Борислав Сандов: РБ изобщо нямаха намерение да се стигне до коалиция

Николаос Цитиридис Последна промяна на 27 август 2014 в 16:30 23399 14

Борислав Сандов
Борислав Сандов

По повод провала на вчерашните преговори за коалиция между Реформаторския блок и "Зелените", потърсихме мненията на съпредседателя на "Зелените" Борислав Сандов, говорителя на Реформаторския блок Радан Кънев и на Гроздан Караджов от Гражданския съвет на РБ.

Ето какво каза Борислав Сандов:

Г-н Сандов, искаха ли от РБ пари, за да имате депутат?

Кандидат с шанс да влезе в НС трява да заплати определена сума, за да бъде поставен на избираемо място в листата.

Определената сума 70 000 лева ли е?

Това е за второ място в София, което според мен дори не е избираемо, имайки предвид, че с преференциите второто място може да стане трето. Искаха ни и 25 000 лева за неизбираемо първо място в малките райони, където всичко е ясно и е сигурно, че няма да влезе човек.

Какво се случи точно на тези преговори?

Личното ми мнение е, че въобще нямаше намерение да се стига до коалиция, тъй като твърде много се забави процесът за това да пристъпим към преговори. Явно беше, че се изчакваше от РБ да се разбере дали имаме потенциал въобще да се регистрираме за участие в изборите. След като се видя, че ние се регистрирахме за участие, се отговори условно на нашата демаркационна линия. Ние веднага подходихме с желание за среща, след като има отговор положителен на нашата демаркационна линия, но такава среща по същество успя да се случи едва вчера или хайде, онзи ден.

Между кого и кого?

Това е добър въпрос, защото аз лично смятам, че когато се водят преговори за коалиция, те трябва да се водят от лидерите на партиите. Аз винаги съм участвал в такива преговори. Това, че нямаше среща с лидерите за мен бе индикатор, че вероятно срещата въобще не е била, за да се случи коалиция, а по скоро да ни загубят времето и да създадат възможности за вътрешни боричкания.

Радан Кънев беше ли там?

Нямаше го. Нямаше никой от лидерите.

Официален край ли се слага по този начин на връзката между "Зелените" и РБ?

За мен лично това отношение, което се прояви, е по-скоро обидно и в противоречие с идеите, които имаме за водене на политика. Ще бъде много трудно оттук насетне да направим нещо заедно въпреки претенциите, че отстояваме някои общи ценности и политики. Начинът на правене на политика е също толкова важен, колкото и политиките, които искаш да променяш.

Стоте хиляди лева, които са ви поискали от РБ, за да влезете в коалиция с тях са били обосновани с това, че така вие ще си покриете кампанията. Как обосноваха 70 000 лева за депутатското място?

Аз не искам да говорим толкова за числа. Не знам откъде сте стигнали вие до тези числа. Става въпрос за следното нещо: няма измеримост на тежестта на отделните гласове. Аз ще ви го кажа така: един глас на "Зелените" спрямо кампанията, която ние правим и вложенията, които правим като средства, излиза под 1 лев. При останалите партии, включително и РБ, излиза от 10 до 25 лева. За мен лично не е справедливо да се поставя еднаква тежест на гласовете на "Зелените" и на гласовете от партиите в РБ. От друга страна, порочен е процесът, в който кандидатите с шанс да получат място в НС следва да участват в кампанията с такива поголовни суми. Вероятно има партии, които участват и с по-големи суми, но като цяло сами може да се досетите, че за да осигуриш такава сума после трябва да я възстановиш. А и идеята на народните представители е не да възстановяват суми, вложили в кампанията, а да променят политиките в обществен интерес.

Вярно ли е, че "Зелените" са поискали около 200,000 хиляди от субсидията на РБ на година. Те са ви казали, че дават 50 000 лева и всъщност там са се счупили преговорите...

Те ги разчупиха по много линии. Нека да го кажем така: не да говорим в пари, защото за тези пари може да се говори чак след като се види колко души са гласували. Субсидията се определя на база гласувалите за теб. Това, което ни беше казано като процент от субсидията, която ще бъде за "Зелените", беше подигравателно, защото говорим за 1.7%. Предвид, че електоралната тежест на "Зелените" в коалиция с "Реформаторите" спрямо миналите избори е около 8%. Предвид, че "Зелените" спрямо вложенията...

Нещата градират така: Независимо от електоралната тежест, независимо от нашата неопетненост, нови политики, проевропейско мислене и т.н. и т.н., които са нашите силни страни, това се замита под килима и се казва, че независимо от това, ние трябва да работим наравно, когато става въпрос за плащането. После ни се казва, че което пък остане като субсидия за нас ще бъде 1.7%. Извинявам се, но това наистина е смешно. Не толкова заради парите, а заради подхода и отношението. И може би всъщност нарочно е направено, за да се намери повод да се скараме. Ние от 6 години сме без субсидия. Другите партии без субсидията или без финансирането, което имат, нямаше да оцелеят. Докато "Зелените" ще оцелеят със или без субсидията. "Зелените" имат много по-дългосрочни цели и постигат своите каузи по един или по друг начин честно и справедливо. За нас не това е същественото. Отделно, ние субсидия ще имаме и при самостоятелно явяване. И тя ще бъде значително по-голяма дори и при постигането на 1%. Не е коректно от тяхна страна да се говори, че това е счупило преговорите. Факт е, че там се получи смях от наша страна, защото звучеше наистина абсурдно, но по никакъв начин не това е било препъни камъкът. Ние не можем да влезем в коалиция, в която няма да имаме нито един депутат. Да се налага да платим 150 000 лева и най-накрая да получим субсидия от 50,000 лева и това при положение, ако достигнем до 400 000 гласове подкрепа за РБ. Някак си не е много уместно. Не е коректно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.08 2014 в 23:24

