Играе ли КЕВР мръсни номера на новото правителство

Светослав Метанов 14 декември 2021 в 13:45 6603 2

Точно когато в парламента бе гласуван новият състав на правителството на Кирил Петков и точно когато новоизбраният министър-председател обясняваше как цените на тока и парното за битовите потребители не трябва да се вдигат от 1 януари, Комисията за енергийно и водно регулиране реши да направи точно обратното.

Ведомството публикува докладите за ценовите предложения от Нова година, които предвиждат електроенергията за домакинствата да поскъпне средно с 11,5 процента, а парното - средно с 13 на сто. За клиентите на столичната Топлофикация, която е най-голямата в страната, увеличението на топлото и топлата вода не е 13%, а цели 30 на сто, което представлява истинско шоково поскъпване в най-студените зимни месеци, растящите цени на основни стоки и продължаващата КОВИД пандемия. 

Днес след първото правителствено заседание премиерът Петков не скри разочарованието си от действията на КЕВР.

"Наистина ме изненада това предложение на КЕВР, което дойде точно в момента когато се заклех като премиер, но ние сме тук, за да решаваме проблемите", заяви министър-председателят Кирил Петков.

Той обясни, че в най-спешен порядък ще бъде обсъдено предложението за поскъпване на цените.

"До утре сме си дали 24 часа да направим анализ какво точно предлагат, защо точно сега се случи - на първия ден на правителството и да вземем ясни и конкретни мерки да избегнем това, което на нас ни изглежда като сравнително голямо увеличение на цената, след като заявихме, че да не се случва това ни е пръв приоритет", каза Петков. 

Според качените от КЕВР доклади токът за бита трябва да поскъпне за клиентите на ЧЕЗ и ЕВН с 11 процента, а за тези на "Енерго Про" - с малко над 12 на сто, нощната тарифа се увеличава с около 20 на сто.

При парното и топлата вода разликата за различните градове е по-голяма. Увеличението на цената, предложено за Разград е само с 1%, а във Враца и Велико Търново -  24-25 на сто.

Предвиденото поскъпването в Бургас е с 15 процента, а между 1 и 5 на сто във Варна, Пловдив, Сливен и Русе.

Предложенията на регулатора за новите цени на тока и парното ще бъдат обсъждани на 15 декември.

Новите ценови предложения вече предизвикаха и остри политически реакции. Съпредседателят на "Зелено движение" и депутат от "Демократична България" Владо Панев допусна провокация от страна на КЕВР срещу току-що избраното правителство.

"Точно в часа на избиране на ново правителство, доминираната от ГЕРБ Комисия по енергийно и водно регулиране пуска провокация за ръст на цените на тока и парното за граждани със съответно 13 и 30 процента (второто за София) от Нова година. По същото време, докато новият премиер коментира като първа задача да не се товарят хората и бизнеса с високи цени на енергията. Атака "по Устав", написа той във фейсбук.

Според икономиста това се прави при положение, че всички производители на регулирания пазар на електроенергия имат силно увеличени приходи от свободен пазар, а разходите на повечето от тях не се повишават. Панев е категоричен, че във фонд Сигурност на енергийната система са натрупани огромни резерви от високите цени на въглеродните емисии и от петпроцентната вноска от прихода на всички производители.

"Отделно КЕВР предлага 40% увеличение на цената за пренос и разпределение за ЕСО и ЕРП-тата. Това си е директно облагане на бизнеса, отвъд и без това непосилните цени на пазара. С още над 4 лева за мегаватчас. И още. Цената, на която "Топлофикация София" продава електроенергия, се фиксира на 635 лева за мегаватчас. Колкото беше за фотоволтаици по времето, когато още технологията беше мега скъпа. Огромна услуга за най-ограбваната през годините енергийна компания, също все още под контрола на ГЕРБ. Един вид всички потребители да плащат баснословни цени за парното на столичани, просто защото "Топлофикация" се управлява супер неефективно. Един път 30% ръст на парното, втори път двойна над пазара цена на енергията, която плащаме на столичното дружество. Отделно промяната на правилата по средата на ценовия период удря всички ВЕИ с дългосрочни договори за продажба на електроенергия на пазарни цени. Защото им съкращава премията на практика ретроактивно. Това допълнително съсипва нормалния бизнес", категоричен е съпредседателят на "Зелено движение".

Според него изводът от всичко това е, че КЕВР трябва да бъде първият регулатор със сменено ръководство и новото правителство и парламентът трябва да направим необходимото, за да може решението от вчера да не влезе в сила.

Междувременно стана ясно, че днес национално представените организации на бизнеса у нас са поискали да бъде увеличена помощта за индустриалните клиенти, които от 1 ноември получават помощ от 110 лева на мегаватчас електроенергия. Настояването им е компенсацията да се увеличи до 270 лева на МВтч.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6000

3

Танзопен

15.12 2021 в 11:07

За разлика от Петков, който само приказва "какво му се иска", има други, което това работят и толкова излизат сметките към момента.

Трябва ли да се чака някои "сладкодумци" да се нарадват - Не.
Трябва ли да се чака края на годината, за да се обявят сметките - Не.

Обявени са сега, колко ще излизат според сметките, ако не правят нищо (както до момента) - ще останат тези. И това се знаеше от доста време - не е нужно сега да се праят на "ощипани моми" и видиш ли още първия ден ги "съботирали".

Хайде на работа и да видим дали ще си оправдаете доверието и сладките приказки.

5827

2

pisnamiotmutri

14.12 2021 в 15:38

Пречещите на България от КЕВР са назначени от ГЕРБ и ДПС. Какво да очакваме