Плевнелиев: Имаме исторически шанс. Провалът би бил исторически срам (обновена)

17 септември 2013 в 14:21 2971 53

Президентът Росен Плевнелиев на дискусия във Военния клуб
Президентът Росен Плевнелиев на дискусия във Военния клуб

Голямата картинка е, че днес българите подават ръка на политиците за промяна. Това е исторически шанс. Но ако се провалим, ще бъде исторически срам. Гледат ни в близки държави като Сърбия, Хърватия и си казват: "Вижте какво правят българите." Ако се провалим, се проваляме с гръм и трясък в целия регион. Защото в Югоизточна Европа, на Балканите, проблемите са по-различни - тук проблемът е незавършеният преход.

Това каза президентът Росен Плевнелиев, който откри първата от серия дискусии с граждани на тема пазарна икономика. Дебатите са част от инициативата на държавния глава “Диалог с гражданите”, в която ще бъдат обсъдени и други теми като медийната свобода.

На дебата в столичния Военен клуб дойдоха хора от протестите срещу кабинета на Пламен Орешарски, представители на различни организации, президентът Желю Желев, бившият финансов министър Стоян Александров, вицепремиерите от служебното правителство Деяна Костадинова и Екатерина Захариева, представители на дипломатическия корпус и др. Много от въпросите се оказаха в стила на политическите прокламации, но бяха повдигнати и много резонни теми като образованието, цената на ВЕИ енергията, енергийните монополи, ниските доходи.

Има само четири източника, от които олигархията се обогатява – държавните пари, обществените поръчки, приватизацията и сивият сектор, заяви в началното си обръщение към присъстващите държавният глава. Според Плевнелиев решенията срещу олигархията се крият именно в тези четири точки и трябва да се отговори на въпросите, къде седят държавните пари и кой ги управлява, кой контролира процеса на обществените поръчки и има ли контрабанда и как се източва ДДС.

"По пътя на тези източници и тяхното ограничаване можем по много ефективен начин да направим по-добра икономика в България", коментира президентът. При обществените поръчки според него трябва да се въведе типизиран подход и те да бъдат публични. "А не да засекретяваме договорите за магистралите, а те да бъдат пред очите на хората", коментира президентът. Той припомни, че приватизацията трябва да бъде насочена към добрите стопани. 

Сегашната 2013-та година е не на политиците, а на гражданското общество -  то излезе на сцената, насочи прожекторите и задава дневния ред на институциите, каза президентът. Корупция, мафия, монополи, олигарси, зависими медии, недостатъчно ефективно правораздаване и недостатъчно справедлива държава са темите, зададени от гражданското общество, заяви още Плевнелиев.   

АЕЦ "Белене" и Южен поток

Аз съм твърдо против да се строи "АЕЦ" Белене за 10 млрд. евро. По-добре е държавата да даде 1 млрд. за саниране и енергийна ефективност. Така ще се възстанови и цената на панелките, коментира държавният глава. По-късно той каза, че липсата на прозрачност навява опасения, че проектът "Южен поток" може да се превърне в сходен с "Белене" казус - да се инвестират незнайно колко държавни средства в проект, който може да загроби икономиката ни.

На въпрос дали България да инвестира в социални пакети или в икономика, президентът отговори: "Аз съм за тези социални мерки, но те са на кредит. Децата на майките ще платят сметката".

Енергийни монополи и ДКЕВР

Чавдар Янев - популярно лице от февруарските протести, отвори темата за енергийните монополи: "В България има сталински монополи. Те трябва да станат търговски дружества и да си търсят клиентите на пазара", коментира Янев.

Мнението ми е, че ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) трябва да стане независим надпартиен орган, избиран от парламента. Изненадан съм, че това не залегна в промените в Закона за енергетиката, отговори Плевнелиев. Сега цената на тока пада с административни команди, а трябва да пада с конкуренция, посочи още той.

 Президентът Желев: Широка коалиция

Малко след началото на дискусията в залата дойде и президентът Желю Желев, който бе посрещнат с бурни аплодисменти. Той взе думата и обяви, че най-важно днес е обединяването, което не значи липса на партийни идеологии и политически различия. Желев препоръча на днешните управляващи да почерпят опит от недалечното минало, когато след провала на второто правителство на Андрей Луканов общественото напрежение отново е много високо.

Тогава Желев събрал парламентарните сили в президентството и им казал, че ако не се вземат мерки, напрежението ще ескалира, може да се стигне и до гражданска война. Препоръчал на Луканов да подаде оставка. Отговорили му, че БСП е дошла на власт с честни избори. Те винаги идват на власт с честни избори и тогава това бе признато и от другите партии, но препоръчах да се създаде широка коалиция, разказа Желев. Впоследствие с такава коалиция на власт идва кабинетът на Димитър Попов. Правителството на Попов направи неща, които друг кабинет на прехода не успя, коментира той.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!