След атентата Баретата получи и нови обвинения

Юлиан Христов 18 февруари 2013 в 15:50 3381 0

Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в
Златко Баретата лежи ранен във фоайето на Съдебната палата, преди да бъде откаран в "Пирогов". Снимка: Булфото

Златомир Иванов-Баретата и още седем души бяха обвинени за участието в организирана престъпна група за разпространение на наркотици. 

Това съобщиха от спецпрокуратурата.

Съобщението идва седмици, след стрелбата по Баретата пред Съдебната палата в София и след твърденията на зам. градския прокурор Роман Василев, че атентатът може да е свързан с връщане на позиции на Баретата в наркобизнеса. Преди няколко дни пък шефът на ГДБОП Станимир Флоров заяви, че Баретата отдавна не е в бизнеса с наркотиците. 

Според съобщението на прокуратурата участниците в престъпната структура са задържани на 16 февруари 2013 г. при специализирана операция на ГДБОП и областните дирекции на МВР в Пазарджик, Стара Загора, София-град и София област, под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. През нощта на 16 срещу 17 февруари обвинения са повдигнати на:

1. Златомир Иванов,

2. Ивайло Борисов,

3. Златко Гочев – ръководители на групата, за престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. ал. 1 от НК;

4. Кристиян Лалев,

5. Тихомир Стоянов,

6. Тодор Цветанов,

7. Петър Цветанов и

8. Стефан Грозданов – участници, за престъпление по чл. 321, ал. 3, вр. ал.2 от НК.

Обвинението срещу Златомир Иванов е повдигнато, но не е предявено, тъй като той е на лечение в болница. Материалите срещу него ще бъдат предявени, когато здравословното му състояние позволява това.

Според събраните доказателства, групата е била ръководена от Златомир Иванов до деня на покушението над него пред Съдебната палата в София – 29 януари 2013 г. След тази дата ръководството поемат Ивайло Борисов, по-известен с прякора Ториното, и Златко Гочев-Малкия Златко.

Доказателствата сочат, че групата е разпространявала кокаин и марихуана от 2012 г. в курортния комплекс „Слънчев бряг“ и в София. Известни количества са били пласирани на територията на Казанлък и Стара Загора.

Продажбата на наркотици в „Слънчев бряг“, а от края на август 2012 г. и в София, е била пряко ръководена от Ивайло Борисов. В структурата под Ториното е бил Стефан Грозданов, който контролирал дилърите, сред които братята Петър и Тодор Цветанови. Борисов зареждал Грозданов с кокаин на едро, който предавал получената дрога на братята Цветанови и Иван Иванов (Иванов задържан на 2 февруари 2013 г., като делото срещу него предстои да бъде присъединено към настоящото производство). Дилърите на дребно отчитали пред Грозданов сумите от продажбите всяка седмица, като задържали за себе си процент от печалбата.

Кристиян Лалев и Тихомир Стоянов получавали от Грозданов стоката, предназначена за разпространение в София, и я съхранявали. Тя била пласирана отново от братята Цветанови и Иван Иванов, като парите се предавали на Ивайло Борисов. Той от своя страна се отчитал на Златко Гочев-Малкия Златко, който контролирал и мрежа от дилъри в Казанлък и Стара Загора. Борисов се отчитал директно и на Златомир Иванов, който задържал за себе си значителен процент от печалбата.

Освен делото срещу арестувания на 2 февруари 2013 г. дилър на групата Иван Иванов, към настоящото съдебно производство ще бъде присъединено и друго дело – срещу двама дилъри на Златко Гочев, задържани в Казанлък на 9 февруари 2013 г. С това обвинените за участие в организираната престъпна група ще станат 11.

На 17 февруари 2013 г. Специализираният наказателен съд наложи постоянна мярка „Задържане под стража“ на двама от участниците в групата – Ивайло Борисов-Ториното и Стефан Грозданов. Съдът не наложи постоянен арест на Лалев, Стоянов и Тодор Цветанов, предстои протест пред Апелативния специализиран наказателен съд срещу оставянето им без мярка за неотклонение.

Днес в Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за налагане на постоянна мярка „Задържане под стража“ на Златко Гочев и Йордан Цветанов, чиито обвинения са повдигнати на 17 февруари и им е наложено прокурорско задържане до 72 часа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови