове ще прогони неолиберализма и ликвидира олигархията.
А относно външния дълг СИРИЗА сега се мъчи да преструктурира дълга, да махне тази част, която вече е влязла в гърлата на банките, за да и остане само реален дълг, с който народът да може да живее нормално и развива икономиката си.
По принцип се говори за капитализма като борба с цикличността на икономиката, за да не се допускат масови банкови фалити. Е, да но цикличността е в самата природа на капитализма, или неолибералите ни казват, че не са достатъчно добри капитани, за да управляват кораба във времена на буря??? Това е друго- капитализмът се изкриви, поквари и вече не е капитализъм, а БАНКСТЕРИЗЪМ. Де факто при неолиберализма на практика повечето народи, да не кажа всички, живеят с повече от това, което могат да си позволят, живеят на КРЕДИТ, просто защото банките раздават всякакви, включително необезпечени кредити, защото са безнаказани разюздани привилегировани играчи.
Тези кредити не са кредити в същинския и класически смисъл на понятието. Те, заедно със съпровождащите ги механизми са средство на неолибералния капитализъм за поробване на държавите. В определени отношения кредитът е по-мек начин и замества воденето на военни действия, които пък довеждат до насилствено завземане на територия, ресурси, поробване на населението и т.н.
Ето защо проблема с гръцкия външен дълг не е комплексен, а има само един корен- модела на неолибералния капитализъм, налаган на Европа от Вашингтон и неговите европейски слуги- неолибералите- мадам Лагард, преди нея мосю Трише( МВФ), Барозу- Юнкер и цялата им плеада еврокомисари(ЕС) и с директното управляние на Марио Драгин(ЕЦБ) от Гълдмън Сакс.
Това трябва да обсъждат днес световните лидери, барабар със световните учени-икономисти, а не да се чудят как да свалят 10 кожи от гърба на гърците!
Ципрас предложи онзи ден - 30% редукция на дълга, 20 години гратисен период, и да продължат за осигуряват ликвидност на гръцките банки - както е по закон и каза, че няма да отстъпи 1 метър от тези искания!. Неолибералите Меркел и Оланд, които направиха проблемите на частните си банки- кредитори по гръцкия дълг в "държавна политика" и яростно ги защитаваха, си глътнаха граматиките, не се чу тяхната реакция.
Между другото - това е едно МНОГО добро предложение. Защото следващото е - да гонят Михаля...
Ако банкстерите продължават да упорстват и искат Гърция да прави икономии от заплати и пенсии на бедния народ, за да им връща парите, то едва ли ще поставят гръцкия народ на колене, най-многото да принудят Гърция да излезе от Еврозоната и премине на драхмата и няма да си получат обратно 1 евро от 300 милиардния заем следващите 50 години! Няма в човешката история някой да е победил народ, борещ се за свободата!
Ако тройката принуди Гърция да излезе от Еврозоната, с това алчните банкстери закопават себе си, бъдещето на ЕС и еврото. Народите на Испания ,Поругалия, Италия пъшкащи под същото банкстерско робство, ще последват примера на Гърция( и вероятно на Исландия) Тази година със сигурност идва на власт испанската ПОДЕМОС -съратник на СИРИЗА. В Италия догодина има редовни парламентарни избори и от сега се знае, че „Движение 5 звезди“( Чинкуе стеле) на Бепе Грило, съратник на ПОДЕМОС и СИРИЗА ще спечели изборите. Така процесът на прогонване на банкстеризма от Европа става неудържим и необратим. При това положение най-малкото банките ще бъдат национализирани в тези страни и Европа ще се върне към своето старо време от 80-те години, когато банковата система на нейната социална държава беше държавна. Това ще се отрази и на ръководството и целия социален и държавен модел на ЕС, нечовешката и антихуманна система на неолиберализма ще бъде заменена с доказаната градивна и хуманна система на европейската социална държава.
На завършилата на 7 юли напълно безрезултатна среща на премиерите на страните членки на Еврозоната, единствен весел от срещата излезе гръцкият премиер Алексис Ципрас: „Радостен съм от тази среща, аз осъзнах , а другите неминуемо ще го осъзнаят, че няма „гръцки проблем“ а има „европейски проблем“, на който всички ние сме длъжни да търсим решение“, заяви Ципрас.
Дора Апостолова
Коментар на Идея за България

10.02 2015 в 21:47

Gospodin Hristov ne go znaeh, no dumite mu sa saglasno segashnata

bolna i kriva sistema, v koiato jiveem, istina.


A vie, koito pishete maloumni komentari protiv gorespomenatiat Ivo Hristov...

Posmiahme se i s vas :).

Ne znam kolko vi plashtat za tova, za da si kalchite prastite po klaviaturata i

da se opitvate da zablujdavate horata s iztarkani i neosnovatelni, ako bih gi

narekal "argumenti" ili tam si neshto, koeto vie smiatate za sadarjatelno slovo.


Za shtastie na "svrah inteligentnite" vi argumenti, koito sa plod na izsmukanite vi ot

"diasnata" politicheska propaganda mozaci, ne se varzvat horata,

koito sa sposobni da razsajdavat samostoiatelno.

Ama vie si natiskate marzelivite zadnici v tozi evropeiski sauz,

vikate i glasuvate za Boiko Borisov, kogato prez sashtoto tova vreme vsichki

vi go "slagat otzad", zashtoto vie taka hubavo ste se naglasili :).

Taka sa vi zamazali ochite, che ne znaete kade e gore i dolu, kato óvci

bleete i "lijete zadnika" na niakoi, koito vi machka, v sashtoto vreme vi podava

kas hliab i vie go mislite za Bog. Zashtoto ,,darjavata ni BALGARIA

predi e imala mafia, a sega darjavata ni ia ima mafiata".

No toi hubavo go e izrazil choveka Hristov v interview-to : vie ste "kato agneta,

koito glasuvat za Gergiovden." :)

Zabravili ste istoriata ni, kulturata ni,

glasuvate za niakoi, koito - da, stroi carkvi, detski gradini, magistrali....

eyyyyyyy - goliam "geroi", za da mogat stroitelnite mu firmi da lapat,

i sled tova da vi majat s "laina" po televisiata : "Auuu, vijte kolko mnogo sme

napravili!".

Lijete zadnika na nikoi, koito vi hrani s domati ot Polsha,

krastavici ot Ispania i kartofi ot Turcia, zashtoto toi si niama i nai-malkata napredstava

ot sozialna ikonomika, i che zemedelieto e sarceto na edna darjava, zashtoto

to izhranva naroda si. A darjava kato Balgaria, s poveche ot podhodiashto

geografsko mestopolojenie i plodorodni pochvi, bi mogla da izhrani vsichki ni.


Zapadnite darjavi revat ot konsekvenciite na Evropeiskiat Sauz, i po-umnite

ne go iskat, ama Balgarite se natiskat li natiskat, zashtoto sled tolkova mnogo

"ebane" na choveshkite prava, oshte ne gi e zabolial zadnika.


I nai- jalkoto E,

ne che vie si mislite, che znaete vsichko, ne che si niamate i na ideia kolko narod

gladuva, zaradi "umnici" kato vas, zashtoto vie ne znaete kakvo e glad,

ne che si niamate na ideia, che druga sistema

e vazmojna! (kato naprimer v Marinaleda!, kadeto - samo edin primer - horata jiveiat

spokoino s po €15 naem na mesec), zashtoto - DA - tova e vazmojno, kogato

edin zemen chovek e na vlast, a ne mutra kato nashiat "lubim" Boiko, koito,

da, viarno e - puska niakoe drugo evro v darjavata,

a drugoto se pribira v bezdaniat mu djob.

,,Iajte sol i neka vi biat s toiagi" - pak shte vi e hubavo :). Vas prosto vi e iad,

che drugi narodi, ,,sa iali kato vas sol, no posle biat shuta na tozi, koito

im ia e podnasial".

Ta nai jalkoto e, che jiveem na garba na decata si !

06.02 2015 в 16:02

Специален поздрав за червените глисти като автора на тази статия: https://www.youtube.com/watch?v=Y7YviZYM2jY

05.02 2015 в 23:06

Мечтая си да бъда магьосник, който може да телепортира и задължава такива наглеци като Иво Христов да живеят в общества, в които те искат да вкарат своите съграждани. Представяте ли си да съберете всички такива боклуци в една държава: Путин - президент, Ципрас - министър председател, Кастро - говорител на правителството, Иво Христов - началник на пропагандата, венецуелският Мадуро - началник на продоволствието..., ах какъв живот ще видим тогава! А светът освободен от такива отровни плевели би си поел спокойно въздух!

02.02 2015 в 14:49

Добре , че са мързеливите гърци , та да имат поне една опорна точка такива червени франкенщайни . Сега на лява Гърция и трябват само едни дребни , но твърди санкцийки и те ще потънат напълно. Ако е само съветско-милиционерска Русия , която си храни още номенклатурата с петрол , нямаше за какво да лаят такива чугунени червени философи.

02.02 2015 в 10:39

Слуховете за мобилизация в армията или способни ли сме да се защитим?

Мисля, че вече съм достатъчно запознат с методите за манипулации чрез медиите, поради което не ми бе трудно да проследя генезиса на манипулацията с новината, че "тайно" се изпращат повиквателни до резервисти, защото България се мобилизира за да участва в готвено от НАТО нападение срещу Русия. Тази кампания е част от усилията за ерозия на подкрепата в обществото за евроатлантическата ориентация. Тъй като много желаещи за Евразийския съюз няма - програмата максимум е България да се превърне в несъстоял се член на ЕС и НАТО като се плени волята и торпилира решителността на управляващи и управлявани.

Има граници на арогантната лъжа, които не могат да бъдат толерирани. Това, което ме изненада е липсата на филтри в медиите посредници и плахата реакция от управляващите.

Дегизираните като български руски националисти у нас пуснаха анкета с фалшива теза, в която питат дали сме готови да участваме в нападение на НАТО срещу Русия - разчитайки на традиционните симпатии на българина към историческата ни свързаност с историята на руския народ.

Истинският въпрос в същност е дали сме готови да участваме в защитата на суверенитета си срещу новата руска имперска агреивност и то не на чужда, а на своя територия? Въпросът е и дали и доколко сме съгласни да позволим на партньорите ни да ни помогнат да отразим руската заплаха, при очевидната ни неспособност сами да се защитим? И още - дали сме в състояние да изолираме вирусите на вътрешна дестабилизация и растящата заплаха от вътрешни предателства, - които в "часа на истината" могат да ни направят лесна плячка и ненадежден партньор

Не войски на НАТО се намират на руска територия, а руски войски се намират на територията на до скоро спрягани за "братски" Молдова, Украйна, Грузия. Достатъчно е човек да проследи еволюцията във военната доктрина на Кремъл и най-вече географията на "зелените" човечета за да се убеди, че не става въпрос за теоретично "дрънкане" на оръжия, а за реална употреба на военна сила, за инфомационна и пропагандна война.

Не наши или самолети на НАТО лазят по нервите на руската противовъздушна отбрана над териториалните води на Русия, а руски изтребители принуждават военните ни да харчат оскъден ресурс в нашето въздушно пространство. Руски стратегически бомбардировачи, кораби, подводници, изстребители постоянно провокират готовността на отбраната на страните от НАТО.

Атаката, която се наддигна срещу "повиквателната" към резервистите не може да се квалифицира по друг начин освен като държавна измяна. Трябва ли да се убеждаваме, че новите поколения българи дори не могат да държат оръжие, да не говорим да имат елементарни бойни умения - самостоятелни и в рамките на колективна военна единица.

Можем да спорим колко голяма и вероятна е заплахата от конфликт, който да изисква боеспособна армия, но тя съществува до степен да не може да бъде пренебрегвана. Не става дума да нападаме когото и да било, а да се отбраняваме и в тази отбрана ни трябват боеспособни войници и бойни единици.

Не само, че нямаме адекватен военен бюджет, но и армията е свита под санитарния минимум и ако имаме боеспособни единици, то те в значителната си част са зад граница. Не можем да воюваме с МВР, макар, че при отразяване на хибридната опасност МВР има водеща роля. Само слепец може да пропусне да забележи връзката между българското задкулисие, организираната престъпност и външните дестабилизиращи фактори.

Моето поколение знае как се воюва - поне бяхме подготвени - и съм сигурен, че за връстниците ми е непонятно как е възможно български медии да тълкуват като посегателство върху личната свобода или права повиквателна, при това за опресняване на списъците на резервистите. И медиите съучастват в тази манипулация като усилват посланията на чужди нам сили и техните проводници. Няма да казвам колко авторитетни за отслужили като мен в българската армия могат да бъдат призиви от "скатали" се от военна служба.

Прочетете откритите справки за дейността на руските тайни служби и "хибридни" заплахи в страните от ЕС и НАТО - не случайно за пръв път след края на студената война имаме и първите арести и съдебни производства на Запад.

А каква част от тази "тиха" война остава скрита за публиката?

Тревожно е, че българските служби отдавна не работят активно по неутрализирането на подобен тип заплахи, особено по направление проникване в икономиката, в банковата и финансова сфера и неправителствени организации. Надеждата е в интегриране на усилията им заедно с техните западни колеги от ЕС и НАТО. У нас все още се смята за политкоректно да не се назовават нещата със собствените им имена в това число, да не говори за последствията от кризата в отношенията на Запада с Русия.

