Откриха петима удавени в с. Бисер (Видео от наводнените села)

Юлиан Христов 06 февруари 2012 в 13:07 9211 0

Наводнение в Харманли. Снимка: БГНЕС
Наводнение в Харманли. Снимка: БГНЕС

Петима удавени жители на с. Бисер, община Харманли, са били открити от спасителните екипи, съобщи за OFFNews.bg Красимир Канев, член на форума OFFRoad-Bulgaria. Според други данни жертвите са две или три, все още няма официално потвърждение.

В 14,20 ч информацията за 5 жертви бе потвърдена от пресцентъра на МВР.

По думите му в една от махалите на селото има поне 8 къщи, които са срутени от водната стихия. За момента нивото на приливната вълна е спаднало, но пътят към вътрешността на селото остава затворен.

Спасителни екипи вече са влезли с лодки във вътрешността на селото, а високопоходими машини изчакват, за да могат да влязат. Пред входа на селото има линейки, които очакват да транспортират пострадали.

Според Красимир Канев най-вероятно е засегнато и село Лешниково, което се намира след Бисер.

Положението в Харманли се влошава. Придошлата Харманлийска река е заляла кв. „Тракия“, централната част на града и общинския пазар.

Обстановката на територията на страната е усложнена във връзка с падналите обилни валежи, съобщиха от пресцентъра на МВР. Най-тежка е ситуацията на територията на област Хасково. Приливната вълна е заляла пътя Хасково - Харманли и железопътната линия Димитровград - Свиленград, спряно е движението на влаковете в района. Обходният маршрут за моторни превозни средства е през Хасково – Димитровград. Изпратени са екипи на областните управления „Пожарна безопасност и защита на населението” – Хасково, Пловдив, Стара Загора и Бургас за отводняване и спасяване на пострадали. Провежда се спасителна операция, в която са се включили и вертолети от състава на Българската армия. По данни от местните власти в бедстващия район живеят около 800 жители.

Има опасност от скъсване стена на яз. „Орешец”, общинска собственост - Харманли. Към мястото са насочени екипи от Напоителни системи и ГДПБЗН. Започва контролирано изпускане на язовира.

Междувременно Министерство на външните работи изпрати съобщение до Гърция и Турция, в което предупреждава, че се очаква водите на язовирите Ивайловград и Студен кладенец да прелеят. Към момента количеството на изпусканата вода от язовир Ивайловград e 268 куб.м/сек. Според прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология в близките дни ще вали още дъжд в региона, а снегът под 1500 метра ще се топи. Валежите от дъжд в Родопите се очаква да достигат и надминават на места 50-100 литра на квадратен метър. От МВнР уточняват, че ще уведомят незабавно южните ни съседи при промяна в състоянието на водите и опасност от наводнения.

Вече има и клипове от наводнените села:

 
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews