Поне 1.2 млрд. лева ще струват на страната спрените ядрени блокове

Милен Енчев 30 октомври 2013 в 15:25 1910 1

Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ
Ивайло Калфин, евродепутат. Снимка: СБЖ

Около 600 милиона евро е сумата, която България ще трябва да плати от националния бюджет в следващите години за извеждането на блокове 1-4 на АЕЦ „Козлодуй“ от експлоатация. Това обявиха днес в София депутати от Комисията по бюджетен контрол на Европейския парламент, които бяха на неколкодневна мисия в страната, за да проверят как се харчат средствата, отпуснати на България от Евросъюза за закриването на четирите малки блока на централата.

Сумата се равнява на разликата между планираните от България разходи за окончателното закриване и обезопасяване на спрените блоковете – 860 милиона евро, и предвидените от ЕС средства за целта за следващите 7 години – 260 милиона евро, обясни евродепутатът Ивайло Калфин.

Този таван на средствата за българските блокове са предвидени в многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014 – 2020 г. През ноември Европарламентът ще проведе финалните дискусии по нея и тогава част от депутатите ще настояват финансовият лимит да не е категоричен и да се допуска предоговоряне, каза Калфин, който е в групата на социалистите и демократите в ЕП и докладчик по темата за бюджета на Евросъюза.

Няколко въпроса за харченето на европарите до момента остават висящи, посочи ръководителят на делегацията в София Ингебор Гресле (Европейска народна партия). Все още държавата няма яснота колко ще е недостигът (над евросредствата, които са вложени в Международен фонд „Козлодуй“ и се харчат под надзора на Еропейската банка за възстановяване и развитие). Назованите пред делегацията суми на дефицита варират между 300 и 600 милиона евро – над отпуснатите досега 867 млн. евро, които държавата ще трябва сама да покрие, каза германската евродепутатка.

С извеждането на четирите малки блока от експлоатация е натоварено държавното предприятие „Радиоактивни отпадъци“ (ДПРАО) към министерството на икономиката и енергетиката. Общо 650 души работят на щат в държавната компания, е установила мисията на ЕП. На място в АЕЦ „Козлодуй“ обаче депутатите са видели само 30 души на работа. Мисията очаква отговор от държавата за длъжностните характеристики на служителите – кой с какво се занимава, каза още депутатката.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!