Осем жертви на наводненията, област Хасково бедства

Юлиан Христов 06 февруари 2012 в 16:17 3933 0

Водната стихия взе най-малко 9 жертви.
Водната стихия взе най-малко 9 жертви.
Жертвите от наводненията в Хасковско са осем, съобщи МВР. 27 са настанени в болницата в Харманли с различни травми, включително счупвания, и измръзвания.

Четирима са загиналите в с. Бисер, двама са били в завлечен от водите автомобил до с. Иваняне и двама - в друга кола, отнесена от водата край с. Бориславци. Още 10 човека се издирват.

В района на с. Бисер, община Харманли, продължават спасителните действия.

В района на Раднево - Любеново е отнесен насипът на жп линията и преустановено всякакво движение на влакове. Веднага след оттичане на водата екипи на „Железопътна инфраструктура” имат готовност да възстановят трасето. 12-те чуждестранни граждани от дерайлиралия рано тази сутрин международен влак за Истанбул са настанени в Хасково и им е осигурена храна и отопление. 14 румънски граждани, пътуващи за Букурещ, са извозени с автобус и са в района на Стара Загора. Уведомени са чуждестранните партньори и е спряна продажбата на билети по тази дестинация.

За броени минути значителен участък от град Харманли остана под вода, заради преливане на река Харманлийска, известна като Олу Дере, пише haskovo.net. Целия участък от моста, до изхода на магистралата, е залят. В най-ниската част нивото на водата е два метра. Почти целият Харманли е без ток. Заради опасността от късо съединение EVN изключи тока в по-голямата част от кварталите.

От ветеринарните власти са евакуирани около 960 животни от района на Любимец, Брягово, Лешниково и Бисер. Удавени са 18 животни. При влошаване на обстановката са застрашени около 1400 животни от района на Динево, Стойково и Малево. Към района пътуват четири екарисажни автомобила за извозване обезвреждане на умрелите животни.

Овладяна е ситуацията с яз. Орешец, като към момента се изпускат контролирано водни обеми.

Започнал е да прелива яз. „Камчия”, област Бургас, с 11 куб.м. в сек.

Язовир „Ивайловград” продължава да прелива. От два дни водни маси от язовир “Студен кладенец” се изпускат контролирано през ВЕЦ. Язовир “Тракиец”, област Хасково, се изпуска контролирано през напоителните канали.

В Област Бургас преливат яз. Ново Паничарево, яз. Камчия, Дермен Дере, като от яз. Маджарите, Порой, Ахелой, Трояново, Барган, Детелина и Антимовски се извършва контролирано изпускане, без да има опасност от заливане на населени места.

В Област Кърджали преливат 2 микроязовира – Конево и Висока поляна. В община Крумовград преливат 4 микроязовира -Вранско, Гулия, Сливарка 1 и Сливарка 2. Баражната стена на язовир край с. Садовица е поддала, като водата е преляла в близкото дере. Преливането на микроязовири 1 и 2 край с. Нановица е затворило пътя към туристическа хижа, в която няма посетители.

В област Кърджали пътят Конево-Бяла поляна е частично отнесен. Община Кирково – прекъснат е частично достъпът до 5 населени места - мах. Кос до с.Стоманци, мах.Караджовска до с.Дрангово, мах.Долна врана до с.Кран, мах. Малка първица до с.Шопци, с. Яковица. Община Момчилград – затворени са два моста – за селата Загорско и Седлари.

В района на с. Гита в област Стара Загора има наводнени няколко къщи. Язовир Раднево прелива през двата си преливника. В района на с.Медникарово-Обручище има наводнени около 100 къщи. В района на с. Коларово и с. Знаменосец има наводнени няколко къщи. Като цяло почти всички язовири в централната и източната част на областта преливат. Създадена е временна организация на движението във връзка с невъзможността за пропускане на ТИР-ове през ГКПП Капитан Петко войвода с 5 поста. Обявено е бедствие в община Гълъбово.

На територията на цялата страна е създадена организация за непрекъснато наблюдение нивата на реките и водоемите.

Останалите значими язовири на територията на страната, стопанисвани от НЕК и Напоителни системи имат около 30% свободен обем, като могат да поемат допълнителни количества водни маси. Чрез МВнР с нота са уведомени гръцката и турската страна за опасност от високи води.

Продължава покачването на нивото на р. Марица като при Свиленград е достигнато водно количество 1800 куб.м. в секунда. Продължава да е затворен за леки автомобили пътят в района на ГКПП - Капитан Андреево поради залят пътен участък.

Очаква с правителството на обяви ден на национален траур, след като се уточни броят на жертвите от природното бедствие в Хасковско, съобщиха от Министерския съвет. Ако точката влезе в дневния ред на редовното правителствено заседание в сряда, тя ще бъде първа. Ако утре или в четвъртък бъде установен броят на загиналите, решението за обявяване на Ден на национален траур ще бъде взето „на подпис”.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов вицепремиерът Цветан Цветанов и министърът на земеделието Мирослав Найденов отпътуваха днес спешно за село Бисер.

Социалният министър Тотю Младенов разпореди спасителни екипи на Агенцията за социално подпомагане веднага да тръгват за мястото на трагедията. Те трябва да помогнат при извеждането и настаняването на пострадалите, да им осигурят дрехи, топла храна и напитки.  Всички пострадали получат еднократна помощ в размер на 325 лева от дирекция „Социално подпомагане" - Харманли.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!