Как светът посрещна победата на СИРИЗА на изборите в Гърция

OFFNews 26 януари 2015 в 20:13 7163 40

Победата на радикалната лява партия СИРИЗА на Алексис Ципрас с 36,34% на изборите в Гърция беше посрещната със смесени чувства. 

Много европейски политици обявиха, че победата на Ципрас може да доведе до икономическа нестабилност в Европа, като не пропуснаха да допълнят, че няма да има споразумение за намаляване на гръцкия дълг. 

"Изборите в Гърция ще увеличат икономическата нестабилност в Европа", това написа Дейвид Камерън в личния си профил в Twitter, малко след като излязоха окончателните резултати от изборите в Гърция, пише испанският вестник El Mundo. 

Френският президент Франсоа Оланд поздрави Алексис Ципрас за победата му в гръцките избори и подчерта намерението си да поддържа "тясно сътрудничество" между двете страни. 

Председателят на Националния фронт (FN) на французите Марин Льо Пен също приветства победата на лявата СИРИЗА, тъй като това е "огромен демократичен шамар, който гръцкият народ даде на Европейския съюз".

Европейската комисия зачита напълно демократичния избор на гръцкия народ. От своя страна, председателят на Европейския парламент Мартин Шулц е убеден, че няма да има споразумение за евентуално намаляване на гръцкия дълг, което всъщност е едно от основните искания на лявата коалиция СИРИЗА.

Финландският премиер Александър Стуб също изказа публично мнението си относно победителите в изборите в Гърция. Той предупреди, че страната му няма да приеме частично изплащане на гръцкия дълг. На пресконференция, на която се обсъдиха резултатите от изборите, Стуб заяви, че позицията на Финландия по отношение на спасяването на Гърция не се е променила и призова лидера на СИРИЗА да спазва подписаните ангажименти.

"Първият ни приоритет е да останат верни на споразумението. Няма да простим никакъв дълг", коментира премиерът.

Себастиан Курц - министърът на външните работи на Австралия, подчерта увереността си, че новото правителство на Гърция ще продължи усилията на предшественика си в последните години, а именно - осъществяването на започнатите реформи. 

"Аз съм твърдо убеден в положителното бъдеще на Гърция. Начинът на реформата е възможен само със, а не против, Европейския съюз", допълни Курц. 

Президентът на Кипър, Никос Анастасиадис, поздрави Алексис Ципрас, и изрази желанието си да си сътрудничат заедно във "всички важни въпроси".

Лидерът на СИРИЗА вече обяви, че Кипър ще е първата страна, която ще посети като министър-председател.

Руският президент Владимир Путин също поздрави гръцкия ляв лидер Алексис Ципрас.

В поздравителната си телеграма Путин пожела на Ципрас успехи "в сегашната сложна ситуация" в Гърция, която е изправена пред икономически трудности. Руският президент е убеден, че Русия и Гърция ще продължат да увеличават сътрудничеството си във всички области. 

Китайското правителство също поздрави лявата коалиция СИРИЗА. 

Говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг подчерта, че Китай отдава голямо значение на подобряването на отношенията между двете страни. 

"Готови сме да засилим обмена и сътрудничеството в различни сектори", каза Чунинг по време на пресконференция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!