НС окончателно намали членовете на КЕВР от 9 на 5

Йорданка Веселинова 27 януари 2022 в 14:28 839 0

Снимка parliament.bg

На второ четене депутатите приеха окончателно законопроекта за изменение и допълнение на Закона за енергетиката. Така окончателно членовете на КЕВР се намаляват от 9 на 5.

Дебатът продължи над шест часа, през които управляващи и опозиция разменяха нападки и обвинения. Дори се стигна до първото наложено наказание на депутат - първият санкциониран в 47-НС е Цончо Ганев от "Възраждане". Той влезе в спор с Иван Ченчев от БСП за това кой е фашист и кой - не.

Обсъждането само на първите три точки продължи почти два часа. При предложение за прекратяване на дебата ГЕРБ възрази. Тома Биков дори направи контрапредложение за удължаване на обсъждането, тъй като парламентарната му група не се била изказвала достатъчно. Това предложение на Биков по традиция бе подкрепено и от всички депутати от ДПС и "Възраждане". Това желание за дълъг дебат на ГЕРБ-СДС не секна до края на гласуването на законопроекта. То беше подкрепяно и от "Възраждане", които също настояваха за дълъг дебат. Това беше и причината от ПП да поискат удължаване на пленарния ден до приемането на законопроекта.

Както вчера в комисия, така и днес в зала бе отхвърлено предложението на Делян Добрев членове на КЕВР да могат да номинират и президентът и юридическите лица с нестопанска цел. Мотивите за искането на ГЕРБ бяха свързани с  плурализма и издигането на повече кандидати за постовете. Добрев обвини управляващите, че се придържат към старите "тъмни практики", защото до вчера за двата поста в Комисията са били номинирани само двама души. От ПП пък го контрираха, че признава, че в миналото, когато ГЕРБ беше на власт, е имало "тъмни практики".

Добрев направи и любопитното предложение отделно да се гласува възможността президентът да издига номинации. То също не събра подкрепа - "за" гласуваха 76 депутати, 67 бяха "против", а 74 се въздържаха.

"Защо колеги се отрекохте от президента, не се срамувайте, не се отричайте, защото в крайна сметка той Ви събра" - иронично отбеляза Халил Летифов.

След още час спорове бе прието предложението за намаляване на членовете на КЕВР от 9 на 5. 

"На девет души им беше трудно да анализират предложенията за промяна на цените, да упражняват контрол, сега ги редуцирате, каква е причината", попита Рамадан Аталай от ДПС.

Според ГЕРБ-СДС целта е съставът на регулатора да бъде намален, за да се овладее комисията.

Беше прието и предложението за освобождаването на членовете на КЕВР, които имат икономически и юридически стаж. Росица Кирова от ГЕРБ се усъмни, че с така направеното предложение се прави опит да бъдат освободени всички членове на комисията, които имат такъв професионален опит.

Ива Митева от ИТН пък я контрира и обясни, че с така предложения текст ще бъдат само двама от членовете на КЕВР. По-рано днес Делян Добрев от ГЕРБ обяви, че вече се знае кои са предложенията за наследници двамата настоящи членове на комисията

Александър Иванов от ГЕРБ допълни, че "жребият вече е хвърлен", новите членове на комисията вече са ясни и всичко се прави за овладяване на регулатора.

Тази теза беше подкрепена и от лидера на ПГ на ДПС Мустафа Карадайъ.

Освен това бе прието и предложението на Ива Митева другите двама членове на комисията, които също трябва да бъдат освободени, да бъдат избрани чрез жребий по правила, приети от парламентарната енергийна комисия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови