МВР призна: Отказът на полицаи да се легимират няма правно основание

Последна промяна на 29 август 2013 в 11:56 21983 14

Двама души бяха арестувани на протеста пред парламента, защото замеряли сградата с домати. Снимка: Булфото
Двама души бяха арестувани на протеста пред парламента, защото замеряли сградата с домати. Снимка: Булфото

Макар и с половин уста, МВР призна, че няма правно основание служители на ведомството да не се легитимират, когато това им бъде поискано от граждани.

Това става ясно от отговор на запитване на OFFNews по повод случаите, при които полицаи отказваха да се легитимират или не носеха съответните отличителни служебни знаци на униформите си по време на летните протести в София.

Според Закона за МВР (ЗМВР) при осъществяване на правомощията си служителите удостоверяват качеството си със служебна карта или с личен знак. Законът позволява на министъра на вътрешните работи да определя как да изглежда униформата, върху която трябва да има символи и отличителни знаци на структурите на МВР.

Попитахме МВР има ли заповед, която да позволява на униформените да не носят отличителни знаци. От там отговориха, че няма правно основание за издаването на такава заповед, а така също и на заповед за това полицаите да не се представят със служебна карта, когато легитимирането им бъде поискано.

От министерството са категорични, че полицаите трябва да се легитимират и когато правят проверка на лица, за които има данни, че са извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред, когато изискват документите им за самоличност или на контролен пункт. Тези случаи са регламентирани в чл. 61 на ЗМВР, както и във вътрешна инструкция, издадена през март 2011 година.

Когато полицаите извършват задържане обаче, законът не е така категоричен по отношение на легитимирането им. Подобна легитимация се прави в т.нар. писмена заповед за задържане, където обаче се посочват името, длъжността и местоработата на служителя, издал заповедта за арест, но не и на служителя извършил задържането.

Разказите на очевидци се разминават с твърденията на МВР по отношение на легитимацията на полицаите. Така например, на 31 юли, по време на протест през деня, полицаи задържаха двама протестиращи на площада зад храм-паметника “Свети Александър Невски”, без да се легитимират.

До задържането се стигнало, след като двама младежи отказали да представят личните си карти на полицаите. Така се стигнало до спор за това кой първи да се легитимира – протестиращите поискали първо полицаите да покажат документите си и отказали да покажат личните си карти.

На 3 юли протестиращи алармираха, че полицаи масово изисквали личните им данни, като отказвали да се легитимират.

В нощта на сблъсъците между протестиращи и полиция имаше много сигнали за това, че някои полицаи не носели задължителните отличителни белези на униформите си.

От МВР не отговориха на въпроса какви санкции търпи полицай, отказал да се легитимира или такъв, на чиято униформа не са присъствали задължителните отличителни знаци.

Изискването полицаите да се легитимират има своите правни последици - съдебната практика показва, че това се съблюдава стриктно от съдиите при постановяването на решения.

Изискването за легитимиране е записано и в Закона за личните данни и то е свързано със защитата на лични данни. Според текстовете гражданите, чиито лични данни се изискват от съответния орган, са в пълното си право да поискат от своя страна легитимацията на проверяващия и да се поинтересуват за какво ще бъдат използвани данните им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3500

14

mmdimitrov

29.06 2018 в 23:59

След 35 дена пак ще съм на ПП ГКПП Гуптовка, от сега се усмихвам като знам как ще ме "посрещнат" новобранците полицаи от Погранична Полиция.
И на тях "ще им дам" СДАЧА! (ретство, там така си го наричат изнудването и то никога не е по малко от 100 евро) но моята стотачка пак ще ги разплаче.

3500

13

mmdimitrov

29.06 2018 в 23:44

Контролните органи са длъжни да се легитимират, и то не просто да покажат и скрият служебната си карта, а да ви предоставят възможност внимателно да я прочетете, ако желаете да си водите бележки никой няма право да ви забрани да го направите.
НО! Не бъдете наивни, и не вярвайте на това което ви разказват в интернет.
Процедурата по чл. 61 от ЗМВР урежда момента с представяне на вашите лични документи.
Четете!
В личната си практика съм изправил много полицаи пред военна прокуратура, имам и камара документи за тези които са уволнени и лишени от трудовия си стаж, както и такива които са ми плащали обезщетения за простъпките си.
Но, всичко това по закона за полицията в Белгия, защото живея там.
Като си дойда в България или отида в Русия с жена си, винаги си нося в колата съответния закон, и който ме спре, си намира късмета да се придържа стриктно към закона.
Тази година разковах "бараката" на ПП ГКПП Гуптовка, уволниха цялата смяна, заради 100 евро рушувет, които ми върнаха но беше късно.

10.09 2013 в 17:25

Къде има такива професионалисти в България?

02.09 2013 в 13:58

Има една съществена разлика между това да влезеш в М-Тел и да ти иска документите полицай - първото го правиш по свое желание и знаеш кой е срещу теб. А човек като види един нагъл сульо в униформа, държащ се както не би трябвало да се държи полицай, как да е сигурен, че този срещу него е полицай, изпълняващ задълженията си???
Аман и от комплексирани полицаи!

30.08 2013 в 10:32

Детенце глупаво :) трябва още много да четеш,но не комикси!

30.08 2013 в 10:26

тук се смях от сърце -> "...или просто има униформа а е в отпуска или не е на служба итн"

30.08 2013 в 09:50

"От МВР не отговориха на въпроса какви санкции търпи полицай, отказал да се легитимира"

Попитайте ги пак. И отново. Ако трябва, 17 пъти, като Джеръми Паксмън. Докато отговорят. Бъдете професионалисти докрай.

30.08 2013 в 02:56

Ами ако имам полицейска униформа, но не съм полицай. В суматохата на протестите мога да събера колкото си искам лични карти и да използвам информацията от тях по най-различни начини. И ако искат да се легитимирам няма как да го направя, защото несъм полицай. Не е ли именно затова направен този закон, който ги задължава да се легитимират? Мислете малко преди да плямпате глупости.

29.08 2013 в 19:45

Когато пишете нещо поне си направете труда да прочетете тази наредба:НАРЕДБА № IЗ-1429 ОТ 1 ЮНИ 2011 Г. ЗА УНИФОРМЕНОТО ОБЛЕКЛО, ОТЛИЧИТЕЛНИТЕ ЗНАЦИ И ПРИНАДЛЕЖНОСТИТЕ, СВЪРЗАНИ С ИЗПЪЛНЕНИЕТО НА СЛУЖЕБНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ДЪРЖАВНИТЕ СЛУЖИТЕЛИ В МИНИСТЕРСТВОТО НА ВЪТРЕШНИТЕ РАБОТИ.Тя е общодостъпна и там ще прочетете , че значката вече не се носи а служи само за представяне по ЗМВР. И за да не се мъчите да търсите къде го пише ще ви помогна:3. Нагръден знак:
На предната лява част на якето, ризата и пуловера на линията на гърдите се поставя правоъгълен сребрист надпис за съответната структура, изписан на два езика - на български език, и под него - на английски език, в основния цвят на униформата, с размери 130 x 40 мм, както следва:


На български език На английски език
ОХРАНИТЕЛНА ПОЛИЦИЯ SECURITY POLICE

А това , че началниците не го знаят им е простено то те всичките са от ДАНС и никога не са носили униформа.Само за представянето сте прави но не и при масови безредици.

29.08 2013 в 18:38

Следващия път като влезеш в офис на ГлоБул/МТел за да си палтиш сметката, поискай на лелката да ти се легитимира. От къде да знаеш дали това наистина е офис на ГлоБул/МТел. Може да е офис на Булгарплод. А и те те питат на кого е сметката, искат ти лична карта като сключваш договор, че даже и телефонния ти номер знаят, изедниците мръсни. Че и пари ти вземат и то без да са ти ги поискали - сам им ги даваш.

Аман от комплексари.
 
X