Румен Миланов иска извинение от премиера

Юлиан Христов 24 април 2012 в 18:36 2329 0

Румен Миланов. Снимка: БГНЕС
Румен Миланов. Снимка: БГНЕС

Премиерът да разпореди проверка дали Румен Миланов е оказвал натиск за спиране на доклада срещу бившия шеф на НРС ген. Кирчо Киров и да се извини.

Това се казва в обръщение, което бившият съветник на премиера по въпросите на сигурността Румен Миланов изпрати до медиите. Изявлението е в отговор на обвинения, че Миланов е опитвал да повлияе върху негативния тон на доклада за работата на НРС. В текста на обръщението се казва:

"Като български офицер съм се старал да работя честно и достойно през целия си трудов път и правя това изявление не като отговор на тиражираните по мой адрес неверни обвинения, а в израз на отговорността ми пред българските граждани и държавата. Категорично отричам твърденията за оказване на какъвто и да било натиск от моя страна върху новото ръководство на Национална разузнавателна служба по повод критичен доклад за ген. Кирчо Киров. Заявявам, че никога не съм злоупотребявал с доверието на министър-председателя. Ако съм ползвал името му - това винаги е било с негова санкция. Убеден съм, че достойният начин за действие е министър-председателят да разпореди необходимата проверка и да отправи публично извинение".

Миланов заявява, че системата за национална сигурност е неефективна и е необходимо тя да бъде надградена. "Поддържам позицията си, че концентрация на власт в сектор "Сигурност" е вредна и опасна. Тя трябва да бъде компенсирана с по-високо ниво на координация и контрол, както и с диалог между отделните структури", обяснява бившият ръководител на БОРКОР и заявява, че предлаганата фигура на трети вицепремиер по сигурността не е теза, лансирана от него. "Още по-малко имам подобни амбиции", казва Миланов.

Той не отрича, че оглавяването от него звено за борба с корупцията БОРКОР не е е заработило пълноценно. За това обаче са необходими законодателни промени. "Независимо от това, не съм се оправдавал с юридически пречки за осъществяване на дейността. Напротив, още от встъпването ми в длъжност като негов директор съм предприел всички възможни действия за създаване на организация за работа с ограничения финансов и човешки ресурс, за привличането на юридически екип за изработване и приемане на нужните законодателни промени, както и за най-важния елемент от дейността на Центъра - иновативен специализиран софтуер, който представлява цялостна кибернитична система за прилагане на принципно нова методология за анализ и превенция на корупционните практики, се казва още в текста.

"Продължавам да мисля, че позицията ми е правилна и не се отказвам от идеите, които застъпвам. Желая успех на хората, които ще ме заместят! С достойнство съм си тръгвал от всяка длъжност, която съм заемал, както и сега. Без притеснение мога да погледна открито в очите и Премиера, и всеки колега, с който съм работил. Не знам дали други могат да кажат това за себе си!", завършва обръщението.

В същото време днес от НСО изпратиха прессъобщение до медиите, каквато практика службата няма. В текста се опровергават твърденията на бившия служител на НСО полк. Николай Марков за това, че службата е използвана с цел набирането на информация срещу политически опоненти на президента. Визираният от Марков период е времето, в което Румен Миланов оглавяваше звеното за охрана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови