МРРБ иска прокуратурата да отмени строителните визи за Корал

Милен Енчев 31 януари 2013 в 18:06 2541 2

Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС
Лиляна Павлова. Снимка: БГНЕС

Министерството на регионалното развитие е внесло в прокуратурата документите по случая Корал с искане да бъдат отменени всички издадени строителни разрешения за първа линия на плажа. Това обяви днес министър Лиляна Павлова пред парламентарната комисия на Яне Янев, поканена по повод проверката на скандала с дюните. Информацията дойде близо седмица, след като подчинената й Дирекция за национален строителен контрол обяви, че всички строителни разрешения за огромно вилно селище, планирано край плажа, са незаконни.

Проектът за курортното селище на испанския инвеститор „Ибердрола“ е разделен на три големи имота почти до пясъка на плажа.

Строителните разрешения са базирани на три подробни устройствени плана за тези имоти, които са в сила от 2004, 2005 и 2006 г. След медийни публикации през 2008 г. министерството обжалва със закъснение трите ПУП. И в крайна сметка загуби делата – според природозащитното сдружение „Да спасим Корал“ заради невнесена съдебна такса от 20 лв., а според самото министерство – по причини, независещи от него.

Строителните визи обаче противоречат на Закона за устройство на черноморското крайбрежие, който е в сила от 2008 г. Плътността и височината на предвиденото в тях строителство надхвърля параметрите за зона А (100-метровата ивица от брага) и Б (2-километровата ивица) – съответно 20 % и 30 % плътност на строежите и височина до 7.5 метра, посочи днес Павлова.

Строителството за единия от трите имота е одобрено през 2010 г. и понеже строителството не е започнало в законовия едногодишен срок, разрешенията вече нямат правна сила. Освен това строителният контрол (РДНСК – Бургас) е установил, че разрешението, издадено от община Царево, е незаконно, защото няма актуална екооценка (ОВОС – Оценка за въздействието върху околната среда) на проекта. Част от строителните разрешения на общината, издадени през 2012 г., се базират на ОВОС от 2004 г., а тези екооценки са с 5-годишна давност.

Екоминистърът Нона Караджова, която също бе поканена за изслушването днес, потвърди, че не са направени всички екооценки. „Ако трябва да се процедира наново, трябва да бъдат направени всички оценки за съвместимост със зоните „Натура”, което не е направено навремето”, заяви министърът. Предстои бургаската екоинспекция (РИОСВ Бургас) да направи проверки за екопроцедурите, след което ще се вземат съответните мерки за строителните разрешения на плаж „Корал”, каза зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева.

Освен всички тези нарушения, по думите на Павлова не е предвидено присъединяване към електрическата система, водопроводи и канализация.

Сезирали сме колегите от Министерство на околната среда и водите, които имат възможност да забранят строителството поради липса на ОВОС или екологична оценка, съобщи още Павлова.

И трите имота, върху които е планирано селището, предвиждат твърде голяма плътност и височина на застрояване, посочи Павлова. „Законът не ни разрешава да отменим всички тези разрешения за строеж, тъй като са влезли в сила много отдавна, сезирахме прокуратурата. Дадена ни е възможност при установени нарушения с протест на прокурор те да бъдат отменени”, каза тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!