Почти никой не говори за растящата активност на информационната и пропагандна машина на Кремъл на наша територия и за нуждата от информационно противодействие у нас и зад граница. Отново за да не тревожим "излишно" обществеността.

За никой не е тайна свързаността на "Кой?" с руския или кримския фактор - доказателство за което е, че КТБ бе ударена именно когато Цветан Василев отказа да издаде гаранции за посочените от "Кой?" фирми в проекта Южен поток. Пак "Кой?" е мобилизирал целия си ресурс за да докаже, че няма военна заплаха от Русия или от ескалация на събитията в Украйна. Люшкаме се в илюзията, че сме остров на стабилност в бушуващото море на конфликт, който отдавна не е вече само регионален - а глобален и геостратегически - т.е. залозите са на "живот и смърт" и няма как да ни се размине.

Не зная дали си даваме сметка, но нещата в и около Източна Украйна вървят към въоръжен конфликт, чийто граници трудно могат да се предскажат. Както посочих преди време - ясно е, че Путин няма бъдеще, но преди да си тръгне той ще разтърси света и нас.

Освен конкретната зона на бойни действия в Източна Украйна, театър на хибридната война е практически целия фронт на съприкосновение между Русия и Запада. България вече е въвлечена в този конфликт - не по своя воля и трябва да заемем адекватна позиция.

Абстрахирането от кризата, която ни залива не е опция, нито снишаването.

Дестабилизациионните усилия спрямо България са форсирани. Институциите и гражданското общество ще бъдат подложени на стрес тест по целия периметър на зони на уязвимост - като започнем от енергийната ни сигурност и завършим с банковата сфера. Колкото и логични да изглеждат усилията ни да укротим "топката" и да не излъчваме огледална агресивност или силова дипломация - нито НАТО, нито ЕС могат да си позволят да изглеждат слаби или да отстъпят от позициите си. Ако отстъпят те ще престанат да съществуват.

Пропастта между последния шанс на Путин - силовата и военна конфронтация в Украйна и битката за Европа на нерушимостта на границите и позитивната интеграция изглежда непреодолима.

Въоръжен конфликт е само въпрос на време. Западът може да си позволи да не търси военно решение - защото икономическите, търговски и финансови санкции работят и той постига целите си. Путин няма друг полезен ход освен играта "ва банк", включително ескалация на употребата на сила зад граница.

От нас зависи дали ще успеем да защитим европейското си бъдеще и България.

Ilian Vassilev

01.02 2015 в 23:21

пропуснах едно "н". пардон.

ползвам случая да добавя, че мнението му за украина и за европа, като наложница на злите сащ, е тотално повторение на руската държавна пропаганда.

което ясно доказва и без това ясното.
аристократите на народната власт все служат на руския си господар.

01.02 2015 в 23:17

човекът е роден и израсъл като аристократ на най-хумания строй, след това просто продължава.

волгин за малко по-претенциозни.

01.02 2015 в 13:09

“В последните 20 години свръхконцентрацията на пари негласно отмени демокрацията. “

Айдееее! Поредният образован дебил!!! Да си вземеш парите обратно от левичарските университети, които са ти дали диплома, но са ти изтрили здравия разум!!!

Ха! Юрист и преводач, който ни обяснява икономически реалности! Значи лошите капиталисти съсипват демокрацията, така ли! Малоумник!

Да не би онзи миризливец, Че Гевара (с прякор Прасето) да е основавал твоя университет, а? Да не би Ленин да е дал икономическата свобода на твоите родители да работят, съберат пари и да те пратят да учиш в Брюксел!

Заслужаваш да живееш в „романтичните години“ на Ленин, да видиш какво е комунизъм и леви идеали, тъпак с тъпак! Щяха да ти пръснат главата с маузер само заради апартамента, в който живееш!

Я се придържай към литературните преводи, които са ти силата, и остави на здравомислещите хора да взимат икономически и политически решения. Като си добър преводач не означава, че разбираш от всичко.

01.02 2015 в 13:01

мммм, даааа, сега разбирам защо този е ляв, харесва Че Гевара. Ами таткото е бил по посолствата, синът е живял на запад когато тук стотици хиляди синове не можеха да отидат до едно ГДР ако нямаше разрешение на МВР или партийната организация по месторабота. Туй образовано на Запад момче е загубило много. Сега, ако не беше 1989 г. щеше да се кефи в някое западно посолство, а ние пак щяхме да сме зад железата завеса. Очевидно в него ма доста злоба.