Брюксел третира Стойнев като куриер за "Южен поток"

Милен Енчев 18 декември 2013 в 13:04 8647 27

Драгомир Стойнев
Драгомир Стойнев

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев днес предостави на еврокомисаря Гюнтер Йотингер писмо, с което България дава мандат на Еврокомисията да води преговорите с Русия за строежа на газопровода „Южен поток“.

Насроченият за днес разговор между Стойнев, който е на посещения в Брюксел и еврокомисаря обаче пропадна заради промяна в графика на Йотингер. Срещата на Стойнев и група експерти от министерството му, и еврокомисаря, е била насрочена за 8.30 днес. Поради промяна в графика на Йотингер, от кабинета на комисаря предложили срещата да се отложи за 11.30 ч., но други ангажименти в програмата на Стойнев попречили това да се случи, съобщиха от пресцентъра на икономическото министерство. Работната среща ще се състои в началото на следващата година и на нея министърът, по препоръки от Еврокомисията, ще представи напредъка на България в сектор „Енергетика“.

С връченото днес писмо ЕК ще поеме по-нататъшните преговори с Русия за бъдещия газопровод. Причината Брюксел да се намеси в тях е споразумението на България с руската страна, което, оказа се, противоречи на ред европейски регламенти. Един от тях например изисква да се раздели операторът на тръбопровода от доставчиците, които го използват, за да не се допуска злоупотреба с монополно положение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!