Quantcast

Орешарски: За "Южен поток" ще се съобразим с ЕС

Нели Чолашка Последна промяна на 11 декември 2013 в 12:26 3536 7

Пламен Орешарски
Пламен Орешарски

 

„Що се касае до европейските изисквания към този проект, предстоят разговори и ще се съобразим в максимална степен с европейските изисквания”, ояви премиерът Пламен Орешарски след среща с председателя на правителството на Сърбия Ивица Дачич в Министерския съвет.

Миналата седмица от Европейската комисия обявиха, че двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Външният министър Кристиан Вигенин обяви в интервю за БНТ в събота, че проектът "Южен поток" не е нещо, което Европейската комисия и Европейският съюз ще решават. Вероятно с Орешарски или не си говорят, или са на различни мнения.

Енергийният министър Драгомир Стойнев пък обяви на брифинг вчера, че договореното по проекта отговаря на законодателството на ЕС.

"Не сме разглеждали в детайли всички аспекти на „Южен поток”, но беше обект на разговор с общото мнение, че проектът би дал по-голяма сигурност от една страна за газовите доставки, а от друга страна той като икономически проект е изгоден и за двете страни", уточни Орешарски след срещата с Дачич. 

"На вас ви е малко по-лесно, защото без вас няма да има „Южен поток”. Сърбия няма проблем с „Южен поток”, а има голям интерес да бъде реализиран, защото не можем да зависим само от една газова посока.

Получаваме газ само от Украйна. Имаше периоди на ледени зими заради този монопол в доставките на газ. Би трябвало да се прилага един и същи аршин, когато се говори за северния и южния поток.

Очакваме този проект да бъде реализиран, той е най-големият в Европа. Това е от капитално значение за нашата икономика”, коментира сърбинът.

Заради това Сърбия се надява представителите на ЕС и Русия да се разберат за проекта.

"Не можем сами да строим „Южен поток”, защото сме на средата. Важна е нашата газова връзка - интерконекция между София и Ниш. Ще работим за това да имаме възможно повече алтернативни посоки. Гледаме на „Южен поток” като икономически, а не политически проект”, добави Дачич.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11.12 2013 в 18:57

тези двамата са два троянски коня и се наваждат лилипутин да ги впрегне в една каруца...Европа,обаче извади палката със знак "СТОП"!тогава двата коня се напикаха и измокриха електродите..господарят им Путя ги зашиба с камшика..те се усмихнаха тъпо и казаха:........(откъс от съвременна народна приказка..)

11.12 2013 в 18:41

Съдбата на Луканов те очаква =)))

11.12 2013 в 13:42

Идат кат' аслани
Бягат кат' наcрани

Що е то - партизани

11.12 2013 в 13:36

След Големия Член другарите с удоволствие поеха и Южния Паток. Колко путински проекта трябва да осерат посраните песове, за да се усети джуджето от кагебе, че е инсталирал дефектни матрьошки, които само ядат, серат и никва работа не могат да свършат. 40 години строят АЕЦ Белене и накрая за 2 дни отидоха в САЩ, за да договорят американски реактор в Козлудуй. На путкин сигурно са му се изпУтили ръчичките :) Ма той си е виновен, щом като разчита на едни и същи действия, на едни и същи актьори, да водят до различен резултат...

Накратко - ще хвърчат червени главички. :)

11.12 2013 в 13:29

Много ясно, че ще се съобразяваш бе, мишкоооо бобовдолска. То тва да не е като да назначиш Пеевски за 15 мин и на другия ден да се правиш на ни лук ял и ни лук мирисал. Сега като ти дръпнаха черджето от Брюксел очаквай таваришите да си поискат обратно комисионните и познай... от двата стола, право на земята, ако не и под нея. :)

Изкарай си коледната ваканция и след това те съветвам да не се връщаш в кабинета си. Ще си спестиш много унижения.

11.12 2013 в 12:36

"Външният министър Кристиан Вигенин обяви в интервю за БНТ в събота, че проектът “Южен поток” не е нещо, което Европейската комисия и Европейският съюз ще решават. "
Тоя не беше ли написал във ФБ ода за възхвала на 9. септември?
Какво да очакваш от рубладжии.... този външен министър на страна-членка на ЕС е срам. Няма ли кой да му купи на тоя с вагинска фамилия един еднопосочен билет до неговия адаш путкин?

Мен ме е срам, за вас - не знам.

11.12 2013 в 12:32

орешко за пореден път беше попарен и даде резко назад