Службите минават под надзора на премиера

Юлиан Христов 25 април 2012 в 15:07 3727 0

КСНС. Снимка: Сергей Антонов
КСНС. Снимка: Сергей Антонов

Службите за сигурност, без НСО, минават на пряко подчинение на премиера.

Около това становище се обедини Консултативният съвет за национална сигурност (КСНС) при президента.

Дейността на службите ще с координира от Съвета за сигурност при премиера. Службите ще имат свои закони до април 2013 година. След близо 22 години липса на специални закони за НСО, НРС и военното разузнаване, се очаква внасянето им в пакет в парламента до декември тази година и приемането им през полетта на следващата година.

Очаквано днес бе прието решението всички служби, освен НСО, да отидат под шапката на Министерски съвет. Службата за охрана остава под опеката на президента.

Кой ще ръководи

"Съветът за сигурност при Министерски съвет не кадрува и не управлява службите. С общия усттройствен закон за националната сигурност, който ще бъде внесен в парламента до края на тази година, ще стане категорично ясно всяка една от службите по какъв начин се вписва в общата система за национална сигурност", коментира президентът Росен Плевнелиев.

Изпълнителната власт поема ръководството на службите. Премиерът Бойко Борисов днес обяви, че никога не е объсждана идеята трети силов вицепремиер да отговаря за тях. Координацията на службите ще се осъществява от Съвета за сигурност към премиера, а контролът - от парламента. Днес стана ясно още, че вицепремиерът Цветан Цветанов е оттелил своето предложение да замества премиера в Съвета за сигурност, когато той отсъства. „Цветанов оттегли предложенията в доклада. За вицепремиер никога не е говорено пред мен”, каза Борисов. Хората, които са правили предложения, без да ме питат, вече не са си на постовете, допълни той.

Участниците в КСНС са постигнали съгласие, че в годините на прехода са положени усилия за това дейностите свързани с отбраната и сигурността на страната да бъдат в съответствие с новите реалности и изисквания. "Независимо от проведените реформи, дейностите на институциите и органите от сектор сигурност в редица области изостават от изискванията за динамичната и бързопроменяща се среда за сигурност", каза държавният глава. Той посочи, че основните причини за проблемите в сектора се свеждат до "отношението, политиката и управлението на тези дейности".

Плевнелиев подчерта, че повече от 20 години службите не работят в единно правно пространство. Каза още, че е недопустимо за това време НРС и НСО да работят без закони и без парламентарен контрол. Затова и ще се подготвят и обшият устройствен закон за службите и законите за НРС и НСО. Министърът на отбраната Аню Ангелов пък трябва да подготви промени в проекта за закон за военното разузнаване. Преди да бъдат внесени в министерски съвет всички закони трябва да бъдат публично обсъдени.

Вицепремиерът Цветанов обясни, че отправеното от него предложение е било да има опълномощен от министър-председателя вицепремиер. "Но поради това, че имаше дебат по темата, аз направих оттегляне на тази част от доклада, за да може действително да се постигне този политически консенсус и да не остава абсолютно никакво съмнение в някого, че някой би могъл да пренебрегне премиера и всъщност да се знае, че премиерът е единственият, който може да свиква и в негово присъствие да се провеждат заседанията на съвета по сигурност", обясни Цветанов пред журналисти. За да не се допускат слабости в службите, трябва да има парламентарен контрол. За добро или за лошо, ние винаги се нуждаем от парламентарен контрол, който да бъде осъществяван, в случая от опозицията, обясни Цветанов. Според него парламентарната комисията, която трябва да контролира службите, няма да бъде оглавявана от днешните управляващи или от мнозинството, за да отпаднат всякакви съмнения. Трябва да има реален анализ на състоянието на сигурността, на рисковете за сигурността на България. Това беше коментарът на лидера на БСП Сергей Станишев. "Доволен съм, че успяхме да отстоим паралелно и преди приемането на закони за военното разузнаване, за НРС и за НСО, трябва да бъде разработен общ закон са националната сигурност. Радвам се, че отстояхме на тезата, че в сектора сигурност не бива да се допуска свръхконцентрация на концентрация на власт, а трябва да има баланс на отговорностите между отделните институции", каза още той. Станишев смята още, че няма ясен отговор за бъдещето на българската енергетика, освен общо намерение, че тя трябва да се развива. Според него поведението на правителството е "безотговорно и антинационално".

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови