Разпределят 50 млн. лева за коледни добавки за пенсионерите, вероятно ще са по 40 лв. и не за всички

Финансовият министър: Да, вдигаме учителските заплати заради изборите. Тези от 2017 година

OFFNews Последна промяна на 01 ноември 2018 в 14:11 7774 1

Около 50 милиона лева ще бъдат разпределени за надбавки към пенсиите по Рождество.

"Очакват се икономии в трансферите от централния бюджета по бюджета на държавното обществено осигуряване, което дава такава възможност - заяви финансовият министър Владислав Горанов пред bTV. - Вече в Министерството на труда и социалната политика се работи върху анализ и най-вероятно следващите няколко седмици ще предложим на Министерския съвет да одобри подобно решение."

Размерът им все още е дискусионен въпрос. Вероятно не всички пенсионери ще получат надбавка - това ще зависи от размера на пенсията им.

"Много е възможно (размерът) да наподобява сумите, които бяха отпуснати през великденските празници. Общата сума ще надхвърли 50 млн., около този размер", каза Горанов. По Великден пенсионерите с пенсии до 321 лв. (линията на бедност) получиха по 40 лв.

На критиките към залагането на дефицит в проектобюджета за 2019 г. Горанов отговори, че заложеният дефицит е "минимален" - около 0.5% от БВП, че това е много под максимално допустимите показатели за стабилност и растеж и че той "съответства на икономическия цикъл". И все пак от думите му всъщност не стана ясно какво наистина налага това.

Планираното вдигане на максималния осигурителен доход на 3000 лева той използва, за да отправи критики към бизнеса, който не е доволен от мярката:

"Бизнесът концептуално трябва да свикне, и е принуден от пазара на труда, че ако искаме да запазим нормалните и кадърни хора в България, цената на труда ще бъде изпреварващо по-висока от това, което те са калкулирали в техните сметки. Ако говорят за производителност на труда и ефективност на производството, по същия начин може да се говори за ефективност на техния бизнес, така че да могат да плащат нормални заплати. Защото в момента те упрекват обществото, че нямало хора за работа. В същото време, заради нивото на доходи в България, много хора, които имат възможности да продават своя труд в отворения европейски пазар, не са тук... В момента, в който пренебрегнеш фактора труд в производството, го губиш."

Горанов заяви още, че максималният осигурителен доход не увеличаван от 2015 година, през същия период компенсацията на един зает е нараснала с около 29%, а средната заплата - с близо 30%.

"Минималната работна заплата и и минималният осигурителен доход растяха, а максималният осигурителен доход оставаше непроменен. Тоест пропорцията, която съществува между минималния и максималния е нарушена в пъти от концепцията, с която стартира реформата в този модел", заяви Горанов.

На въпрос дали увеличението на учителските заплати средно с 20%, на бюджетните с 10% и на пенсиите с 5.6% не е предизборен ход, той отговори, че учителските заплати ги вдигат, но не заради предстоящите избори, а заради тези от 2017 г.:

"Тогава поехме този политически приоритет и казахме, че част от решаването на проблема с качеството на образованието и на човешкия капитал трябва да мине през подобна политика в разходната част на бюджета. Просто изпълняваме политическите си ангажименти. Ако някой упреква подобна политика и я нарича предизборна, всъщност всеки бюджет е изключително политически документ. Той отразява основната роля на едно правителство да ръководи и преразпределя обществения ресурс по приоритетите и по начина, по който смята за удачно".

Той се противопостави на искането на бизнеса за отпадане на втората година платено майчинство, но при сегашния размер на обезщетение - 380 лв. месечно.

Исканията за оставка на правителството той коментира ехидно, с думите, че "няма смислена причина да хвърляме държавата в политическа нестабилност, само за да угодим на болните амбиции на някои лидери от опозицията". По-късно уточни, че говори за Корнелия Нинова, както и че "болни са амбициите на този, който не е готов, но иска властта".

Заявлението им, че няма да влизат в пленарната зала той коментира с думите, че е "малко лицемерно". От вот на недоверие не се притеснявал, защото "като гледам, не могат да съберат бройка".

Министърът разкритикува и една от слабостите, според него, в предлаганото от БСП в областта на неговата специалност - финансовата:

"Обещахме да не променяме ставките на преките данъци и мисля, че нито може да ни упрекнете, че искаме, както тях, промяна на плоския данък, нито на данъците, свързани с корпоративното облагане, нито ДДС, нито дори осигурителните вноски, въпреки тяхното твърдение".

Горанов даде ясно да се разбере, че правителството не желае оставката на вицепремиера Валери Симеонов, който нарече майките на деца с увреждания "кресливи жени с уж болни деца".

"На този етап, ако оставката се свързва само с думите, които той изрече, в никакъв случай не очаквайте да защитавам подобна позиция (за искане на оставка - бел. ред.). Обяснението на Симеонов, че тези думи са извън контекста и поведението му през цялото време по отношение на законите за хората с увреждания не ми дават основание да заема толкова крайна позиция.

Ако излезе от изпълнителната власт, не е ясно как ще функционира коалицията - малката коалиция в голямата, Обединени патриоти, а това създава предпоставки за нестабилност. На този етап предпочитаме да няма промени в коалицията по начина, по който тя е формирана."

Все пак Горанов призна, че е било необходимо Симеонов да се извини:

"Дали заради характер, дали заради специфика, понякога заема по-остри позиции, което в политиката понякога е предимство. В случая успя да привлече гнева на една доста сериозна група от хора и със сигурност доста укоримо в политиката е, когато заемаш една доста по-крайна позиция, особено срещу по-уязвими и по-слаби хора от теб... Беше принуден да се извини заради общата оценка, че подобно говорене е несъвместимо със заемането на висша политическа длъжност."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17416

1

мнение от IP

01.11 2018 в 15:31

И по какво това мнение на Горанов за оставката на Валери Симеонов се различава от "Избираме Пеевски или правителството пада?" Къде сме 5 години след като това "привлече гнева на една доста сериозна група от хора"? Защо, бе, Горанов ще има нестабилност, ако Симеонов си подаде оставката? На него ли се крепи правителството? И дори не на неговата партия, а на него лично като вицепремиер?