Президентът: Тесен кръг от хора влияе върху политиката

16 септември 2013 в 16:03 4048 28

Росен Плевнелиев.  Снимка: Сергей Антонов
Росен Плевнелиев. Снимка: Сергей Антонов

Факт е, че в България тесен кръг от влиятелни хора влияе върху политиката и има срастване на медийни, политически и икономически интереси.

Това каза пред журналисти президентът Росен Плевнелиев. 

Според него, за да излезе от политическата криза, е нужен диалог между институциите и изграждане на механизми на доверие между основните политически сили.

Плевнелиев каза, че е отворен за диалог и фактът, че е снел доверието си от правителството не означава, че не работи с него. 

"Аз съм последният човек, който ще блокира който и да е позитивен процес в държавата. Напротив, ще го подкрепя, ние имаме нужда от това. Аз призовах и за декларация за общите приоритети през стартиралия нов сезон на парламента", коментира пред журналисти държавният глава. 

Според Росен Плевнелиев консенсусът в Народното събрание около декларация за националните приоритети е пътят, по който ще бъде възстановено доверието на гражданите в държавните институции. Ако това не се случи, президентът не изключва вариант на трайна политическа дестабилизация на страната.

„Това, че снех доверието си от правителството, не означава, че отказвам да работя с него. Ние споделяме общи позиции по много въпроси“, подчерта още държавният глава.

"Аз стартирам утре много важни дебати под наслов "Диалог с гражданите" и съм поканил всички – тези, които протестират срещу президента, тези, които протестират срещу правителството, тези, които са "за" правителството. Нека да дойдат, техният глас ще бъде чут. Темата е "монополи", "олигархия", "корупция" и как могат да бъдат разградени. Ще чуем всеки. Като президент, аз също ще кажа категорично своето мнение", каза още Плевнелиев.

Държавният глава призова също така предлаганите законодателни промени да бъдат приемани в Народното събрание след провеждането на обществен дебат и изготвяне на оценка за въздействие на всеки законопроект. „Това е практика в Европейския съюз и затова моят апел към политиците е да спазват правилата, които сами са приели“, коментира още държавният глава.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!