Станишев осъди "еврейската гад" на Мишо Шамара

Нели Чолашка 01 август 2013 в 17:20 7616 19

Сергей Станишев (кадър от събора на БСП на Бузлуджа)
Сергей Станишев (кадър от събора на БСП на Бузлуджа)

Осъждам всякакви подобни изказвания, те са крайно неуместни. Така лидерът на БСП Сергей Станишев коментира пред OFFNews  изцепката на рапъра Мишо Шамара, който като лице на контрапротеста нарече бившия министър на финансите Симеон Дянков "еврейска гад". 

"Нещо се е объркал човекът, направил е грешка. Всякакви прояви на расизъм трябва да бъдат отстранени, те по същество са прояви на езика на омразата - независимо дали става въпрос за агресия срещу роми, турци или за антисемитизъм", заяви социалистът Антон Кутев.

"А? Това е Мишо Шамара, рапър, какво да го коментирам. Недопустимо е да се намесват етнически елементи при личностната оценка на когото и да било", отговори депутатът от ДПС Четин Казак на въпрос на OFFNews.

"Много ли е важно да коментирам какво казал Мишо Шамара. Това означава да легитимирам този арогантен човек, който пише вулгарни текстове. Нямам такова намерение", коментира министърът на културата при ГЕРБ Вежди Рашидов.

"Не мога да коментирам това изказване, не съм го чул, не знам каква е била интонацията, дали е имало ирония и пр.", каза Павел Шопов от "Атака".

Организацията на евреите в България "Шалом" порица изказването на рапъра.

"Това е едно непремерено, необмислено изказване на човек, който е ценен от голяма група млади хора", заяви председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ Максим Бенвенисти.

"Гадта не може да е еврейска, българска, френска. Гадта си е гад. Това е добър урок за това колко бързо могат да се окачват етикети. Ние обаче не смятаме да реагираме остро. Това просто ни показва, че всеки млад човек, а и всички ние, трябва да размисли преди да говори", посочи Бенвенисти.

По-голяма отговорност в случая има телевизията (TV7 - б.р.) като вид институция, тъй като от тяхна страна нямаше никаква реакция на изказването. Затова сме им изпратили писмо, в което изразяваме нашата позиция относно случилото се, не очакваме обратна връзка, обясни той.

След изказването на Мишо Шамара последваха и още реакции:

Не съм чул Мишо Шамара да нарича по ТV7 Симеон Дянков "най-некадърната еврейска гад", но е поредна стъпка към конфронтация в обществото.

Абсолютно неприемливо като поведение на публична личност. Поведение, което страна в ЕС не бива нито да толерира, нито да позволява по отношение на нито една етническа или религиозна група. Такива думи са по-страшни от камъните по белия автобус.

И трябва еднозначна реакция на политици, интелектуалци, общественици, коментира Георги Кадиев във Фейсбук.

Не намираме и оправдание за това, че след изказванията на г-н Михайлов не последва никаква реакция от страна на екипа на телевизията, чието задължение според чл. 10, ал. 6 от Закона за радиото и телевизията е „недопускане на предавания, които противоречат на добрите нрави, особено ако съдържат порнография, възхваляват или оневиняват жестокост или насилие или подбуждат към ненавист въз основа на расов, полов, религиозен или национален признак“. Настояваме СЕМ да вземе всички предвидени от Закона за радио и телевизия мерки и санкции, се казва в писмо до медийния регулатор, изпратено от координатора на Антиправителствената информационна служба Николай Стайков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!