Няма миризми. Коментарът на "Насекомо" за протестите в Лозен

OFFNews 22 октомври 2021 в 16:01 3498 1

По повод статията ни "Жители на Лозен излизат на протест срещу ферма за производство на ларви" фирма Насекомо АД изпрати до редакцията на OFFNews разяснения по темата.

Според стартъп компанията не са верни твърденията на сдружение „Развитие за Лозен”, че когато тя е извършвала дейността си в Елин Пелин в града от цеха се е разнасял неприятен мирис. 

Бихме искали да заявим, че по време на престоя на компанията в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на миризми извън площадката на предприятието, заявяват от Насекомо АД.

Ето цялата позиция на дружеството: 

Обръщаме се към вас по повод материал, касаещ планирани протестни действия от страна на жителите на Лозен, публикуван в сутрешните часове на 22.10.2021 г. във вашата медия. 

Бихме искали да адресираме погрешни и неточни твърдения, които фигурират в публикувания материал:

• Относно твърдението за „неприятния мирис, който цеха изпуска над града“, касаещо периода, когато сме извършвали нашата дейност в Елин Пелин бихме искали да заявим, че по време на престоя на компанията в Елин Пелин, бяха проведени множество проверки по сигнали на граждани, които установиха пълно спазване на законите на държавата и липсата на миризми извън площадката на предприятието. Представяме две копия от протоколите за извършените за последните две години над двадесет проверки, за да удостоверим това. Насекомите се изхранват само с позволени от ЕС продукти. В с. Лозен ще бъдат използвани пшенични трици (вторичен продукт от производство на
брашно). Триците са сухи, нямат миризма и се снабдяват от регистрирани мелници.

В допълнение към това искаме да добавим, че планираме да инвестираме 2 милиона лева в съвременна филтрираща система, която улавя емисиите от нашето производство. Системата ще бъде по-добра от ползваните от 99% от производствата в страната. Също така, ще бъде извършван мониторинг на качеството на въздуха около сградата при старта на оперативната дейност. Данните ще са достъпни на уебсайта на Насекомо, като ще се обновяват в реално време и всички заинтересовани ще могат да направят там справка и да се запознаят с тях.

1. Относно твърдението за „значително увеличаване на популацията на мухи“ в Елин Пелин по време на нашата дейност бихме искали да уточним, предприятието ни отглежда ларви на насекомите и едва 0.1% от всички са възрастни мухи. Те от своя страна са отделени в специални заграждения, които се намират в изолирано помещение, което е в друго изолирано помещение с ограничен достъп. В допълнение, видът мухи естествено се намира в България от няколко години и не е повод за притеснение, според експерт от Национален природонаучен музей, Българска академия на науките. Не на последно място, този вид мухи няма интеракция с хора и с човешката среда, обратно на други насекоми, което е и една от причините да изберем този вид за дейността си.

2. Относно твърдението на жителите на Лозен за „непрозрачния начин, по който се  извършва процедурата по преместване на фирмата“ бихме искали да уточним, че всички заинтересовани страни са уведомени, извършени са всички законови процедури и са спазени всички регулации на действащото законодателство в Република България.

Проектната ни документация е одобрена без забележки от компетентните контролни органи като БАБХ, РЗИ и РИОСВ.

В заключение бихме искали да разясним, че преместването ни от Елин Пелин е продиктувано от невъзможността да осигурим адекватна инфраструктура, необходима за организирането на съвременно производство. В града има почти ежедневни прекъсвания на водоснабдяването и електрозахранването, което прави изключително трудно организирането на нормален производствен процес.

С оглед на добрите журналистически практики и стандарти, изразяваме очакването си нашата позиция да достигне до читателите на Offnews.bg.

С уважение,
Управителен съвет на Насекомо АД

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2000

1

RazvitieLozen

22.10 2021 в 20:12

Днес получихме от РИОСВ документите на Насекомо АД.
В тези документи е посочено следното:
- отделяне на 10% от ларвите за продължаване на жизнения цикъл на насекомите
- предвидено е да се произвеждат 500т протеин и 130т мазнини от насекоми
- отглеждане на останалите 10% ларви до превръщането им в мухи, снасянето им на яйца и излюпването на нови ларви за затваряне на жизнения цикъл
Насекомо АД са подали данни към РИОСВ, че 10% от ларвите им стават на мухи, а на обществото се обяснява, както е посочено в тази статия, че това ще е само 0.1%.
10% == мин. 63 тона мухи
Толкова за истинността на всички твърденията на Насекомо АД, лъжа от 100 пъти.
Същото важи и за миризмите в Елин Пелин. Разговаряхме с десетки местни жители преживели кошмара домовете им да миришат на мърша, които Насекомо очевидно изкарва лъжци.
Насекомо АД е прескочило/заобиколило законовата процедурата по обществено обсъждане със засегнатото население. Такава липсва. Толкова за тяхната откритост към обществото.