Пуснаха списъка на агентите на ДС в ръководството на „Инвестбанк“

Последна промяна на 08 август 2013 в 18:54 15416 27

Петя Славова, собственик и шеф на надзора на
Петя Славова, собственик и шеф на надзора на "Инвестбанк". Снимка: БГНЕС

Списък с бившите агенти на „Държавна сигурност“ в ръководството на „Инвестбанк“ публикува днес Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и комунистическите разузнавателни служби.

От общо 47 проверени лица в ръководните органи на банката, десетима са бивши агенти на държавния репресивен апарат. Сред тях е генерал Любен Гоцев, който е бил в надзорния съвет на банката от февруари 1997 до април 1998 г. Гоцев е бил назначен за разузнавач с чин лейтенант през 1961 г. към Първо главно управление на ДС. Същата година е изпратен на едногодишно обучение в СССР. През 1974 г. той се издига до зам.-началник на Първо, а през 1983 г. е уволнен.

Гоцев бе депутат от БСП в 7-то Велико народно събрание след промените, за кратко - министър на външните работи в правителството на Андрей Луканов и за около година - посланик в Холандия. След което напусна политиката.

Друг бивш агент в списъка е Станислав Безуханов – брат на бизнесдамата Саша Безуханова, която миналия месец обяви, че напуска високия си пост в компанията „Хюлет – Пакард“ (тя е директор на публичния сектор на корпорацията за развиващите се пазари) и се връща в България, за да участва в новия граждански проект „България може“.

Безуханов е бил назначен за щатен служител на Първо главно управление на ДС през февруари 1989 г. В банката е бил член на надзорния съвет от декември 1994 до февруари 1997 г., когато е заменен от Любен Гоцев.

Другите имена в списъка са Валентина Атанасова (агент „Зоя“), която е била изпълнителен директор на „Инвестбанк“ от края на 1994 г. до април 1997 г., Горан Симеонов – член на управителния съвет между 1994 и 1998 г., Лъчезар Ефтимов Иванов – член на управителния съвет през 1998-1999 г. , Огнян Пеовски – изпълнителен директор през 1994 – 1996 г., Пенчо Черкезов – в управителния съвет между 2005 и 2011 г., Петър Балезов (секретен сътрудни „Аллов“) - в надзора на банката между 1994 и 1997 г., Стоян Мишев – шеф на надзора от 1994 до 1998 г. и Цветан Начев – изпълнителен директор от 1994 до 1998 г.

Банката е лицензирана през 1994 г. като МОБ „Св. Никола АД“, през 1998 г. променя наименованието си на Търговска банка "Нефтинвестбанк", през 2002 г. – на ТБ "Инвестбанк" и през 2011 г. на "Инвестбанк".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

09.08 2013 в 17:53

Обама, каквото е казал за Путин, очевидно приляга и на вас, само че вие още живеете не в годините на Студената война, а в дните след 10-ти ноември.

09.08 2013 в 17:52

Лустрацията е недемократична мярка, която повече приляга на една социалистическа държава. След 9-ти септември част от българските граждани са били възпрепяствани да участват активно в обществения и политическия живот. Лустрация днес би била абсолютно същото.

09.08 2013 в 16:06

Даа! Имаш верен поглед върху смрадливите процеси в държавата. Продължавай напред да светиш в тъмнината!

09.08 2013 в 14:37

+1 - безкомпромисно вярно написано! Евалла! :)

09.08 2013 в 13:12

Все нещо не ми се връзваше HP преоткрива българска технология и госпожата с руска фамилия се изстрелва във висините на HP, после аварийно се приземява уж да прави политика в България, Обама казва, че каквото и да говори на Путин, Путин си е останал в годините на студената война, а то какво било. Защо ли една банка, бъкана от кадри на първо главно ще се казва Нефт инвест.Това е то петата колона, заради която България е най-бедната страна в ЕС. България, раздърпана между нефтените пари, които се стопанисват от правешката фамилия и Отвореното общество на ЦРУ няма собствена политика, затова и бъдещето на България е все по-неясно и несигурно, вече гонят българските журналисти от срещи на уж българския президент, а страната се турцизира все повече. Българите ги няма, вместо тях са хората на ДС, децата и внуците им, заедно с турската квота по министерства, фирми и служби. Това с изгонените журналисти нямаше да се рамине само преди 10-15 години, сега цял ден медиите мълчаха преди да споменат нещо. Процесът е завършен и за това имат вина точно ДС кадрите, които с алчност и простотия прогониха нормалните българи от България и сложиха едно аморфно същество за президент да пази мястото за бодигарда на Живков.

09.08 2013 в 12:08

Особено когато не искат да го има...

09.08 2013 в 10:24

/Линкове, дори без www-тата, днес пак не излизат./ Любознателните да потърсят в полето на е-вестник материалите за видните ковчезници от инвестбанк - Клептокрацията! Цели 7 части и има какво да се прочете.
Или по заглавие: Клептокрация 7. Откраднати пари от клиенти в “Инвестбанк” отиват към фирми на Петя Славова; Властта сложи чадър над кражбите в банката на Петя Славова. Но защо мълчат медиите?
Все пак, в ОффНюза не може да има всичко.

09.08 2013 в 10:13

Дано излязат линковете; все пак, струва си да се прочетат трилърите за Инвестбанк и банкоугодното дело на видните ни ковчезници там. Лошото е, че само с протести няма да ги вкараме в ковчезите. Нещо се пропуска статуквото, че управляващите на управляващите са ония, дето държат парите...
http://e-vestnik.bg/11756
http://e-vestnik.bg/14442
Епичните четива за клептокрацията и кой държи чадъра над тази банка - накуп за любознателните.

09.08 2013 в 09:58

Да си наивник не е лошо. Лошото е умишлено да се правиш на глупак и умишлено да замиташ проблемите под килима. Тази шайка нито скоро ще изчезне, нито скоро някой ще им наруши финансовия комфорт. Светъл пример с избиване нема да има, просто защото сегашните бяха организаторите на онези избитите и к'вото можаха - прибраха. Тези от днес си легализираха парите и им дреме на дънните платки кой в какви списъци ще ги сложи. Те все така ще си купуват политици и все така ще дърпат конците задкулисно. Щото да бе само Дилян Пеевски, с мед да го намажем. Ама не е. Над 600 са милионерите в България - официалните. А неофициалните? А милиардерите? Та трябва да си идиот за да смяташ, че империи от рода на тези, които притежават различните кръгове, дето държат политиците ни за топките, ще се сринат и то за отрицателно време. Както се казваше в един български филм, ще се сринат, ама ... друг път. Кое точно ще сринеш? Банките им? Курортните им комплекси ли? Или летищните и пристанищните? Или заводите? М?

Хайде холан, елате си на себе си най-сетне и започнете да мислите. Това, което олигархията в България притежава е... България! И, за да се реконструира обществено-политическото й пространство, а в последствие и икономическото, с хепънинги и малоумни близалки-залъгалки от рода на Радан-Куневите нЕма да се случи. Но неизвестното в задачата е, има ли някой от всички днешни български политици, (без значение дали са в парламента или извън него), които изобщо да искат това да се случи. И, докато не намерите такива политици, които да поискат това, все ще е „Преобул се Илия – пак в тия“, без значение с какви цветове ги мажете и как ги наричате. Щото онези зад тях, които са си ги напазарували, са едни и същи.

09.08 2013 в 09:49

А каква вагинална, орална, анална програма е правила Сервиторката на известни прокурори!!