Булгартрансгаз: Стремим се газовата борса да заработи до края на годината

На първо четене бяха приети мерки за либерализация на газовия пазар

OFFNews 27 юни 2019 в 12:36 2864 0

"Поставили сме си амбициозната задача в рамките на тази година газовата борса да започне да функционира", заяви изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов пред журналисти в Народното събрание.

Днес на първо четене бяха приети поправки в Закона за енергетиката, с които се цели либерализиране на газовия пазар и създаване на отделна борса за търговия с газ. Малинов заяви, че е необходимо промените да бъдат приети и на второ четене възможно най-скоро, тъй като има нужда от регулаторна и законодателна рамка.

В отговор на въпрос той коментира, че капацитетните възможности за търговия на газовия хъб "Балкан" ще бъдат функция от инфраструктурните възможности – интерконекторните връзки и входните капацитети, които ще има газопреносната мрежа на "Булгартрансгаз".

Той заяви, че дъщерната компания "Газов хъб "Балкан" съществува от 1 януари и към настоящия момент е 100% собственост на "Булгатрансгаз", но планът е акциите да бъдат предоставени на заинтересовани страни. По думите му "Булгартрансгаз" ще играе основна роля за осигуряването на първоначалната ликвидност на природен газ през т.нар. програма за освобождаване на количествата, която се въвежда от закона. При нея общественият доставчик освобождава определени количества газ, съответстващи на определен процент от потреблението за всяка предходна година, с цел по-конкурентен пазар на природен газ. 

"Водим и преговори с различни големи производители или търговци на природен газ, които вече проявяват интерес за участие в борсовата търговия. И на експертно, и на политическо ниво водим преговори със СОКАР, OMV, a вече имаме и официално заявен интерес от "Колмар" – швейцарска компания, която е готова да предоставя LNG газ за търговия на борсата", допълни той.

Текстовете регламентират организирането на борсов пазар за газ, както и отварянето му към Европа. Не него газ ще може да се продава за България, Гърция, Турция, Румъния, Македония, Сърбия. Има идея и продаваните количества да отиват до Централна Европа - или през Сърбия, Унгария и Австрия или през Румъния до Украйна по сегашния трансбалкански газопровод.

Промените целят да изпълнят европейска директива, целяща ефективна либерализация на пазара на природен газ и установяване на ликвиден пазар и конкурентна среда, единни правила и справедлива цена за добивните предприятия, търговците и потребителите. Законопроектът ще позволи плавното и постепенно преминаване от пазар по регулирани цени към организиран пазар на природен газ по свободно договорени цени.

Дебати

Законопроектът бе приет на първо четене със 107 гласа "за", един "против" и 61 въздържали се при гласуването на промени в Закона за енергетиката. По време на дебатите стана ясно, че социалистите ще се въздържат, след като депутатът от БСП Драгомир Стойнев изрази съмнения, че поправките ще доведат до манипулации на газовата борса и заяви, че от партията настояват да се проведе проучване по въпроса. 

"Само от вчера имаме два примера – две дружества са купували 50 мегавата на ниски цени. И неслучайно българите са притеснени, защото за тях не остава евтина енергия. Искаме да се гарантира, че ще бъде на прозрачен принцип и ще се предоставя конкурентна цена. Законопроектът е нужен, но сме притеснени и ще гласуваме "въздържали се", обясни Стойнев.

Депутатът от ДПС Рамадан Аталай коментира, че законът се приема със закъснение, но има неща в него, с които не е съгласен, и ще трябва да бъдат прецизирани между първо и второ четене. 

"Призовавам управляващите да не се надпреварват дали ще се казва Балкански поток - Герберски поток,
ако искате го наречете. Но направете всичко възможно доставките на газ в България да се случат. Защото
закъсненията, които в момента притесняват народните представители с интерконектора с Гърция и строителството
на газопровода до Сърбия, доказват,че ние се борим с дребните неща. Опитваме се да убедим г-н Путин, че като го наречем "Балкански поток", Европа ще прегърне проекта", допълни той. 

След гласуването министър Теменужда Петкова обяви, че потребителите на природен газ и дружестватата трябва да бъдат спокойни, защото интересите им са защитени.

"В конкретния случай с битовите потребители на природен газ – остава възможността общественият доставчик да доставя природен газ по отношение на тях", обясни тя.

По отношение на изказвания на опозицията, че ще са възможни манипулации с търговия на базова енергия, тя посочи, че КЕВР би се самосезирал в такава ситуация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови