Домусчиев към премиера: Стига комунизъм, не спасявайте ТЕЦ Марица Изток 2

OFFNews 06 февруари 2020 в 15:53 27001 5

Работодателските организации, изпратиха писмо до премиера Бойко Борисов, в което се обявяват категорично срещу каквито и да е намерения държавата да спасява ТЕЦ „Марица Изток 2“.

Според бизнеса това са непазарни практики, познати от времето на комунизма, които са в пълно противоречие с европейските политики.

„ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията“, предупреждават от КРИБ, АИКБ, БСК, БТПП.

В мотивите работодателите посочват още, че „ТЕЦ Марица Изток 2“, получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Централата работела при 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала.

Четирите организации припомнят, че към края на миналата година централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение двете частни централи в Маришкия басейн са далеч по-ефективни. В „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има 380 заети.

За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България, се казва още в писмото до Борисов, което е подписано от председателя на КРИБ Кирил Домусчиев.

Ето и пълния текст на писмото:

Г-Н БОЙКО БОРИСОВ

МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

КОПИЕ:

Г-Н ТОМИСЛАВ ДОНЧЕВ

ВИЦЕПРЕМИЕР

Г-ЖА ТЕМЕНУЖКА ПЕТКОВА

МИНИСТЪР НА ЕНЕРГЕТИКАТА

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Бизнес организациите възразяват категорично срещу „спасяването“ на „ТЕЦ Марица Изток 2“ със заповед на министъра на енергетиката или с решение на НС. Това са непазарни практики от периода преди 1989 г., против европейските политики и ЗАБАВЯЩИ икономическия растеж на България.

През 2019 г. министърът на енергетиката издаде Е-РД-16-417/18.06.2019 г., а през тази година идентична заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г. Тези заповеди увеличават недопустимо неефективността на пазара защото:

1. „ТЕЦ Марица Изток 2“ ще работи на непазарна цена. Това ще струва на фонд Сигурност на електроенергийната система в годишен план над 150 млн. лева, което ще се плати от потребителите през фиксираната компонента от крайната цена на електроенергия, наречена „Задължение към обществото“. Това ще повиши допълнително цената на електроенергията.

Web: www.aobe.bg КРИБ е ротационен председател на АОБР за 2020 г. Адрес: София 1463, ул. „Хан Аспарух“ 8 Тел.: +359 2 981 9169 факс: +359 2 988 6776 E-mail: [email protected]

2. „ТЕЦ Марица Изток 2“ получавайки „пари наготово“ не се стреми да си оптимизира разходите. Работи на 50% и по-малко от капацитета си без да оптимизира и без това раздутата численост на персонала. В края на 2019 г. централата има близо 2400 служители, при инсталирана мощност от 1620 МВ. За сравнение в „КонтурГлобал Марица изток 3“ работят малко над 400 служители, при инсталирана мощност от 908 МВ, а в „Ей и Ес 3С Марица изток 1“ при мощност от 690 МВ има близо 380 заети. За тази неефективност на държавната ТЕЦ плащат всички потребители в България.

3. Не се изпълнява препоръката, направена от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) в ценовото решение С-19, стр. 34 през юни 2019 г, а именно:

„КЕВР счита, че поведението на дружеството следва да е ориентирано към търсене на възможности на пазара за покриване на разходите си чрез реализация на произведената електрическа енергия на балансиращ пазар, на пазара ден напред, на пазара в рамките на деня, в периодите, когато средните ценови нива са над променливите разходи на дружеството 93,33 лв./Мвтч, за да се покрият или поне намалят загубите на дружеството от отчитаните условно-постоянни разходи.“

4. „ТЕЦ Марица Изток 2“ намалява производството си и увеличава стабилно загубите си – към септември 2019 г. централата отчита отрицателен финансов резултат от 173 млн.лв., с което допринася за високата цена на ел.енергията в България, като страната ни се превърна във вносител на електроенергия, всички потребители трябва да покриват нарастващите загуби.

Крайният резултат: ще продължим да имаме най-високата цена на тока в Европа, достигаща разлика от 25 до 50% над средната. За м. януари 2020 г. нямаше държава в ЕС с по-висока от нашата цена на електроенергията за индустрията.

Категорично бизнесът иска „ТЕЦ Марица Изток 2“ да работи максимално дълго. Но по следния начин:

1. България следва да въведе т.н. капацитетен механизъм и да въведе тръжна процедура за осигуряване на сигурността на електроенергийната система. Това обеща публично енергийният министър Теменужка Петкова в края на 2019 г., но опроверга с издаването на заповед Е-РД-16-39/29.01.2020 г..

2. Всички ненотифицирани държавни помощи в енергетиката следва да бъдат прекратени, а получаващите такива помощи производители да участват в търг за капацитети. Тези, които предложат по-ниски цени за осигуряване на недостигащия капацитет ще получат одобрена от ЕК държавна помощ при съответните ангажименти. Очакваме размера на тази помощ да бъде значително по-малак от надплащания без одобрение на ЕК досега, към който режим се прикачи и „ТЕЦ Марица Изток 2“ вместо да се откачат другите.

3. Задължително „ТЕЦ Марица Изток 2“ трябва да си оптимизира разходите. За да има шанс да спечели квота в търга за капацитет.

4. „ТЕЦ Марица Изток 2“ да продава електроенергия, съгласно препоръката от ценовото решение С-19/юли 2019 г. на КЕВР.

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН БОРИСОВ,

Всичко казано по-горе пряко влошава конкурентоспособността на българския бизнес и устойчивостта на публичните финанси. Икономическият растеж ще бъде „изяден“, спасявайки непазарно търговското дружество „ТЕЦ Марица Изток 2“. Защото парите за инвестиции на икономиката, в т.ч. и на енергетиката ще бъдат изразходвани без да има полза от това. Търпението ни се изчерпва и ще бъдем принудени да сезираме ЕК за тези практики, които са против интересите на България.

С уважение,

Кирил Домусчиев

Председател на КРИБ Ротационен председател на АОБР за 2020 г., От името и по поръчение на АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12044

5

Backko

07.02 2020 в 13:53

ТЕЦ Марица Изток 2, ще бъде новото Кремиковци. Ще го държат на изкуствено дишане до последно, с парите на народа и накрая пак ще го затворят, но след като са изчезнали едни много милиони.

4245

4

rrr11

06.02 2020 в 19:02

Tоз пък точно да ми говори за комунизъм. Ако не беше отроче на двама от големите функционери на компартията, сега щеше да е никой.

89

3

bat.galin

06.02 2020 в 17:11

само да ва замола:
1. талибани, които не разбират да не пишат за тези неща
(толкоз се възмутих, та чак се регистрирах, ама добре че отрегистрирането е безплатно)

така седят нещата:
"...Най-лошата част от тази история е, че изглежда правителството приема това състояние на свободно падане, като божествен акт и разчита да прехвърли вината на ЕС.
Поради превземане на енергийния сектор от олигарси - балансирането на ВЕИ чрез хидроенергия е илюзия, тъй като "богатите" се фокусират основно върху "далаверата" със субсидиите и оставят на държавата по-малко доходоносните и генериращи загуби елементи на енергийната верига. Водните ресурси се управляват неправилно, усилвайки недостига на питейна вода с прекалено слаби и неустойчиви водни потоци към ВЕЦ, неспособни да посрещнат устойчиво нуждите от хидроенергия. През повечето време - водноелектрическите централи бездействат. Водните ресурси се възстановяват бавно - сухите сезони водят до спад на дяловете от хидроенергията в енергийните сектори - повече внос и по-високи цени за пикова мощност. ТЕЦ „Марица-изток - 2“ поема основната част от балансирането на енергийната система, но въпреки това й бяха отказани фондовете по студен резерв, които "паркираха" "случайно" при олигарсите - Ковачки, Доган и Домусчиев, шампиони по неефективност и лошо управление.
Същите среди натискат за прекратяване и на договорите с "американските" централи, съзнавайки, че това са ефективни производства и след това идва разрухата.
Електрическата енергия енергия от маришките централи е изключително скъпа поради 500+ милиона лева плащания за квоти за емисии. Нито един от тези шокове не е функция на пазарен процес, всички са резултат от свръхголеми амбиции на политици и политики на равнището ЕС, които използват деца като Грета Тунберг за да продават своите илюзии.
Но не е само ЕС виновна. Докато е вярно, че производителите на електроенергия в Турция се ползват с "привилегията" да не са член на ЕС и да не се съобразяват с политиките на ЕС за изменение на климата, то Гърция е пълноправен член на ЕС. И все пак енергийният й сектор е в много по-добра форма поради евтиния газ и по-адекватни и проактивни политики.
Българските политици изглеждат безпомощни и наблюдават кончината на енергийния ни сектор отстрани - нехаещи за крайностите в политиката за климата, очаквайки да дойде „неизбежното“.... "

справка тук : http://idvassilev.blogspot.com/2020/01/alernatives-analyses.html

а това иска боклукчията : Бизнес организациите възразяват категорично срещу „спасяването“ на „ТЕЦ Марица Изток 2“

а вие си решете кой-какво го кефи повече
...дейба и боклука дейба




25665

2

Victimized

06.02 2020 в 16:43

Този той като зад океанските си колеги, като чуят социализъм за хората се изприщват, но нямат никакви задръжки ако лапат държавни пари, субсидии или данъчни облекчения.
Но това вече е видно и за уличните кучета, целия свят презира тази изгнила класа, хора без каквато и да е връзка с редовия човек който си разменя живота за жълти стотинки за да може хора като този да не могат да си преброят парите....