170 000 лева попречиха на коалицията между РБ и Зелените

Николаос Цитиридис, Владимир Йончев Последна промяна на 27 август 2014 в 16:08 8310 34

Финансов въпрос е провалил коалицията между Реформаторския блок и Зелените, за която двете формации преговаряха вчера.

Двете страни са се разбрали по принципните въпроси за петте условия, които Зелените определиха като демаркационна линия, за да влязат в блока. По 2 от тях има пълно съгласие, за другите 3 е намерена формулировка, която удовлетворява и двете страни.

В разговорите от страна на РБ са участвали главният секретар на СДС Филип Кирев, Веселин Пенев от НПСД, а по-късно се е присъединил Гроздан Караджов от Гражданския съвет.

От страна на Зелените делегацията е била от трима души, начело със съпредседателя Борислав Сандов.

Проблемът е дошъл, когато е станало дума, че с присъединяването си към РБ Зелените трябва да подпишат същото коалиционно споразумение, каквото са подписвали ДСБ, ДБГ, СДС, НПСД и БЗНС. В него се описват финансовите ангажименти, които всяка партия поема за финансирането на блока, предизборната кампания и разпределението на субсидията след изборите.

По груби сметки това означава Зелените да внесат 100 000 лева в касата на блока и отделно от това да осигурят за кампанията на техните кандидати 70 000 за избираемо място и 25 000 за водач на листа в район без шанс за депутат.

От своя страна Зелените са отговорили, че досега с кампании на стойност по-малко от 20 000 лева са събирали около 27 000 гласа и ако имат 170 000 лева спокойно могат да направят успешна самостоятелна кампания, но ги нямат.
Зелените са направили сметка, че тези 27 000 техни гласа биха донесли 2 депутата в коалицията, а от РБ са им предложили само второ място в софийска листа и първо в неизбираема. Разминаване е имало и при сметките колко от субсидията да се отчислява към Зелените. Пресмятайки 27 000 гласа по 10,80 лв. на глас, те са твърдели, че техния принос ще е около 270 000 лв. годишно, а РБ е бил склонен да даде не повече от 55 000 лв. годишно.

Вчерашният разговор е свършил с категоричната позиция, че Зелените не могат да намерят 170 000 лв., а и да могат нямат намерение да правят такава сделка. Въпреки това вратите за преговори не са били затръшнати окончателно и дори РБ пусна пресъобщение, че преговорите продължават. Късно вечерта обаче информацията за финансовите въпроси излиза наяве и минира преговорите. Днес сутринта "Зелените" пуснаха декларация, че отиват сами на изборите.

Ето интервюта по случая с:

Борислав Сандов

Гроздан Караджов

Радан Кънев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2014 в 22:49

59 човека отказват да спазват закона, 7 са ок... Жестоко честни избори се очертават. хахахаха еми затова България е на последно място на всички класации в Европа ... освен по смъртност ;)

28.08 2014 в 16:34

Аве Зелените с няколко граждански дела към общините и ще си ги избиете. Нали така си изкарвате прехраната?

28.08 2014 в 12:40

„Считайте това наше писмо за обявен бунт срещу вас и задкулисните ви договорки в Монтана.
Смятаме и през средствата за масово осведомяване да попитаме дали сте получили в лично качество пари за тази кандидатура, както и пари за ДСБ“, „Градът ни е омерезен от вашата сделка с Великов и ви обещаваме на конгреса да покажем доказателствата пред всички делегати”, обясняват те в обръщението си.


Иба си раптата! Идин мильон! Не луд тоя де го зима... да.

28.08 2014 в 12:38

Нов скандал за много пари в Реформаторския блок
Борислав Великов платил 1 милион лева, за да води листата в Монтана


Зиленити ко ривът? Тънкана, кът нъ приятели - саму 170К! Я виж тоа къ сий платил кът поп.

28.08 2014 в 12:20

Любопитно ми е, Зелените като правеха кампания за намбиране на средства за влизане в Европарламентa, нямаха проблем да приемат дарението ми, и на тия като мен, и си събраха кинтите. Сега не могли да съберат толкова, а според думите им имат 27К гласуващи симпатизанти. Ми да бяхте пробвали бе, джанъм! Не ще да е цената за депутатско място проблема, както са казали, щото евродепутатското място също си имаше цена. Нещо отвъд цената на място ги е притеснило.. Разпределението на субсидиите, предполагам.

28.08 2014 в 11:21

РБ = разбойническа банда! Да живее другаря Костов! Да живее "Сапио" и другите костовистски банди! Да живее другарката партиен секретар Елена Костова и нейната фондация! Да живее другарката Пръмова! Само те могат да ни извадят от днешните проблеми и на ни удавят в утрешните!

28.08 2014 в 10:27

Защо ли въпросът с коалиционното споразумение в РБ излиза наяве, при други коалиции не? Ясно е, че трябва предварително тези въпроси да бъдат изчистени.
Разбира се, че условията трябва да са като за другите партии. Ясно е, че не може участващите партии да получат цялата субсидия, част трябва да бъде на разположение на коалицията. Ако съответната партия подхожда коалиционно.

28.08 2014 в 02:48

Само ще оставя закона тук - вие си преценете дали е законно искането някой сам да даде 70-100,000лв (или неговия спонсор? Мда имам големи надежди, че реаниматорите в евентуална коалиция с гробаджиите ще са с нещо по-добри от предишните комундета и мекерета. Още от сега показаха, че законите не са за тях ... стана пределно ясно, че поканата им към Зелените е била единствено с цел да саботират предизборната кампания, щото само в София редовно им дърпат над 2%

Източници на финансиране
Чл. 162. (1) Партия, регистрирала кандидати, може да финансира предизборната си кампания със:
1. собствени средства на партията;
2. средства на кандидатите;
3. дарения от физически лица.
....
Финансиране и подпомагане на предизборната кампания
Чл. 167. (1) Дарението от едно физическо лице за една партия или коалиция не може да надхвърля повече от 10 000 лв. за една календарна година.
(2) Дарението от едно физическо лице за един инициативен комитет и регистрирания от него кандидат, съответно кандидати, не може да надхвърля повече от 10 000 лв

28.08 2014 в 01:23

Зелените са кафяви!!!

Виж на Ска Келер шапк й свалям, но у нас......

27.08 2014 в 23:19

Ети това вече е стойностен материал. Новина и гледните й точки накрая. Браво OFF