Социалните мрежи убиха и превърнаха в архаизми такива понятия като чест, достойнство, благоприличие, морал, срам...
Не можете да застанете с името си, но коментарите са като последна инстанция. Аз с години се стремях да избягвам политиката, защото на всичкото отгоре освен свидетел също и изучавам обществените процеси и го смятам за много неблагодарна дейност, на която да се отдадеш. От 2013 обаче поех своята отговорност и станах член на Зелените, защото това е единствената партия, която търси устойчивото развитие на човека в пространството и историята. Зелените също имат много трески за вадене, но наблюдавайки останалите политически субекти не само в България, но и по света смятам, че човечеството не го чака нищо добро и е голяма вероятността да се доведе до планетарни катаклизми, които ако не ни затрият, то поне видоизменят до края на столетието. Виждам, че сред вас има хора, които искат да променят обществото ни. Призовавам Ви да го направите официално, защото само от това би имало смисъл когато има силни граждански позиции да се стигне до поврат в досегашното статукво. Досегашните управляващи постигнаха само едно-геноцид съпоставим с военни действия. Сигурно има сред вас и подкрепящи тези партии каквато и да е причината моя съвет е да го направите и официално. Нека видим каква е реалната картина и тогава вече да намерим ключа към съдбините си. Сега има една партия с ограничен електорат, която влияе прекомерно на управлението ни. Ако не друго с това се обръщам към вас, нека я маргинализираме! Ако вярвате в България, то се борете за нея! Спрете да сочите треските в другите а се занимавайте със своите-това ще доведе до синергичен ефект вместо неползотворното разединението, което ни превръща в единаци...

28.08 2014 в 14:16

Защо никой не коментира? Онемяхте ли? За първи път стават видни мизите и факта, че партиите са бизнеси и изведнъж всички тролове мръкнаха! Хахахахаха!
ДС мисленето не си е тръгнало въобще!
--------
Чувала ли си приказката: На гол тумбак, чифте пищови. Сега като я чу, се замисли върху нея!

28.08 2014 в 13:37

За човек който е толкова 'над' парите, скъпи ми гн. Сандов, декларацията с която излязохте отностно разпада на преговорите си беше единствено и само за пари.

Сподялам идеите ви, но не споделям методите ви. Затова ще видите гласа ми отново на избори, хеле пък дарение, на куково лято. Не и с това партийно ръководство.

28.08 2014 в 12:08

Така се водят преговори - като има проблем и спираш да преговаряш.

28.08 2014 в 00:21

И един депутат пролет не прави. А дори в най-оптимистичният им вариант РБ ще имат мижава и разединена парламентарна група, която ще е изтривалка на ГЕРБ, ДПС и който друг реши да управлява. Та ако предпочитаме да няма принципи в политиката, най-правичката да си гласуваме за ДПС за да не се размива вотът и всеки да получи депутатите за които е гласувал. В края на краищата принципът "Пеевски" е пазарният.

27.08 2014 в 21:52

Дълбоко съм разочарован от махленската постъпка на Зелените. Нямам мнение на кого да вярвам за това какво се е случило на преговорите, но едно е очевидно: тези хора НАИСТИНА съпоставят приходи-разходи и теглят чертата и смятат ефективност и възвращаемост. Сами си го казват и тук, и във ФБ. Извинявайте, пичове, ама това са моите пари.

Ако вашата цел е да имате депутат, моята цел НЕ Е вие да имате депутат (и партията да е на печалба), а някой да защитава моите виждания в парламента. Вие както е видно няма да сте този дето ще бори мафията, защото вие се борите с другарчетата. Ваденето на кирливи ризи мнооооого ви свали в очите ми.

Гласувал съм за Зелените. Ще гласувам за РБ.

27.08 2014 в 21:10

Не виждам нищо странно, нито лошо, че обсъждат финансови въпроси. Кампанията трябва да се бюджетира и е нормално страните да участват във финансирането, както и да се договорят за разпределянето на субсидията.

27.08 2014 в 20:22

Тоя верно е зелен, само за зелени банкноти мисли!

27.08 2014 в 20:10

Никакъв коментар за 5-те точки- разбрахте ли се или не, по коя от тях ( една- поне така обявихте) имате различие. Само за пари става дума- ама няма как да се явиш на избори без пари... Други са обяснили ,че 1лв. на глас не означава избран кандидат. И за това не са виновни РБ, такава е грозната реалност в политическия ни живот. "Хубавото" Наде опита веднъж тоя номер, а Зелените повтаряте. А до на есен!

27.08 2014 в 17:55

този е уникален инфантил !!!