Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Стрелбата срещу Баретата не била за сплашване

Юлиан Христов 03 февруари 2013 в 13:11 2086 0

Веселин Данов
Веселин Данов

Целта на стрелбата срещу Златомир Иванов-Златко Баретата била той да бъде ликвидиран, а не за сплашване. Това каза пред ТВ7 бизнесменът Веселин Данов, бивш сътрудник на Баретата.

Той изрази становището, че е възможно поръчителят и извършителят да са едно и също лице. Данов отрече възможността Алексей Петров да е замесен в покушението и препоръча да властите да окажат натиск върху всички от подземния свят, за да бъде разкрит извършителят. „Няма човек в държавата, който да се занимава със сенчест бизнес и да не е покровителстван от държавата“, добави бизнесменът, като допусна и възможността стрелецът вече да е задържан.

Данов изрази несъгласие с това, че е имало подготовка за стрелба и от страна на "Позитано", както и че стрелецът е добър професионалист. 

Той изрази мнение, че този акт ще урони престижа на страната ни и повдигна въпроса защо се стреля срещу охранителя на Златко-Баретата. „Тези, които са наясно, ще ме разберат какво искам да кажа. Защо стрелецът ще отвръща на огъня на охранителя, а няма да се изнесе от мястото след като си е свършил работата с Баретата? И второто – не съм съгласен, че е имало резервен план на покушителите откъм ул. „Позитано”, служебният вход на Съдебната палата, откъдето е влизал обикновено Златко", коментира Данов.

Според него от тази страна било невъзможно да се извърши подобен атентат, защото няма подходящи сгради и стрелецът е трябвало да се качи на покрива. Данов смята, че този акт ще урони престижа на страната ни и повдигна въпроса защо се стреля срещу охранителя на Златко Баретата.

Тезата за отстраняването на Баретата беше подкрепена и от зам.-директора на СДВР Ивайло Спиридонов. По думите му начинът, по който е извършено престъплението, насочва към заключението, че целта е била отстраняването на Златомир Иванов, чието състоянието към момента е тежко. Пред ТВ7 той заяви, че разследването напредва с бързи темпове. Първата версия, по която се работи е, че то е извършено от човек, който има икономически интерес от неговото отстраняване. Втората е, че лице от криминалния контингент има интерес да отстрани Баретата, а третата - че целта е да се възбуди обществен интерес и да се ескалира напрежение. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews