Кабинетът одобри Седми блок на АЕЦ Козлодуй да струва 5,3 милиарда долара

Владимир Йончев 31 юли 2014 в 23:27 8775 29

29 юни 2014 г.: Въпреки че е в оставка премиерът Пламен Орешарски се е договорил за цената на Седми блок на АЕЦ "Козлодуй" с изпълнителния директор на “Уестингхаус” Дани Родерик.

5,3 милиарда долара ще струва Седми блок на АЕЦ "Козлодуй".

На последното си заседание кабинетът в оставка наистина не е взел решение дали новият реактор ще се строи, но е одобрил каква сума ще плати България на американската компания "Уестингхаус", ако се пристъпи към строежа на VII блок.

Твърдата цена е 3 250 000 000 долара и включва проектирането и доставките по договора за проектиране, инженеринг, доставка и строителство между България и Уестингхаус. Цената е към месец май и може да се променя "в зависимост от ескалация съгласно договорени индекси".

Към тази цена се прибавят още 2 050 000 000 долара индикативна цена по дейностите за изграждане.

Каквото и да обърка "Уестингхаус", колкото и да забави доставките, каквито и вреди да причини, неустойката не може да надхвърля 300 милиона долара.

Решението дали Седми блок да се строи или не, наистина е оставено в ръцете на следващото правителство и ще се взима в средата на 2015 година. То обаче няма да може да промени вече заложената цена.

Процедурата, по която правителството е одобрило цената от 5,3 милиарда долара е изключително странна.

Кабинетът е приел доклад на енергийния министър Драгомир Стойнев във връзка с Акционерно споразумение между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" ЕАД, "АЕЦ Козлодуй" ЕАД и "Уестингхаус Електрик Къмпани" ЛЛС.

Едновременно с това правителството "дава принципно съгласие за продължаване на действията, свързани с проект "Изграждането на нова ядрена мощност в АЕЦ "Козлодуй".

Докладът на Стойнев е изключително интересен. От него става ясно, че от проекта е отпаднала японската компания "Тошиба".

В края на април "Уестингхаус" са отправили предложение към България, но на 13 май са го променили.

Предложението от 13 май е следното:

Стратегически инвеститор - Уестингхаус

Размер на инвестицията на Уестингхаус - 300 млн. щатски долара

Форма на инвестицията на Уестингхаус - апортна вноска - вземания

Стойност на договора - 5,2-5,3 милиарда долара

Риск за собствен капитал 30/70 с изключения

Неустойки по договора - Задължението на Уестингхаус е ограничено до 300 млн. долара

На 16 май Уестингхаус изпраща и свой проект на Акционерното споразумение, в което са инкорпорирани предложенията от 13 май.

Стойнев определя този проект като неприемлив и рисков за българската страна, но основните параметри в сегашния договор остават същите като в предложението на "Уестингхаус" от 13 май.

В продължение на месец и половина двете страни преговарят и на 29 юни стигат до съгласие и предлагат общ вариант на Акционерно споразумение.

За влизането му в сила се поставят 12 условия, които трябва да бъдат изпълнени до 31 март 2015 г.

Ако това се случи, решението за изграждането на Седми блок трябва да се вземе до 30 септември 2015 г.

Нито едно от условията обаче не поставя под съмнение цената от 3,25 милиарда долара твърда сума плюс 2,05 млрд. долара индикативна стойност.

Капиталът на новосъздаденото дружество ще е 1 млрд. долара, като България ще вложи 700 милиона долара, предоставени в брой и ще държи 70% от него. "Уестингхаус" влага 300 млн., "предоставени в натура" (!) и придобива 30% от Седми блок.

Подробности и коментари дали цената може да нарасне още, какво се включва в нея, как ще се плати и какви са възможните капани очаквайте утре.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!