Трайчо Трайков: Още не се знае нужен ли е 7 блок на АЕЦ „Козлодуй“

OFFNews 24 ноември 2013 в 16:34 4210 3

Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС
Трайчо Трайков. Снимка: БГНЕС

 

„Правителството каза, че провежда анализ на необходимостта от такава нова мощност. Тези резултати очакваме да ги видим Всъщност до извеждането от експлоатация на АЕЦ "Козлодуй", голяма мощност за сигурността на системата не е необходима“, това коментира бившият енергиен министър от кабинета „Борисов“ Трайчо Трайков пред БГНЕС. 

„И е важно ако се строи 7-ми блок да не е за сметка на дейностите по продължаване на живота на 5 и 6 блок. Защото те изтичат през 2017 г. и 2019 г. респективно и трябва да бъдат продължени още. Това означава, че ние до 2037 г. и 2039 г. сме обезпечени като сигурност на системата.“, добави бившият министър. 

„Да, реакторът AP-1000 е последно поколение, добър е по редица показатели. Ще стане така, че ще имаме три работещи реактора. За да може човек да се ангажира с мнение, трябва да видим какви ще са анализите на правителството. Според информацията, която до момента съществува, не е непременно необходимо да се създаде нов реактор“, каза Трайков.

За седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“, изграден с американска технология, заговори вчера министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев след завръщането си от САЩ, където по време на официална визита той е посетил централата на „Уестингхаус“ и се е запознал, по думите му, с новото поколение ядрени реактори АР-1000.

Министърът обяви, че има амбиция именно такова съоръжение да гарантира енергийната независимост на страната в бъдеще и уточни, че планира това да стане чрез изграждане на седми блок на АЕЦ “Козлодуй”.

“Ще подготвя доклада, който ще бъде предаден на министър-председателя, внесен на заседание на Министерски съвет и се надявам да бъде одобрен. Следващата стъпка ще бъде да се даде мандат за преговори на БЕХ с “Уестингхаус” и ако всичко върви, до шест месеца трябва да имаме изграден финансов модел”, каза Драгомир Стойнев.

По думите на министъра, ако работите по проекта вървят по график, в края на 2015 г. България може да подпише договор, а в началото на 2016 г. да бъде направена първата копка.

Енергийният министър смята, че седми реактор би могъл да бъде изграден за четири години. Една от съществените специфики на АР 1000 е, че реакторът работи само с гориво на “Уестингхаус”, която е сред най-големите производители на ядрено гориво в света.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!