Орешарски: За "Южен поток" ще се съобразим с ЕС

Нели Чолашка 11 декември 2013 в 12:26 4171 7

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

 

„Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, ояви премиерът Пламен Орешарски след среща с председателя на правителството на Сърбия Ивица Дачич в Министерския съвет.

Миналата седмица от Европейската комисия обявиха, че двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Външният министър Кристиан Вигенин обяви в интервю за БНТ в събота, че проектът "Южен поток" не е нещо, което Европейската комисия и Европейският съюз ще решават. Вероятно с Орешарски или не си говорят, или са на различни мнения.

Енергийният министър Драгомир Стойнев пък обяви на брифинг вчера, че договореното по проекта отговаря на законодателството на ЕС.

"Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на „Южен поток”, но беше обект на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни", уточни Орешарски след срещата с Дачич. 

"На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока.

Получаваме газ само от Украйна. Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток.

Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”, коментира сърбинът.

Заради това Сърбия се надява представителите на ЕС и Русия да се разберат за проекта.

"Не можем сами да строим „Южен поток”, защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави Дачич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!