Лукойл маха посредниците, обещава да плати до 700 милиона лв. данък печалба догодина

От 2023 г. цялата икономическа дейност на компанията се мести у нас, обяви вицепремиерът Христо Алексиев

OFFNews 21 ноември 2022 в 17:51 6342 24

Лукойл
Бургаската рафинерия.

Бургаската рафинерия Лукойл Нефтохим вече няма да работи на ишлеме с руския нефт, купувайки и продавайки чрез фирми посредници, а ще е директен вносител и износител. Така цялата печалба на дружеството ще остава в България.

От 1 януари догодина "Лукойл Нефтохим Бургас" и "Лукойл България" прехвърлят икономическата си дейност, приходите и данъците в България, а не както досега - в Холандия и в Швейцария. Това заяви вицепремиерът по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев. 

Днес той, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов и заместник-министърът на финансите Людмила Петкова се срещнаха с ръководството на "Лукойл България" и "Лукойл Нефтохим Бургас". От страна на Лукойл присъстваха Илшат Шарафутдинов ("Лукойл Нефтохим Бургас"), Андрей Матюхов ("Лукойл България") и Александър Величков.

Правителството работи целенасочено и приоритетно за борба с инфлацията, включително овладяването на цените на горивата, каза Алексиев.

Разчетите показват, че след изземване на свръхпечалбите може да разчитаме в бюджета тази година да влязат 100 млн. лв., а догодина - 700 млн. лева, каза Христо Алексиев. Парите ще се използват за компенсиране доходите на най-уязвимите групи хора в страната, добави той.

Отстъпката от 25 стотинки на литър при горивата ще остане, но не е съвсем справедлива. Сега хората ще бъдат компенсирани вътрешно, а не с данъците на всички нас, посочи министърът.

Миналата година "Лукойл Нефтохим Бургас" е внесъл в хазната 3,5 млн. лева, тази година се очаква да внесе в бюджета данък печалба от 100 млн. лева, а догодина - 600-700 млн. лева, каза Алексиев.

Тази стъпка отваря вратата в страната да влизат повече данъци, каза министърът на икономиката Никола Стоянов.

Потвърждавам, че проведохме тези конструктивни преговори, каза Илшат Шарафутдинов, изпълнителен директор на "Лукойл Нефтохим Бургас". Считаме, че е справедливо данъците от дейността на компаниите да остават в България, заяви той.

Заводът в Бургас работи по тази схема от 2020 година, за да може финансовите приходи да остават в България. Икономическата реалност оттогава не позволяваше да има такава свърхпечалба. След промяна на бизнес схемата на предприятието трябва да си даваме сметка, че е важно да се запазят макроикономическите условия – такива, каквито имаме днес. Другото важно условие е заводът да бъде максимално натоварен с нефта сорт "Уралс", каза Илшат Шарафутдинов.

Много внимателно сме прочели директивите на Европейската комисия за вноса на руски петрол. Реекспортът на суров петрол остава абсолютно забранен, но износът на петролните продукти е разрешен, каза Алексиев. Тези продукти са български, обясни той.

Това ще помогне на нашето външнотърговско сало и от вносител ще станем износител на горива. Това ще помогне и на приходите в бюджета. Ние имаме най-ниските цени на горива в ЕС, включително и спрямо тези на Сърбия и в Гърция, каза Алексиев. С това, което правим, облагаме разликата в цената между сорта "Брент" и "Уралс". В решението няма нищо политическо, то е чисто икономическо, защо да не се възползваме от дерогацията, за която се е преборило редовното правителство, каза още Алексиев.

Новата бизнес схема всъщност означава, че рафинерията купува нефта, преработва го и продава нефтопродуктите, каза Илшат Шарафутдинов.

Нефтопродуктите, произведени от нефта "Уралс", ще са с произход България и може да се изнасят, каза Людмила Петкова.

"Тази година "Лукойл Нефтохим Бургас" ще има рекорден обем преработен нефт: до декември 6,6 млн. тона нефт и 7,1 млн. тона до края на година. Около 50-55 процента от произведената продукция се изнася, тоест заводът не може да работи, ако се въведат ограничения за износа на нефтопродукти. Ако се въведат ограниченията, обмисляме затваряне на рафинерията. Пълним си складовете и затваряме", каза Илшат Шарафутдинов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

705

23

Деспин Митрев

22.11 2022 в 22:00

Елементарно, другарю Георгиев, и независимо от червеотиквениците в Бг. Както стана с Южен паток, Северен паток и т.н. Свърши се със сладкия руския бизнес в ЕС, както и на много други места.

705

21

Деспин Митрев

22.11 2022 в 16:21

ИЗГОНВАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ! Това няма да им се размине, спокойно.

15914

18

поп Дръвчо

22.11 2022 в 14:21

Джендо, ама той и стратегически обект е само защото е монопол.

Ако България имаше практика и инфраструктура да внася горива - руският анклав в Бургаската Народна Република нямаше да е стратегически.

-529

17

6екеr4о

22.11 2022 в 13:55

Кой пък им вярва на тия. На телевизора у новините се появи една тлъста руска дзурла от азиатски произход, та дзурлата сама не си вярваше, докато плещеше некакви измишльотини. Най-жалки бяха българчетата, като наакани пионерчета... Мамката им продажна! От разледване на антимонополната комисия се оказа, че едва 4% от от произведените нефтопродукти в Бургас са за българския пазар, това е един чудовищно богат бизнес, а мазната свИня ше ни плаши със затваряне на кочината!?

924

16

Diogen

22.11 2022 в 13:29

Рашистката нефтена мафия ще плаща данъци, но поставя условия да внася нефт от Русия и да продава преработените продукти. А това е нарушение на нефтеното ембарго срещу Русия.

705

15

Деспин Митрев

21.11 2022 в 22:24

Признават, че са източвали рафинерията... ИЗГОНВАНЕ ОТ БЪЛГАРИЯ!
 
X

Предизборно със Светльо Витков