Еврокомисията ще е адвокат на България за "Южен поток"

OFFNews 12 декември 2013 в 20:35 4116 8

Гюнтер Йотингер
Гюнтер Йотингер

Комисарят по енергетиката Гюнтер Йотингер заяви, че Европейската комисия не е против проекта "Южен поток" и го смята за важно допълнение към паневропейската енергийна мрежа.

Искаме обаче да гарантираме, че европейските правила, засягащи околната среда, единния пазар и енергетиката, ще бъдат спазвани, подчерта Йотингер, цитиран от БНР.

Европейската комисия ще бъде водеща в преговорите с Русия по изграждането на газопровода "Южен поток", съобщи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев пред журналисти в Брюксел.

Комисарят по енергетиката обясни, че ЕК, след като получи мандат от тях, ще играе ролята на адвокат на страните-членки, които са сключили двустранни споразумения с Русия за проекта.

Драгомир Стойнев и колегите му от държавите от Евросъюза, които са част от проекта за газопровода "Южен поток", участваха в работна закуска в централата на Европейската комисия в Брюксел.

Считаме, че именно комисарят Йотингер трябва да защитава интересите на всичките държави-членки. Аз ясно заявих, че за нас това е един изключително важен икономически проект, който ще създаде хиляди работни места в България. Проект, който ще допринесе за икономическия растеж, и ние няма да се откажем от него, каза още Стойнев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!