Quantcast

Президентът: Тесен кръг от хора влияе върху политиката

Последна промяна на 16 септември 2013 в 16:03 3420 28

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Факт е, че в България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси.

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. 

Според него, за да излезе от политическата криза, е нужен диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили.

Плевнелиев каза, че е отворен за диалог и фактът, че е снел доверието си от правителството не означава, че не работи с него. 

"Аз съм последният човек, който ще блокира който и да е позитивен процес в държавата. Напротив, ще го подкрепя, ние имаме нужда от това. Аз призовах и за декларация за общите приоритети през стартиралия нов сезон на парламента", коментира пред журналисти държавният глава. 

Според Росен Плевнелиев консенсусът в Народното събрание около декларация за националните приоритети е пътят, по който ще бъде възстановено доверието на гражданите в държавните институции. Ако това не се случи, президентът не изключва вариант на трайна политическа дестабилизация на страната.

„Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси“, подчерта още държавният глава.

"Аз стартирам утре много важни дебати под наслов "Диалог с гражданите" и съм поканил всички – тези, които протестират срещу президента, тези, които протестират срещу правителството, тези, които са "за" правителството. Нека да дойдат, техният глас ще бъде чут. Темата е "монополи", "олигархия", "корупция" и как могат да бъдат разградени. Ще чуем всеки. Като президент, аз също ще кажа категорично своето мнение", каза още Плевнелиев.

Държавният глава призова също така предлаганите законодателни промени да бъдат приемани в Народното събрание след провеждането на обществен дебат и изготвяне на оценка за въздействие на всеки законопроект. „Това е практика в Европейския съюз и затова моят апел към политиците е да спазват правилата, които сами са приели“, коментира още държавният глава.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.09 2013 в 16:34

Как мога да участвам в този "Диалог с гражданите"? Кога и къде?

17.09 2013 в 09:42

Добре де, Плевналиев, ти нали не влияеш върху политиката. Кво ти пука?

17.09 2013 в 03:22

Не си падам по фелациото, но току-що май схванах за какво стана дума:)
Прощавай, но неадекватната патетика си е неадекватна. Онова момче не е адекватно, и ще ти е трудно да ме убедиш в обратното.

17.09 2013 в 01:01

Мерси на платените редактори на сайта ,евала ,че ми изтрихте коментарите ,да станете столичани и да ве сполети комунизма

17.09 2013 в 00:40

Естествено, че е правилно. Точно човека на Борисов и на Прокопиев ли няма да знае кой управлява държавата и точно колко тесен е тоя кръг?! Нали той ходи на тайни вечери с представители на мюсюлманските общности, той обслужва икономическите интереси на Прокопиев, където жена му предпочита да продължи да работи, вместо да бъде до Роската като първа дама. Нали тоя отличник бърка България с Колорадо все едно е учил география от Черната Златка, тоя същия "отличник" не може да каже "Да живей България!" ако не му го е написала Ивет Добромирова. Смешник, не президент е това! За жалост трябва да го търпим с ежедневните му гафове. Освен всичко е и най-невероятния циник - човека, който ползва една и съща офшорна компания за да си изнася парите в Кипър с Иво Прокопиев - бизнесмена близък до всяка власт - Костов, НДСВ, ГЕРБ, който пък от своя страна се бори с олигархията?!?!?!? Някой спомня ли си още какво значи олигархия - сливане на икономическия и политическия елит. Е, по-открояващ се представител на това "съсловие" от Прокопиев няма. Ако не беше касиера на Костов, депутата Никола Николов, тоя "виден бизнесмен"... абе кво са виновни пък гражданите на Разград, че да ги обиждаме... ;)

17.09 2013 в 00:04

Тоя стана много досетлив откак Боцко не е на власт.Кат че ли тоя кръг е от 3 месецА..По голямо недоразумение като президент,България не познава.Не случайно и рейтинга му е най-ниският за държавен глава изобщо.Както правилно го наричат - президента на 1/4 България.А за гафовете му не ми се говори-неизброими..

16.09 2013 в 23:44

Ако президента случайно не знае как ще се реши политическата криза, не е зле да попита тези които знаят от CNN

16.09 2013 в 22:51

Смятай другите чисти българи - Местан и Станишко, колко са се сляли с пейзажа само ;)

16.09 2013 в 22:49

колко дават за подобна глупост д анапишеш? Добр ели плащат? Ч ми пусни връзка къде да ида да се запиша да изкарам някой лев и аз

16.09 2013 в 21:56

На Офшорко му изпъква помашкия задник.