Международната данъчна асоциация – същност и мисия

OFFNews 04 май 2017 в 09:56 3518 0

Спонсорирано съдържание

Първата международна конференция на International Fiscal Association (IFA) в България ще се проведе на 18 и 19 май 2017 г. в София. На нея представители на законодателните органи и специалисти от различни държави в Европейския съюз ще говорят за проблемите по проекта BEPS, възможностите за подобрение на данъчните практики в страните членки и редица други актуални теми.

Организацията на събитието е с подкрепата на българското представителство на Международната данъчна асоциация - сдружение ИФА Бранч България.

За целите на IFA в международен и местен аспект разказа председателят на структурата у нас адв. Валентин Савов.

"Международната данъчна или Международната фискална асоциация (International Fiscal Association) е създадена през 1938 г. със седалище в Кралство Нидерландия. Тя е единствената неправителствена и несекторна международна организация, занимаваща се с данъчни въпроси, при това вече близо 80 години. Сред основните ѝ цели са проучването и развитието на международното и сравнителното право по отношение на публичните финанси, особено международно и сравнително данъчно право, финансовите и икономическите аспекти на данъчното облагане, както и редица други въпроси с подобно направление. Днес членовете наброяват повече от 12 500. Имайте предвид, че това е представителност от 116 различни държави. IFA има установена и развита клонова структура в около 70 страни, включително в България - ИФА България“, споделя адв. Савов.

От години IFA има съществена роля както в развитието на определени принципи на международното данъчно облагане, така и в предоставянето на възможните решения на проблемите, възникнали при тяхното практическо прилагане, добавя той.

IFA е в състояние да постигне това и днес, защото членовете ѝ са професионалисти с разностранна и висока компетентност в своята област - както от частния, така и от публичния сектор, включително съдилища, университети и други научни институции, международни правителствени и неправителствени организации.

Например сред членовете на Постоянния научен комитет на организацията са учени от световна величина в областта на данъчните въпроси – председателстващият комитета Prof. Dr. S. Van Weeghel (Холандия), Prof. Dr. P. Pistone (Швейцария) Prof. K. Aoyama (Япония), Prof. G. Blanluet (Франция), Prof. W. Cui (Китай), Prof. D. Garabedian (Белгия), Prof. J. Gebhardt (Аржентина), Prof. Dr. P. Hinny ( Швейцария), Prof. Dr. G. Kofler (Австрия), Prof. Dr. F. Serrano Antón (Испания), г-н Armando Lara Yaffar, който председателства Комитета на ООН по въпросите на международното сътрудничество в областта на данъчното облагане и др.

IFA поддържа изключително високи стандарти на организираните от нея научи форуми и прояви, на които се обменят становища и мнения по актуални въпроси на международното данъчно облагане от представители на различни сектори на обществеността.

Като проводник на всички тези ценности на Международната данъчна асоциация, Сдружение ИФА Бранч България е техен представител у нас.

Сдружението е акредитирано като официално и единствено подразделение на Международната фискална асоциация през 2014 г. на конгреса на ИФА в Мумбай, Индия. Днес ИФА България наброява над 50 корпоративни и индивидуални членове, сред които преподаватели, съдии, одитори и счетоводители (одиторски и счетоводни кантори), данъчни консултанти, адвокати и адвокатски кантори.

У нас организацията е професионална и академична, не е обвързана с конкретен бранш. Основната ѝ цел - развитието на данъчното право и прилагането му - обединява членовете ѝ.

По примера на IFA българското подразделение включва консултанти, адвокати, счетоводни и одиторски кантори, държавни служители, членове на съдебната система, университетски преподаватели и представители на академичните среди, както и много заинтересовани членове от различни сфери на обществото.

„Тази амалгама от експертиза, гледни точки и позиции, както и това, че сме част от изключително широка мрежа, ни даде увереността да организираме и първата за България международна конференция от такъв мащаб“, споделя адв. Валентин Савов.

Той разказва и за същността на работата на сдружение ИФА Бранч България: „Сред дейностите, които развиваме, е създаването на становища по законодателни мерки или предложения за развитието на българското данъчно право. До този момент сме изготвяли експертни становища, отнасящи се до предложените промени в Административно-процесуалния кодекс, данък добавена стойност върху личното потребление, промените в ЗКПО, и др.

Експертните становища се изготвят от екипи от адвокати, счетоводители, одитори и университетски преподаватели. Чрез мрежата си във всички европейски държави имаме достъп и до европейски опит, практики и законодателство.“

С всички тези специалисти ще могат да се срещнат посетителите на първата международна конференция на IFA у нас. Тя ще се проведе в зала 272 на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Те ще могат и да обсъдят редица въпроси в областта на данъчното право, да обменят опит и полезни контакти.

Повече за Първата международна конференция на IFA в България можете да откриете на сайта на събитието - http://ifa-bulgaria.com/bg_BG/.

Желаещите да се регистрират и получат запазено място за 18 и 19 май могат да го направят на този линк: http://ifa-conference.com/#register.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!