Quantcast

Вигенин: ЕС не може да решава за "Южен поток"

OFFNews Последна промяна на 07 декември 2013 в 10:21 5922 118

Кристиан Вигенин, външен министър.
Кристиан Вигенин, външен министър.

 

Проектът "Южен поток" не е нещо, което Европейският съюз (ЕС) или Европейската комисия (ЕК) решават, обяви външният министър Кристиан Вигенин в предаването "Животът и други неща" по БНТ.

Според него това е въпрос на споразумение между Русия и част от страните членки на ЕС.

"Това е важен проект и за България, и за останалите страни по трасето. Аз вярвам, че ако интересът от руската страна остане, "Южен поток" ще бъде реализиран", коментира още Вигенин.

Преди дни от Европейската комисия обявиха, че двустранните договори на България и останалите европейски държави с Русия за изграждането на газопровода „Южен поток” са в нарушение на законодателството на ЕС и трябва да бъдат предоговорени от нулата.

Според външния министър това писмо не спира проекта. Това беше едно заявление, което предстои да бъде анализирано - конкретните детайли и какво точно притеснява ЕК, смята Вигенин.

От наша гледна точка изискванията на Европейския съюз са спазени, но нека следващата седмица да анализираме какво точно има предвид ЕК, уточни той.

Кристиан Вигенин призна, че е възможно да се стигне до предоговаряне на проекта и това да забави строителството на тръбата.

Той признава също, че проектът не е изгоден за Украйна, но напомни, че всяка страна търси своя интерес. 

Външният министър обаче е категоричен, че "Южен поток" не е основният проблем за членството на Украйна в ЕС и се надява да няма връзка между оплакванията на държавата и намесата на Европейската комисия.

По думите на Вигенин ситуацията в Украйна не трябва да се драматизира, защото страната има достатъчно опит за справяне с тази ситуация.

"Най-доброто развитие от гледна точка на България е политическите лидери да започнат диалог и да договорят в разумен срок споразумението за асицииране на Украйна към Европейския съюз.

За нас е важно Украйна да бъде в европейската орбита. Това е важно и икономически, и политически, и от гледна точка на българите, които живеят там", обяви външният министър.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.12 2013 в 23:34

П.П.Апропо, не цитирам политици, стрино. Опирам се на факти, наука, технологии.
Все неща, които не са в библията, както и в главата ти!

07.12 2013 в 23:26

Стрино Пуля,
Втори път няма да ти подавам ръка да излезеш от жалкото положение, в което сама се набутваш. Стой си там: сред озлобените лъжци и манипулатори.
Какво да се прави: няма неувреден комунист, преминал 40-те. И не може да се промени.Тази идеология, ако не я оставиш навреме, те превръща в духовен инвалид и физически кретен! До безкрайност ще си повтаряш, че бялото е черно и лъжата-истина.

Погледни Русия,стрино, тези със здравата земя под краката. Виж им средната продължителност на живота. За мъжете падна под 57 години! Ама здраво спъпват, много здраво стъпват,а? Жална им майка на европейците пък после и на амерканците. Както са тръгнали,под здравата ръка на Путин, скоро ще стигнат до възрастта на неандерталеца!
И знаеш ли, защо? Защото са по-тъпи от теб! Това да не ти дава повод за гордост. И ти вървиш по този път! Не го ли разбра от библията, а?!

07.12 2013 в 23:04

Обичам свободните съчинения, но в художествената литература. Твоите съчинения и тези на Арх. не могат да ме трогнат. Явно болните ви мозъци могат да раждат само фейлетоноподбни съчинения или откровени хетърски малоумия. Сори, но и цитатът, който даваш за пример, нито отговаря на обвиненията ти, нито подкрепя тезите ти. Така че, опитай с някой друг. И то отговарящ на твърденията ти.

Всъщност, на това, откъде ще дойде спасението на света, предпочитам да се доверя на Библията, не - на политиците, още по-малко пък на готовите да ближат американски или брюкселкски задници. А Библията никога не е твърдяла, че спасението ще дойде от запад. Та така.

