Бързо и мълчешком БЕХ сключи споразумение с "Уестингхаус" за 7 блок на АЕЦ

Милен Енчев 12 декември 2013 в 15:29 8582 24

Пламен Орешарски

Снимка БГНЕС

Пламен Орешарски

Българският енергиен холдинг подписа споразумение с американската "Уестингхаус" за съгласуване на параметрите на проекта за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". Споразумението беше подписано в Министерския съвет, след което премиерът Пламен Орешарски и президентът на "Уестингхаус" Дани Родерик дадоха кратки изявления пред медиите, но не бе допуснат нито един журналистически въпрос. Споразумението бе подписано ден, след като БЕХ получи мандат за сключването му от кабинета.

Съвместната работа на БЕХ и американската компания ще трае 9 месеца, в което време ще бъдат уточнени техническите и финансово-икономическите параметри на проекта, обяви Орешарски. "Запазвам надежда, че това няма да бъде свършено в последния момент", каза той и добави, че за работата няма да бъдат ангажирани никакви бюджетни средства. Дейностите ще се финансират с дългосрочен кредит от Американската експорт-импорт банк и Японската банка за международно сътрудничество (JBIC). Какъв ще е размерът на външния заем и дали държавата ще се ангажира с част от дълга, премиерът не поясни.

„Ще направим всичко възможно, параметрите да бъдат благоприятни, така че да можем при спазване на всички етапи от 2016 година да започнем фактическото изграждане. Важно е как ще структурираме и договорим финансово-икономическите и финансовите параметри в следващите месеци", каза още министър-председателят.

„Уестингхаус" е напълно отдадена да помогне на българската страна да реализира своите мечти и цели в областта на енергетиката, каза Дани Родерик. "Много е важно през идните години да бъдем много продуктивни в нашата дейност, да следваме принципите на възможно най-голяма прозрачност в предстоящата ми работа", добави президентът на "Уестингхаус". В разрез с декларирания стремеж към прозрачност обаче журналистически въпроси не бяха допуснати - за целта на медиите не бе предоставен обичайният микрофон във фоайето на Министерския съвет.

Принципно решение за изграждане на 7 блок на атомната електроцентрала бе взето от предното правителство през 2012 г. След конкурс за консултант по проекта бе избрана "Уестингхаус". Изборът на технология обаче бе направен по възможно най-непрозрачния начин. Миналият месец на връщане от САЩ, където е бил на посещение при "Уестингхаус" министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев изненадващо обяви, че блокът ще се строи с реактор на американската корпорация, консултирала проекта. На последвалите въпроси защо технологията е избрана без конкурс, тогава премиерът Орешарски отговори, че преговорите с американците не предрешавали избора на технология и конкурс ще има. Вчера обаче Стойнев призна, че конкурс за технологията всъщност не се предвижда - реакторът ще е вече избраният „реактор с вода под налягане" АР 1000 ІІІ+ на „Уестингхаус Електрик Къмпани”.

Министърът мотивира избора с доклад на изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй", в който технологията била препоръчана като най-безопасна. Какъв принос е имал консултантът на централата в оформянето на предпочитанията на ръководството й, насочени към неговия продукт, е въпрос без отговор до този момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!