Quantcast

Шефът на "Уестингхаус" е на посещение в България

OFFNews Последна промяна на 29 юли 2014 в 06:58 1595 4

Дани Родерик

Президентът на "Уестингхаус" - фирмата, кандидат за изграждането на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй", Дани Родерик пристигна на посещение в България.

Родерик е в страната, за да защити инвестиционния проект на компанията си. Той ще разговаря с представители на правителството и на енергийните фирми у нас.

През 2013 г. , след визита в САЩ, енергийният министър Драгомир Стойнев обеща страната ни да изгради върху площадката на АЕЦ "Козлодуй" ядрен реактор по американска технология. Въпросният реактор е АР1000 и е с мощност 1100 МВт.

Редица неправителствени организации и партии обаче възразиха, че изборът за толкова мащабен проект не се е осъществил чрез конкурс, а по усмотрение на министъра.

На последното заседание преди оставката си миналата сряда правлтелството на Пламен Орешарски отложи решението си за "Уестингхаус".

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

01.08 2014 в 09:42

"Уестингхаус" e най-добрия вариант. За съжаление българската страна продължава да шикалкави, както с тази сделка, така и с онази за закупуване на изтребители за ВВС. Едно след друго различни поредни нестабилни правитества бавят, мотаят и прехвърлят от едно на друго тези нерешени въпроси.

Всъщност е много просто - страната трябва ТВЪРДО да се ориентира към едно направление в отношение на подобни икономически решения, в които има голяма доза политически елемент.

Ако ориентацията е към САЩ - значи "Уестингхаус" и Ф-16; ако е към Западна Европа, значи EDF и Dassault Rafale, или "Юрофайтър", ако се търси съотношение цена качество - Грипен. Не е чак толкова сложно.

29.07 2014 в 11:41

Само да сте посмяли да обезлюдите европа, това да не ви е япония. ЕЙ. Вън.

29.07 2014 в 10:00

Редно е да има конкурси и публични дебати за тия решения. За потока същата история....никаква прозрачност. Министрите си избират, прибират сигурно едни пари под дюшека. А народа само плаща и се чуди що му е скъпо....ми като няма дискусия и търг е така.

Аз не разбирам защо ни е нов реактор. Защо не залагаме на ВЕИ. Какви са цените на едното и другото? Защо не закрием Мариците и другите ТЕЦ-ове...

29.07 2014 в 09:12

Я да вземе да се връща. Още не се е решило дали ще се удължава живота на 5 и 6 (нещо което го има) ново ще ми строят.
То схемата е ясна на ти Южен поток дай си ми ядрения реактор. (Белене - Мариците)