МВР призна: Отказът на полицаи да се легимират няма правно основание

Юлиан Христов 29 август 2013 в 11:56 27664 14

Двама души бяха арестувани на протеста пред парламента, защото замеряли сградата с домати. Снимка: Булфото
Двама души бяха арестувани на протеста пред парламента, защото замеряли сградата с домати. Снимка: Булфото

Макар и с половин уста, МВР призна, че няма правно основание служители на ведомството да не се легитимират, когато това им бъде поискано от граждани.

Това става ясно от отговор на запитване на OFFNews по повод случаите, при които полицаи отказваха да се легитимират или не носеха съответните отличителни служебни знаци на униформите си по време на летните протести в София.

Според Закона за МВР (ЗМВР) при осъществяване на правомощията си служителите удостоверяват качеството си със служебна карта или с личен знак. Законът позволява на министъра на вътрешните работи да определя как да изглежда униформата, върху която трябва да има символи и отличителни знаци на структурите на МВР.

Попитахме МВР има ли заповед, която да позволява на униформените да не носят отличителни знаци. От там отговориха, че няма правно основание за издаването на такава заповед, а така също и на заповед за това полицаите да не се представят със служебна карта, когато легитимирането им бъде поискано.

От министерството са категорични, че полицаите трябва да се легитимират и когато правят проверка на лица, за които има данни, че са извършили престъпление или друго нарушение на обществения ред, когато изискват документите им за самоличност или на контролен пункт. Тези случаи са регламентирани в чл. 61 на ЗМВР, както и във вътрешна инструкция, издадена през март 2011 година.

Когато полицаите извършват задържане обаче, законът не е така категоричен по отношение на легитимирането им. Подобна легитимация се прави в т.нар. писмена заповед за задържане, където обаче се посочват името, длъжността и местоработата на служителя, издал заповедта за арест, но не и на служителя извършил задържането.

Разказите на очевидци се разминават с твърденията на МВР по отношение на легитимацията на полицаите. Така например, на 31 юли, по време на протест през деня, полицаи задържаха двама протестиращи на площада зад храм-паметника “Свети Александър Невски”, без да се легитимират.

До задържането се стигнало, след като двама младежи отказали да представят личните си карти на полицаите. Така се стигнало до спор за това кой първи да се легитимира – протестиращите поискали първо полицаите да покажат документите си и отказали да покажат личните си карти.

На 3 юли протестиращи алармираха, че полицаи масово изисквали личните им данни, като отказвали да се легитимират.

В нощта на сблъсъците между протестиращи и полиция имаше много сигнали за това, че някои полицаи не носели задължителните отличителни белези на униформите си.

От МВР не отговориха на въпроса какви санкции търпи полицай, отказал да се легитимира или такъв, на чиято униформа не са присъствали задължителните отличителни знаци.

Изискването полицаите да се легитимират има своите правни последици - съдебната практика показва, че това се съблюдава стриктно от съдиите при постановяването на решения.

Изискването за легитимиране е записано и в Закона за личните данни и то е свързано със защитата на лични данни. Според текстовете гражданите, чиито лични данни се изискват от съответния орган, са в пълното си право да поискат от своя страна легитимацията на проверяващия и да се поинтересуват за какво ще бъдат използвани данните им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6620

14

mmdimitrov

29.06 2018 в 23:59

След 35 дена пак ще съм на ПП ГКПП Гуптовка, от сега се усмихвам като знам как ще ме "посрещнат" новобранците полицаи от Погранична Полиция.
И на тях "ще им дам" СДАЧА! (ретство, там така си го наричат изнудването и то никога не е по малко от 100 евро) но моята стотачка пак ще ги разплаче.

6620

13

mmdimitrov

29.06 2018 в 23:44

Контролните органи са длъжни да се легитимират, и то не просто да покажат и скрият служебната си карта, а да ви предоставят възможност внимателно да я прочетете, ако желаете да си водите бележки никой няма право да ви забрани да го направите.
НО! Не бъдете наивни, и не вярвайте на това което ви разказват в интернет.
Процедурата по чл. 61 от ЗМВР урежда момента с представяне на вашите лични документи.
Четете!
В личната си практика съм изправил много полицаи пред военна прокуратура, имам и камара документи за тези които са уволнени и лишени от трудовия си стаж, както и такива които са ми плащали обезщетения за простъпките си.
Но, всичко това по закона за полицията в Белгия, защото живея там.
Като си дойда в България или отида в Русия с жена си, винаги си нося в колата съответния закон, и който ме спре, си намира късмета да се придържа стриктно към закона.
Тази година разковах "бараката" на ПП ГКПП Гуптовка, уволниха цялата смяна, заради 100 евро рушувет, които ми върнаха но беше късно.