Хайде нов опит, лъжльо! :)

07.12 2013 в 22:34

Намерих нещо по-пресно. Или не си го писала ти?
Поля says:
2 December 2013 at 16:48
Всъщност това е и целта на всички действия срещу Русия. Но не като Империя на злото, щото баш империята на злото – Америка – няма кой да я бие в него. А заради нещо съвсем, съвсем друго. И не е нито нефт, нито газ, нито злато, нито диаманти. Русия има нещо, което малко народи могат да кажат, че имат – здрава земя под краката си. И това е най-голямата болка и на Америка, и на Европа. Богатството на суровини – са втората им болка. И, ако Русия спре кранчето на част от тях, жална им майка на Европейците, а в в дългосрочен план и на Американците .
п.п. Който разбрал,разбрал, който не е, проблемът си е негов
Та не ревете на чужд гроб, особено не знаете къде му е главата, къде – други части…
• Българин says:
2 December 2013 at 19:20
Стрино Пуля, ще ти призная нещо: бях с впечатление че си по-различна от т.н. „живота“. Май съм сбъркал, само повечко си чела, навярно. Уби ме с „ баш империята на злото – Америка“.
Може би затова хората от всички континенти продължават да емигрират в САЩ, нали това разбираш под Америка(?).
А когато нефтът свърши, стрино, спасението ще дойде пак от… САЩ. Защото тази страна е на светлинни години в технологично отношение спрямо богатата на суровини Русия, водена от злощастни диктатори Ленин, Сталин, Путин. Пропускам другите, които са съвсем безлични.
И това ще стане, Интелектът ще победи животинската сила. Вярно, има и лош сценарий: Путин в съюз с радикалния ислямизъм да предизвика унищожаване на нашата цивилизация.
Възможно е! Аз обаче съм оптимист.
Искаш или не, светът е това и ще бъде такъв, какъвто го изградят западните цивилизации. Добър или лош!Защото те са мотора на човешкия прогрес в последните няколко стотин години, не азиатските диктатури.
И ако всички мислещи и добронамерени хора разберат това и се обединят с идеята да се съгради нещо по-добро , този свят ще бъде несъмнено по-добър от днешния.
Защото стрино, в този нов свят, енергията няма да идва от изкопаемите земни ресурси!
И това ще е заслуга най-вече на САЩ и другите западни демокрации, не на империята на злото.

07.12 2013 в 21:59

Стрино,
Нима ще отречеш, че си наричала студентите, платени палячковци, соросоиди, борещи се за връщането на Борисов на власт...
Или че, не СССР/Русия, а Америка е истинската Империята на злото...
Трябва ли да изброявам още, или наистина искаш да търся твои цитати?

07.12 2013 в 21:56

БЪЛГАРИН, виждал ли си друг път гърчещо се червено нещо?! :)

Сетих се за съвета, който бабата на един познат му дала навремето: "гювендиите и уруспиите на въже играят, Баби" :) Извинявам се за езика, но оригиналът е такъв...

07.12 2013 в 21:51

Ахахахах!!! :)
Това кандидат за приз в категорията: "най-кратък" виц ли е?? Печели! :)

Браво! След много напъни тази вечер успя да измислиш нещо интересно. Надявам се да го прочетат повече хора от тези, които са свикнали да те разпознават тук, ще им е забавно :)

07.12 2013 в 21:37

:)
Така е, няма надежда. Та на кой в днешно време му е притрябвала почтеност?...

07.12 2013 в 21:33

Българин,

Опитай с цитати :)

Особено на това, в което съм твърдяла, че "Русия/СССР е пътят ни към прогрес или поне е за предпочитане пред Европа".

И, както писах на една дама тук за подобни твърдения, не го ли докажеш, цитирайки ме, си запазвам правото да те нарека лъжец и манипулатор.

07.12 2013 в 21:12

Польо, Польо... няма надежда за теб.
 
X