Българска компания оборудва ключов обект в Саудитска Арабия с уникална енергийна система

OFFNews Последна промяна на 20 септември 2019 в 18:22 11155 1

IPS, Саудитска Арабия

Снимка Ал. Рангелов

Компанията е "Интернешънъл пауър съплай" (IPS) с централа в София и изпълнителен директор Александър Рангелов. А ключовият обект е Сауди Арамко – най-голямата в света компания за добив на нефт и газ, която преди дни беше атакувана с дронове и това предизвика трус на петролния пазар.

За финала на работата на българския екип в Саудитска Арабия съобщи във Фейсбук изпълнителният директор Александър Рангелов:

„С нескрита гордост споделям този пост за най-уникалния и технологичен проект на IPS в 30-годишната ни история – първите газови кладенци в световен мащаб, захранени със 100% автономна система за ток от възобновяема енергия. 122 kWp PV, 2 MWh батерия, 5 дни пълна резервираност, множество разработени и имплементирани интелигентни решения и функционалности, и всичко това във възможно най-тежките климатични условия по отношения на температура, влага и запрашеност.

Това е като резултат от 7-годишно, уникално коопериране, с най-голямата компания в света за добив на нефт и газ – Сауди Арамко. Значението на проекта е ключово и показва ясно политиката на Кралството за посоката си на устойчиво развитие и отношението към ВЕИ.

Отделно проектът придобива огромно стратегическо значение предвид нападението по рафинерията в Абкайк и по какъв начин независимото, децентрализирано ел захранване гарантира оперирането на критична инфраструктура за всяка държава, което опира до националната сигурност.

Най-ключовият проект в индустрията се захранва от EXERON, след спечелено гигантско технологично състезание с най-големите компании в power сектора.

Вече получихме и първите признания от компании като Shell и Total, че EXERON и IPS в този ключов проект правят революция в сектора. Дълбок поклон за целия екип на IPS, които направиха това възможно с цената на безобразно много труд, безсънни нощи, както и предизвикателствата на терен в Кралство Саудитска Арабия!“.

„Интернешънъл Пауър Съплай“ АД (IPS) е компания с близо 30-годишен опит. Създадена е през 1989 година и е специализирана в разработването на високотехнологични токозахранващи системи за приложение в телекомуникациите, енергетиката, отбраната и райони без електропреносна инфраструктура, сочат данните в сайта.

Продуктовото портфолио включва модулни off-grid системи за автономно електрозахранване в отделни райони, токоизправителни и инверторни системи, комплексни телеком решения и др. Продуктите на IPS се експлоатират в 56 страни и са сертифицирани по военен НАТО стандарт за качество AQAP 2110.

Освен, че с уникалните си собствени продукти компанията стъпи в 60 страни по света, вече е факт и първият й собствен завод за 36 млн. лева в Кърджали. В момента вървят кастингите за бъдещите работници и служители. Първоначално ще бъдат наети 240 души, намерението е броят им да достигне 600.

Този завод няма да ползва електричество от мрежата, а ще бъде 100% енергийно независим – на покрива се инсталират 240 киловатпика соларни панели, както и вятърни перки пред сградата. Компанията си партнира с местната професионална гимназия по елетроника и електротехника, тъй като трябва да си осигури електроинженери.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови