До пет лепенки на предното стъкло, иначе гориш

Последна промяна на 01 октомври 2012 в 17:16 17949 8

Застраховки, гражданска отговорност1
Застраховки, гражданска отговорност1

Максимум пет са стикерите, които могат да бъдат поставяни на предното стъкло на автомобила, без за това да бъдат налагани глоби.

Това са трите задължителни за сключена „Гражданска отговорност“, за годишен технически преглед и винетният стикер, ако пътувате в страната. Тук влиза и стикерът за платена годишна такса за Синя зона за живеещите в центъра на София. Сред поредицата лепенки, които могат да бъдат поставени на предното стъкло, без за това да се налагат глоби, е и незадължителната лепенка, която указва, че шофьорът е инвалид. Тя обаче може да бъде поставена и на задното стъкло.

Всяка допълнителна лепенка на предното стъкло е достатъчно основание да отнесете глоба, показва справка на OFFNews.bg.

От 6 октомври пътните полицаи започват масови проверки за поставен стикер за сключена застраховка „Автокаско“. Глобата за неспазване на промените в Кодекса за застраховането, които влизат в сила от събота, ще се налага с акт от 50 лв.

Ако освен тази лепенка, на предното стъкло има и стари стикери заедно с актуалните, пътните полицаи също ще глобяват. Същата опасност грози и шофьорите, които поставят лепенки на страничните си стъкла. На задното стъкло на колата можете да слагате всякакви други стикери, като сред тях влиза и задължителният, който указва наличието на газова уредба.

Стига да не пречат на видимостта, отзад може да има и лепенки за бебе в колата, за млад шофьор или други. Те няма да бъдат повод за налагане на санкции.

Глобата за стари стикери, които са на предното стъкло наред с новите, е с фиш от 20 лв. Ако карате без винетен стикер, санкциите варират от 100 до 1000 лв., като това зависи от категорията на колата.

Според промените в Кодекса по застраховането, които влизат в сила от събота, собствениците на автомобили ще могат да правят застраховка „Каско“, без да е необходимо това да бъде означено по някакъв начин на автомобила. Това няма да бъде основание да се смята, че застраховката не е валидна и това е указано изрично в промените на застрахователния кодекс.

В промените е записано още, че забраната няма да важи и за „знаци, белези или други индикации, които рекламират физическо или юридическо лице, негов търговски знак или марка, негов продукт, стока, услуга, търговска марка или други подобни и те не са обвързани със сключването на застрахователния договор когато:

  • Моторното превозно средство е собственост на същото лице или е взето от него под наем, на лизинг или на друго правно основание, за което има сключен договор;

  • Тяхното поставяне е в изпълнение на писмен договор за реклама, сключен с физическо или юридическо лице, което е собственик, ползвател, наемател или лизингополучател на моторното превозно средство, върху което са поставени съответните знаци, белези или други индикации“.

От „Пътна полиция“ поясниха, че проверките нямат краен срок. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.10 2012 в 22:06

Бойкоооо... ибахте ни мамата бе изроди,вие се оказахте най-изродското правителство.До десето коляно да гниете в ада.

03.10 2012 в 12:09

:) :) вчера видях една кака си беше налепила половината предно стъкло с 10-дневни винетки - явно я е мързяло да се навежда, защото започваха от средата на предното стъкло и равномерно през 10см стигаха до края :) :)

02.10 2012 в 17:18

ИДИОТИ! НЯКОЙ СЪМНЯВА ЛИ СЕ ОЩЕ ЧЕ НИ УПРАВЛЯВАТ ИДИОТИ КОИТО СЕ ЧУДЯТ КАКВА ИДИОТИЯ ДА ИЗМИСЛЯТ? ВСИЧКО МАРА ВТАСАЛА ОСТАНА ДА РЕГЛАМЕНТИРАМЕ БРОЯ НА СТИКЕРИТЕ ПО СТЪКЛАТА.

02.10 2012 в 10:39

В много от тях, Змей. Ако ви се наложи да си купите годишни винетки за Словения, Австрия, Чехия и Словакия - станаха 4-ри. Плюс винетката за България, ГО и годишен преглед - станаха общо 7. Гориш според Народната полиция. Прав е ddsc.

02.10 2012 в 10:10

А какво правим със стикерите Полиция - налепени на което ченге където му хрумне?

02.10 2012 в 09:31

Дали пък не се лепят стикери в Австрия, Унгария, Словения и т.н. сстрани винетна система? В Германия лепят лепенка за изгорелте газове и т.н.
Да видим обаче следния казус: прибирам се от пътуване до Прага в 3 през нощта... На предното стъкло имам 3-4 чужди винетки... Трябва ли да спирам посред нощ да ги махам?

02.10 2012 в 08:03

А в кои европейски държави се лепят стикери по предното стъкло ?

01.10 2012 в 21:26

А какво ще правят тези които непрестанно пътуват из Европа и имат по още няколко винетни стикера на предното стъкло?!?!?!

Пак недосмислици!